Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

ekonomi ne demek?

 - 7 sözlük, 7 sonuç.

BSTS / İktisat Terimleri Sözlüğü

ekonomi anlamı
bakınız» iktisat

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

ekonomi anlamı Osm. iktisat Fr. économie
(coğrafya)

BSTS / Tecim, Maliye, Sayışmanlık ve Güvence Terimleri Sözlüğü

ekonomi anlamı İng. political economy, economy Osm. iktisat Fr. économie économie politique
Kişilerdeki gereksemeleri karşılamak amacıyla yapılan davranış ve uygulamaları düzenleyen ve yöneten yasaları inceleyen bilim dalı.

BSTS / Toplumbilim Terimleri

ekonomi anlamı İng. economics Osm. iktisat Fr. économie
Toplumların üretim, değişim, bölüşüm, tüketim yapısını ve işleyişini inceleyen bilim dalı.

Güncel Türkçe Sözlük

ekonomi anlamı
is. 1. İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü, iktisat: "Almanya akılalmaz bir çabuklukla yeniden kalkındı, ekonomisini çelikleştirdi, parasını Altın yaptı." -T. Buğra. 2. Bu ilişkileri inceleyen bilim dalı, iktisat. 3. Tutum.

Türkçe - İngilizce

ekonomi anlamı
isim
1) economy

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

ekonomi anlamı Fr.économie
1. İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü, iktisat: § "Siyaset, din, ekonomi meclislerine yüzleri açık olarak katılırdı." -Ziya Gökalp, Türk Uygarlığı Tarihi, 200. § "Buhranın ekonomideki işaretleri Birinci Dünya Harbinin sonundan beri çeşitli memleketlerin ekonomi sistemleri arasındaki uçurumlardan..." -Peyami Safa, Doğu-Batı Sentezi, 27. § "ekonomi. Tedbir, hüsn-i idare, tasarruf." -Ahmet Vefik Paşa, Lehçe-i Osmani. § "Hürriyet davasının bütün lirik ve idealist tarafını bir ekonomi ve finans düsturları içine hapsedip ezmek lazım geliyordu." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 167. § "Bir yığın poturlu uncular, makarnacılar, ülkenin ekonomisini kalkındırma yerine..." -Adalet Ağaoğlu, Üç Beş Kişi, 228. § "Türk ekonomisi iflas etmiştir." -Yavuz Bülent Bakiler, Üsküp'ten Kosova'ya, 133. § "Her ne kadar Yeni Zelanda ekonomisi son yıllarda özellikle şarap,sığır eti ve yüncülük alanlarında büyük hamleler yaptıysa da…" -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 277. § "… sosyoloji, ekonomi, politika, matematik, sanayi sana boyun eğmiştir." -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 1. § "Anatominin ve Ekonomi Politiğin temel bilgileri gibi." -Cemil Meriç, Kırk Ambar, 382. § "Dört haftadır getirdiği iktisat kitaplarını okuyor, Türk ekonomisi, devletçilik, inkılâplar üzerine dönüşüyor." -Orhan Pamuk, Cevdet Bey ve Oğulları, 280. § "Kırsaldan çözülüp şehirlere yığılan nüfus, ticaret ve sanayi kapitalizmin iş kapasitesi içinde emilir; burjuva/proleter diyalektiği içinde şehirleşir; ekonomik altyapıyı bu bölüşüm sürecini yaşarken öteyandan karşıtların birliği yasasına göre, kırsal/feodal ümmet kültüründen, kentsel/burjuva millet kültürüne geçiş başlar…" -Attila İlhan, Aydınlar Savaşı, 9. 2. Bu ilişkileri inceleyen bilim dalı, iktisat: § "Buna Tanzimat biraz ekonomi, politika bilseydi, diye ilave edebiliriz." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 249. § "Kuvâ-yı beden tıp nazarında başkaca bir ekonomi fenni teşkil ederek..." -Ahmet Midhat Efendi, Yeryüzünde Bir Melek, 73. § "İstanbul ekonomi bankası idare heyeti salonunda ki masalara;" -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 349. 3. Aşırı harcamalardan sakınma, iktisat.

ekonomi eş anlamlısı

iktisat
is. (iktisa:dı) 1. Ekonomi. 2. Tutum.
tutum
is. 1. Tutulan yol, davranış: "Dil bir bakış, görmede bir tutum, belli bir algılama biçimidir." -N. Uygur. 2. Para veya herhangi bir şeyi dikkatli kullanma, idare, idareli tüketme, iktisat, tasarruf, ekonomi.

"ekonomi" için örnek kullanımlar

Güncel, Politika, Ekonomi, Spor, Magazin, Medya Haberleri.
Current, Politics, Economy, Sports, Celebrities, Media, News.
Kaynak: haber.stargazete.com
Ekonomi yönetimi Hazine'nin çıkarmayı planlayıp bir türlü başaramadığı islami bono denilen, sukuk borçlanma kağıtlarını çıkaramadı.
A kind of planning and economic management of the Treasury has failed to remove the so-called Islamic bonds, sukuk could not make debt papers.
Kaynak: hurriyet.com.tr
Matematiksel ekonomi veya matematiksel iktisat, ekonomi k problemlerin çözümünde matematiksel disiplinlerin kullanıldığı çalışma alanıdır.
Kaynak: Matematiksel ekonomi
Keynesçi ekonomi veya Keynesyen ekonomi, 20. yy. İngiliz ekonomist John Maynard Keynes 'in görüşlerini temel alan bir makroekonomik
Kaynak: Keynesçi ekonomi
Felsefe ve ekonomi (ayrıca ekonomi felsefesi olarak da bilinir), ekonomi ile ilgili konuları inceleyen felsefe dalıdır. inceleyen ekonomi dalıdır
Kaynak: Felsefe ve ekonomi
Kayıt dışı ekonomi, devlet ten gizlenen, kayda geçirilmeyen/geçirilemeyen ve bu sebeple denetlenemeyen faaliyetler olarak tanımlanabilir.
Kaynak: Kayıt dışı ekonomi
Yeni Ekonomi, yeni çıkan teknolojilerin süregelen ekonomiye (endüstriyel/imalat tabanlı ekonomi) etkisini tarif eden bir deyimdir.
Kaynak: Yeni Ekonomi
Finansal ekonomi veya finansal iktisat, "belirsiz bir çevrede, mekansal ve zamansal olarak ekonomik kaynakların tahsisi ve dağıtımı" ile
Kaynak: Finansal ekonomi
Karma ekonomi; serbest piyasa ve planlı ekonomik sistemler arasında, her ikisinin de kimi özelliklerini taşıyan ekonomik sistemdir
Kaynak: Karma ekonomi
Makroekonomi, ekonomi biliminin, toplam tüketim, toplam üretim , toplam tasarruf, toplam yatırım, toplam gelir (milli gelir) ve istihdam
Kaynak: Makroekonomi
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.