Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

harap ne demek?

 - 3 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

harap anlamı
sf. 1. Bayındırlığı kalmamış, yıkılacak duruma gelmiş, yıkkın, viran: "Duvarları yıkılmış, çatıları yanmış, harap bir köyün hizasına gelince yaver atından atladı." -Ö. Seyfettin. 2. Bitkin, yorgun, perişan: "Kiraz yemekten insanlar harap, perişan olurdu." -R. H. Karay. 3. esk. Çok sarhoş.

Türkçe - İngilizce

harap anlamı
sıfat
1) ruined
2) devastated
3) dilapidated
4) desolate
5) waste
6) ramshackle
7) ruinous
8) wrack and ruin
9) creaky
10) ratty

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

harap anlamı
Meyve vermeyen ağaç ya da üzüm vermeyen çubuk.

Bolat *Hadım -Konya
Yanpar *Mersin

harap anlamı
Meyve isimlerinin önüne getirildiğinde (yabanî) ya da (ufak) anlamını verir: Harap üzüm = ufak üzüm, civek üzümü. Harap dut = yaban dutu, köpek dutu, kuş dutu.

*Silifke -İçel

harap eş anlamlısı

bitkin
sf. Gücü tükenmiş olan, çok yorgun, argın, aygın: "Kalbinden vurulmuş gibi kendini cansız, bitkin bir vaziyette koltuğa atmıştı." -A. Ş. Hisar.
perişan
sf. (peri:şan) 1. Dağınık, düzensiz, karmakarışık: "Ne kadar toplasan perişandır / Toplanır saçlarım dağılmak için." -C. Şehabettin. 2. Acınacak durumda olan, zavallı: "Omuzlarındaki çamurlu tüfeklerin altında iki büklüm olmuş, yorgun ve perişan ağır ağır yürüyorlardı." -Ö. Seyfettin.
viran
sf. (vi:ran) Yıkık, harap: "İleriye baktı; harabe. Şu tarafa baktı. Viran bir kemer." -A. Gündüz.
yıkkın
sf. Yıkılacak duruma gelmiş, harap.

"harap" için örnek kullanımlar

Harap olan mezarlığın üstüne dünyanın en pahalı rezidanslarından biri dikildi.
One of the world's most expensive residences erected on top of the ruined graveyard.
Kaynak: gazihaber.com
Bu yüksek kan basıncı devamlı hal alırsa küçük kılcal damarların yırtılarak harap olmasına neden oluyor, ayrıca idrardan protein kaçırmaya yol açıyor.
If this state of continuous high blood pressure causes small blood vessels rupture is ruined, as well as protein in the urine leads to evasion.
Kaynak: kadin.haber3.com
bu adamların oyun istekleri kırılmasın moralleri iyi olsun bizim lig dar gelir.yalnız anelka gibi yıldızlara para verip sahada oynatamazsak halimiz harap.tek korkum oynayabileceklerken oynamaması.
Do not get requests to play these guys get better morale, whether money stars like our league narrow gelir.yalnız Anelka can not play the field we look dilapidated. oynayabileceklerken play with only fear.
Kaynak: spor.mynet.com
Kadı Mehmet Efendi Mescidi harap olunca yerine 1. Sultan Ahmet'in Babussaade Ağası Osman Ağa tarafından 1612 yılında yaptırılmıştır.
Kaynak: Osmanağa Camii
Abdülaziz Camii, Somali 'nin başkenti Mogadişu 'da bulunan harap durumdaki cami. Bunun üzerine Emir Ali Bey 1588 yılı ortalarında tekrar
Kaynak: Abdülaziz Camii
Barlaham Manastırı, Türkiye 'nin Hatay ili nin Yayladağı ilçesinde harap hâlde bir manastır dır. Manastıra ulaşımın tek yolu Yeditepe
Kaynak: Barlaham Manastırı
Ancak, Haçlılar istilası ile şehir harap oldu. Aşağıdaki bölümlerde bir tarihçinin Haçlılar'ın şehri "insansız ve harap bulduğundan"
Kaynak: Gazze
İlk kayda geçen patlaması 1558 yılında olmuştur. 1575 'de Villarrica şehri, ağır bir depremle harap olur. Takip eden diğer büyük
Kaynak: Villarrica Yanardağı
(peçeli)" adındaki karganmış kimsenin şehridir; harap olmuştur olarak tanımlamıştır. inç rahat, içi sakin, yüreği dölek. anlamındadır. "
Kaynak: İnçkend
Mitoloji 'delo feniks kuşunda olduğu gibi İkinci Dünya Savaşı 'nda %80'i harap olan bu şehir de hem Polonyalıların hem de Sovyetler Birliği
Kaynak: Varşova
II. Dünya Savaşı sırasında birçok şehir harap edildi. 1975 'te Manila Metropol bölgesi varlığını ispat etmek içim bağımsızlığa karar verdi.
Kaynak: Manila
835 kilometre (520 mil) genişliğinde bir alan harap olmuştur ve bazı ilçelerde nüfusun %60'ı ölmüştür. O zamanlarda nüfusun büyük
Kaynak: Şensi Depremi
Turturro ile yazarın kalmakta olduğu harap durumdaki Hotel Earle'de yan komşusu olan sigorta satıcısını canlandıran John Goodman yer alır.
Kaynak: Barton Fink
bağlı Kızılsaray köyünün girişinde, hem Osmanlıca, hem de Rumca yazılar taşıyan bir Yunan karakolu bulunmaktadır ve bu karakol harap haldedir.
Kaynak: Söğüt, Bilecik
İsmailağa Camii, 1894′teki büyük İstanbul depreminde harap oldu, minaresi yıkıldı. Bakırcı ve kalaycılara mesken oldu. 1952′de Vakıflar'ın
Kaynak: İsmail Ağa Camii
Günümüzde depremden dolayı harap vaziyette olmasına ve taşlarının çalınmasına rağmen Kolezyum, Roma İmparatorluğu 'nun uzun zamandan beri
Kaynak: Kolezyum
Palmyra İmparatorluğu ve Batıda Galya İmparatorluğu ) kaptıran ve barbar işgalleriyle harap olan imparatorluğu, yeniden tamamen birleştirdi.
Kaynak: Aurelian
Cumhuriyet, neredeyse 25.000 yıllık geçen süresi sonunda geçirmekte olduğu gergin politik çalkantılar ve Klon Savaşları ile harap olmuş
Kaynak: Galaktik İmparatorluk
saldıran Britanya lılarla Türkler arasındaki çarpışmalarda büyük ölçüde harap oldu. Townshend komutasındaki Britanya kuvvetleri 1915'te
Kaynak: Kut (şehir)
Angel'ı Whistler adında bir iblis buldu ve bu harap halden kurtardı. Böylece Angel iyilerin safına geçmiş ve cinayet işlemez olmuştu.
Kaynak: Angel (Buffy the Vampire Slayer)

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.