Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

heybet ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

heybet anlamı
is. 1. Korku ve saygı uyandıran görünüş, mehabet: "Adını bilmeseler bile heybetini tarif etsem gene bulunur." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Büyüklük, ululuk, azamet.

Kişi Adları Sözlüğü

Heybet anlamı Köken: Ar.
Cinsiyet: Erkek
İnsanlara korku ile birlikte saygı uyandıran görünüş, büyüklük, ululuk.

Türkçe - İngilizce

heybet anlamı
isim
1) majesty
2) grandeur
3) stateliness

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

heybet anlamı
< Ar. heybet: heybet. || heybete düşmek: hayret ve korku hissine kapılmak

heybet eş anlamlısı

azamet
is. 1. Ululuk, büyüklük. 2. Gurur: "Arkadaşlarımdan ayrılıp onun yanına geçmek azametime dokundu." -R. N. Güntekin. 3. Görkem, gösteriş, heybet. 4. Debdebe. 5. Çalım, kurum, tekebbür: "Şu her tarafından temizlik ve azamet akan şişman adama bile sorabilirdi." -S. F. Abasıyanık.
büyüklük
is. 1. Büyük olma durumu, ululuk: "Bu büyüklük değil ancak mertçe bir davranıştır." -N. Araz. 2. mec. Büyüklere yaraşır bağışlayıcı davranış.
mehabet
is. (meha:bet) esk. 1. Büyük ve saygıdeğer kimselere duyulan saygı. 2. Büyüklük, ululuk, yücelik: "Dağlar ufkunda mehabet ova ufkunda huzur." -Y. K. Beyatlı.
ululuk
is. Büyüklük, büyük olma durumu, yücelik, izzet.

"heybet" için örnek kullanımlar

İçinde aklımı kaçırdığım bu mehâbet, bu heybet nedir? Benimle senden başka onu gören oldu mu?— Bir gören daha var. O "can" herkese
Kaynak: Hikâye-i Kesikbaş
Şiirleri : haşmet ve heybet ışıldar miğferlerimizde.: Ölüm, kader ağını örünce gelir ancak.: Durmayın, saldırın barbar düşmanlara, :
Kaynak: Kallinos
Caminin mimarı, büyük usta Mimar Sedefkar Mehmet Ağa 'nın "boyutta büyüklük, heybet ve ihtişam" fikirlerini yansıtmada başarılı olmuştur.
Kaynak: Sultan Ahmet Camii
Zira heybet ve yüce himmet erbabından olup yıkıma hizmetten istidadı fazlaydı. Uzunçarşılı'ya göre Cesur ve iyi görüşlü idi.
Kaynak: Kara Murad Paşa
Sanat ve aydın kimseleri ile birlik beraberlik, heybet ve ihtişamları ili şanlı ŞADI diye nam almış. Fakat 1960 inkılabında adı değişirken
Kaynak: Çatalağaç, Doğankent

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.