Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

istençli ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

BSTS / Ruhbilim Terimleri Sözlüğü

istençli anlamı İng. volitive Osm. iradî
Herhangi bir dış zorunluluk söz konusu olmadan belirli bir durum karşısında girişilecek eylemi kararlaştırabilen ve uygulayabilen.

Güncel Türkçe Sözlük

istençli anlamı
sf. 1. İradeyle yapılan, iradi: İstençli eylem. 2. fel. ve ruh b. Herhangi bir dış zorunluluk söz konusu olmadan belirli bir durum karşısında girişilecek eylemi kararlaştıran ve uygulayabilen, iradeli.

istençli eş anlamlısı

iradeli
sf. fel. ve ruh b. İstençli: "Gözleri siyah kirpikleri içinde canlı ve iradeli koyu kurşuni ışıklarla yanıyordu." -H. E. Adıvar.
iradi
sf. (ira:di:) fel. ve ruh b. esk. İstençli.

"istençli" için örnek kullanımlar

Uykuda ise istençli kas hareketleri hemen tümüyle ortadan kalkar ve metabolizma hızı, solunum ve kalp atım hızı ve kan basıncı düşer.
Kaynak: Jet lag
Buyssens'e göre, göstergebilim, toplum yaşamı içindeki yalnızca istençli belirtileri (belirtkeler: Trafik belirtkeleri sözgelimi)inceler.
Kaynak: Göstergebilim
üstat mücadeleciler gurubuna ait bir kimse eksiksiz bir kalp haliyle ve istençli bir ruhla hiçbir şekilde zorlamadan kendiliğinden oraya girer.
Kaynak: Sabetaycılık
Zehirleme tamamen istençli bir şekilde yapılır Bu yüzden, bütün zehirli yılanlar kurbanlarına zehir enjekte etmeden onları ısırabilme
Kaynak: Yılan ısırığı

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.