Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kabarmak ne demek?

 - 5 sözlük, 8 sonuç.

Divanü Lügati't-Türk

kabarmak anlamı
kabarmak

Güncel Türkçe Sözlük

kabarmak anlamı
(nsz) 1. Ağırlığı artmadan hacmi büyümek: Ekmek iyi kabardı. 2. Yağışlardan veya kaynamaktan taşmaya yüz tutmak: "Çay birdenbire kabararak şosenin rampalarını aşar ve epeyce zararlara sebep olur." -R. N. Güntekin. 3. Niceliği artmak, büyümek: Masraf kabardı. 4. Şişmek, genişlemek: "İhtiyarın zayıf damarları kabarmış kıllı elleri dizlerinin üstündeydi." -P. Safa. 5. Hayvanların tüyleri dikilmek. 6. Kumaş üzerinde tüyler oluşmak, havlanmak: Bu kumaş çabuk kabardı. 7. Islanıp veya ısınıp yerinden kurtulmak: Masanın kaplaması kabardı. Dolabın boyası kabardı. 8. Deniz dalgalanmak, büyük dalgalar oluşmak. 9. mec. Bulanmak. 10. mec. Öfke, sevgi vb. duygular gittikçe güçlenmek: "Bu olayı duyunca delikanlının yüreği öç alma duygusuyla kabarır." -N. Cumalı. 11. (nsz, -e) mec. Kafa tutmak, öfkelenip üstüne yürüyecek gibi davranmak. 12. mec. Böbürlenmek, gururlanmak: "Kumandan, atını şahlandırarak hurra hurra diye kendisini alkışlayan keyifli halka boyun kırarak kabarıyordu." -Ö. Seyfettin.

Tarama Sözlüğü

kabarmak anlamı
Büyümek, şiddetlenmek

Türkçe - İngilizce

kabarmak anlamı
fiil
1) surge
2) bloat
3) swell
4) rise
5) blister
6) heave
7) roughen
8) tumefy
9) upsurge
10) arch
11) puff
12) vesicate
isim
1) bloat out

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

kabarmak anlamı
Birisine kafa tutmak, horozlanmak

*Düzce -Bolu

kabarmak anlamı
1.bakınız» kabarlamak. 2. Gururlanmak.
kabarmak anlamı
Kabadayılık yapmak.

Kars ve köyleri

kabarmak anlamı
Kabarmak, gururlanmak

Doğu Trakya

kabarmak eş anlamlısı

böbürlenmek
(nsz, -le) Övünerek kabarmak, üstünlük taslamak, kurulmak: "Millete, vatana bir faydam dokunuyor diye böbürlenirdi." -S. F. Abasıyanık.
bulanmak
(-e) 1. Bulama işine konu olmak, her yanı bir şeyle kaplanmak: "Parfüme bulanmış bir ter, boyalı suratlarından buharlaşıyor." -A. İlhan. 2. (nsz) Duruluğunu yitirmek: Havuz bulandı. 3. (nsz) Parlaklığını ve açıklığını yitirmek: Hava bulandı. 4. (nsz) Mide bulantısı olmak. 5. (nsz) mec. Karışmak: "Köylünün bu habere zihni bulandı." -A. Gündüz.
büyümek
(nsz) 1. Organizmanın bütününde veya bu bütünün bir bölümünde, boyutlar artmak, irileşmek, eskisinden büyük duruma gelmek: "Büyür güzellikleri, vücutları, kısmetleri çocuklar uyurken." -F. H. Dağlarca. 2. Yetişmek: "İhtiyar Süleyman Çavuşun ellerinde büyüdüm." -A. Gündüz. 3. Yaşı artmak, yaşlanmak: "Fakat büyüdükçe o kadar sevdiği bu oyunlara veda etmek lazım gelecekti." -Ö. Seyfettin. 4. Artmak, güçlenmek, şiddeti artmak: "İkinci de okuduktan sonra kavga büyüdü." -M. Ş. Esendal. 5. Sayıca artmak. 6. Genişlemek: "Barbarosların ülkesi büyüdükçe büyüyordu." -F. F. Tülbentçi. 7. Önem ve değer kazanmak: "Türklük ülküsünün biraz daha köklendiğini, büyüdüğünü, yeşerdiğini duyarız." -O. S. Orhon.
genişlemek
(nsz) 1. Geniş duruma gelmek, büyümek. 2. Bollaşmak. 3. Rahat bir duruma gelmek, açılmak, ferahlamak: "Ahali dar parmaklıklardan kurtulur kurtulmaz, yelpaze gibi açılıp genişleyerek dağılıyorlardı." -P. Safa. 4. mec. Yaygın duruma gelmek: Ünü, ölümünden sonra daha da genişlemişti.
gururlanmak
(nsz) Kendini beğenmek, büyüklenmek, kurumlanmak.
şişmek
(nsz) 1. İçi hava veya gazlarla dolarak gerilmek: Balon şişti. 2. Bir şey emerek hacmi büyümek, genişlemek: Tahta, su emerek şişer. 3. Vücudun bir yeri içine yabancı bir maddenin girmesiyle veya başka bir etkiyle gerilmek, kabarmak: "İhtiyar kadın sabahın bu saatinde, ağlamaktan şişmiş gözlerim, sararmış yüzümle beni görünce şaşırdı." -R. N. Güntekin. 4. Çok yemek yiyerek rahatsız olacak kadar doymak. 5. mec. Gururlanmak, büyüklenmek. 6. argo Utanmak, mahcup olmak: Ben demedim mi sana, bu herifin karşısında aşık atılmaz diye, şiştin mi şimdi? 7. sp. Yorularak koşuyu veya müsabakayı sürdüremez olmak.

"kabarmak" için örnek kullanımlar

Çöğmek, Çövmek fiilleri kabarmak, köpürmek anlamlarına sahiptir. Etimoloji: (Yuğ/Yığ/Ağ) kökünden türemiştir. Ağlamak anlamını taşır.
Kaynak: Yuğ
yüzyılda, muhtemelen Kıpçak Türkçesinden geçmiştir Köpek sözcüğü Kıpçakçada kabarmak, irileşmek anlamlarına gelen "köp-" fiilinden gelir
Kaynak: Köpek

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.