Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kahretmek ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

kahretmek, -der anlamı
(-i) (ka'hretmek) 1. Ezmek, perişan etmek. 2. Çok üzmek: "Kendini de dostlarını da kahredeceksin, öyle mi?" -C. Meriç. 3. (nsz) Kendine dert etmek, içlenmek, çok üzülmek. 4. (-e) İlenmek, beddua etmek.

kahretmek eş anlamlısı

beddua etmek
ilenmek, intizar etmek: "Şaban da elinde olmaksızın çocuktan söz ederken kendi karısına beddua ediyordu." -H. E. Adıvar.
ezmek
(-i) 1. Üstüne basarak veya bir şey arasına sıkıştırarak yassılaştırmak, biçimini değiştirmek: "Ben kendi hesabıma aruzu bir bal mumu gibi ezer, oynar, istediğim şekle sokardım." -E. B. Koryürek. 2. Ağır bir şey, başka bir şeyin üzerinden geçmek, çiğnemek: "Rüzgârın içinde birbirini ezercesine kaçıştılar." -S. F. Abasıyanık. 3. (nsz) Sıvı içinde bastırıp karıştırarak eritmek: Şerbet için şeker ezmek. Boya ezmek. 4. mec. Üzmek, sıkıntıya sokmak: "Seven kalbi ezmek, sevmeyen kalbi durdurmaktan daha affedilmez bir cinayettir." -A. Gündüz. 5. mec. Baskı altında tutmak: "Mahzun yüzünü ağlaya ağlaya öpmek arzusu içimi bir açlık gibi ezdi." -R. H. Karay. 6. mec. Dayanıklılığını aşacak derecede çalıştırarak yormak: Bu yol hayvanı ezdi. 7. mec. Yenmek, sindirmek: Düşmanı ezmek. 8. argo Harcamak: "Paraları bir haftada ezerim." -S. F. Abasıyanık.
ilenmek
(-e) Birinin kötü bir duruma düşmesi dileğini gönlünden geçirmek veya açıkça söylemek, beddua etmek.

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.