Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

Kalıplaşma ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

BSTS / Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü

Kalıplaşma anlamı
Sözcükler veya ekler arasında, belirli bir anlam için, ayrılmaz bir biçimde birleşme: Göze girmek, gözden düşmek, kulak kabartmak; hanımeli, kaptıkaçtı, akbaba; kimisi, birisi, hepsi, bidüziye vb.

BSTS / Gramer Terimleri Sözlüğü

kalıplaşma anlamı
Herhangi bir kelimeye eklenen çekim veya yapım ekinin bilinen belirli görevi ile değil de eklendiği kelime ile beklendiğinden ayrı yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birleşip kaynaşması olayı: gözde "sevgili", yüzde (%), öte, dolayı, ötürü, ileri, dışarı, yeniden, Kum. Köpten "çok önce"; yayan, için için, nereye, giysi, öğün "bir defalık yiyecek", birisi, böylesine, gibi, nicesi? "nasıl?" vb. Aynı durum iki ya da daha çok kelimenin anlam kaymasına uğrayarak ilk anlamlarından farklı bir biçimde kaynaşıp kalıplaşması için de söz konusudur. Birleşik kelimelerin bir kısmı ve deyimler böyle bir kalıplaşmanın ürünüdür: Akbaba, kaptıkaçtı, şıpsevdi, dolmuş, dolma, dondurma, göze girmek, gözden düşmek, başgöz etmek, dibine darı ekmek, dil dökmek. vb.

Güncel Türkçe Sözlük

kalıplaşma anlamı
is. Kalıplaşmak işi: "Yurt ve özgürlük için ses yükseltmiş, her türlü kalıplaşmanın dışına çıkmaya çalışmıştır." -S. İleri.

"Kalıplaşma" için örnek kullanımlar

Hiçbir katılaşma ve kalıplaşma taşımayan materyalist diyalektik'in devrimci özü, toplumun yeniden kurulmasında anahtar vazifesi görür
Kaynak: Diyalektik Materyalizm
Bu kalıplaşma, sözdiziminin zaman içinde bütün ulusun ortak ve aynı anlamla üretilmesindendir yoksa teorik olarak aynı cümlenin ifade
Kaynak: Cümle
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.