Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

katabolizma ne demek?

 - 6 sözlük, 6 sonuç.

BSTS / Biyokimya Terimleri Sözlüğü

katabolizma anlamı İng. catabolism
Büyük organik moleküllerin daha küçük moleküllere parçalanması ve enerjinin açığa çıkması.

BSTS / Biyoloji Terimleri Sözlüğü

katabolizma anlamı İng. catabolism, katabolism, destructive metabolism, disassimilation Lat.dissimilis: farklı Alm. Katabolismus, Abbaustoffwechsel, dissimilatorischer Stoffwechsel Fr. catabo
(Yun. kata: aşağı; bole: atmak) Kompleks moleküllerin daha küçük moleküllere parçalanması sırasında enerjinin açığa çıkması olayı. Disimilasyon.

BSTS / Dölerme ve Suni Tohumlama Terimleri Sözlüğü

katabolizma anlamı İng. catabolism
Vücuda giren büyük moleküllü maddelerin, gerekli enerjiyi sağlamak için daha küçük parçalara yıkılması, bu amaca yönelik vücutta seyreden kimyasal olaylar dizisi.

BSTS / Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Terimleri Sözlüğü

katabolizma anlamı İng. catabolism
Vücuda alınan besin maddelerinin büyük moleküllerden küçük moleküllere ve/veya vücuttan atılması gereken son ürünlere kadar her basamakta özel enzimler etkisiyle parçalanmaları süreci.

BSTS / Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü

katabolizma anlamı İng. catabolism
Kompleks moleküllerin daha küçük moleküllere parçalanması sırasında enerjinin açığa çıkması olayı, disimilasyon.

Güncel Türkçe Sözlük

katabolizma anlamı
is. biy. Yadımlama.

katabolizma eş anlamlısı

yadımlama
is. biy. Canlı protoplazmayı yapan büyük ve karmaşık yapılı moleküllerin enerji çıkararak yanması, yıkım, katabolizma, özümleme karşıtı.

"katabolizma" için örnek kullanımlar

molleküllerden oluşan maddelerin organizmada, daha basit yapılı moleküllere yıkımı süreçlerine metabolizmanın katabolizma süreçleri denilir.
Kaynak: Metabolizma
katekolamin ler, adrenalin , noradrenalin ve adrenal glukokortikoitlerin sempatoadrenal salınımını artırarak katabolizma yı artırmaktadır.
Kaynak: Stres
Yüksek trigliserit içerikli lipoproteinlerin (Şilomikron lar, VLDL , LDL , ve bazı HDL alt gruplarının) normal katabolizma sı için
Kaynak: Apolipoprotein E
katekolamin ler, adrenalin , noradrenalin ve adrenal glukokortikoitlerin sempatoadrenal salınımını artırarak katabolizma yı artırmaktadır.
Kaynak: Stres (Psikosomatik)
Enzimler metabolizma ve katabolizma ile ilgili çoğu tepkimeye etki eder, ayrıca DNA çoğalması , DNA onarımı ve RNA sentezinde de yer
Kaynak: Protein
replikasyon merkezi , konjugatif transferin gerçekleşmesini sağlayan bir bölge ve opin katabolizma sı için gerekli olan genleri içerirler (Şekil 1).
Kaynak: Ti plazmit
Genel olarak, kortizol etkileri yıkıma (katabolizma) ağırlık verir. Kortizol, protein, yağ ve karbonhidrat yapım-yıkımını eş güdümlü bir
Kaynak: Böbreküstü bezleri
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.