Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

keder ne demek?

 - 3 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

keder anlamı
is. Acı, üzüntü, dert, sıkıntı, ızdırap, tasa: "Ya hasta yahut bir kederi var." -H. E. Adıvar.

Türkçe - İngilizce

keder anlamı
isim
1) grief
2) sorrow
3) sadness
4) woe
5) heartbreak
6) dreariness
7) unhappiness
8) dolor
9) dolour
10) low spirits
11) gloominess
12) damp
13) dole
14) dolefulness
15) plaintiveness
16) ruefulness
17) shadow

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

keder anlamı
(< Ar.) keder, üzüntü
keder anlamı
1. Kadar, 2. Kader, bakınız» kaddar, kader.

keder eş anlamlısı

acı
is. 1. Bazı maddelerin dilde bıraktığı yakıcı duyu, tatlı karşıtı: Acıyı sever. 2. sf. Tadı bu nitelikte olan: "Acı kahvesini yudumluyordu." -T. Buğra. 3. Herhangi bir dış etken dolayısıyla duyulan rahatsızlık, ızdırap: "Omuzlarına kadar vücudun derisini haşlayan bayıltıcı yanma acısı ve dehşeti çok sürmedi." -P. Safa. 4. mec. Ölüm, yangın, deprem vb. olayların yarattığı üzüntü, keder, elem: "İnsan, ölümün acısını en çok günün iki uzak saatinde hissetmektedir." -Y. Z. Ortaç. 5. sf. Çarpıcı, göz alıcı (renk): "Sıcak iklimlerde bu mevsim tek renktedir, sadece acı yeşildir." -R. H. Karay. 6. sf. mec. Keskin, hoşa gitmeyen, şiddetli: "Acı poyraz kuvvetle esiyordu." -O. Kemal. 7. sf. mec. Kırıcı, üzücü, incitici, dokunaklı, kötü.
dert
is. 1. Üzüntü: "Gündüz ya bir yere sokulup uyur ya sessiz sedasız sokaklarda dolaşır. Fakat akşam oldu mu derdi teper." -H. E. Adıvar. 2. Hastalık: "Hastayım derdime verem diyorlar." -F. N. Çamlıbel. 3. Ağrı. 4. mec. Sorun, kaygı: "Ne var ki dert evin satılması ile bitmeyecekti." -T. Buğra. 5. hlk. Ur: Boynunda dert çıkmış.
ızdırap
is. (ızdıra:bı) 1. Acı. 2. mec. Üzüntü, sıkıntı, keder: "İyi bir şoför her çeşit ızdıraba katlanmalıdır." -A. Gündüz.
sıkıntı
is. 1. İşsizlik, tekdüzelik, bezginlik vb. sebeplerden doğan ruhsal yorgunluk, cefa, eziyet: "İçinin sıkıntısını mümkün mertebe gizlemeye çalışarak, dereden tepeden konuşarak oyalandı." -P. Safa. 2. Bir bozukluğun, karışıklığın sebep olduğu etkili ve sürekli yorgunluk, mihnet: "Sıkıntı ve ızdırapla sağa sola döndüm." -A. Gündüz. 3. Yokluk ve parasızlığın yol açtığı geçim darlığı: "İhtiyarın bir para sıkıntısı içinde olduğunu o söylemeden ben keşfetmiştim." -S. F. Abasıyanık. 4. Bulunmama durumu: "Yüklü servetini cömertçe harcamaması nedeniyle piyasada para sıkıntısı baş gösterdi." -İ. O. Anar. 5. mec. Sorun, mesele, sendrom, problem: "Atatürk öldüğü zaman Türkiye'nin ufak tefek sıkıntılar dışında hiçbir büyük problemi yoktu." -B. Felek.
tasa
is. 1. Üzüntülü düşünce durumu, kaygı, endişe, gam: "Gazeteleriniz sürüm tasasına kapıldılar mı hemen İstanbul'un nabzını tutarlar." -F. R. Atay. 2. ruh b. Tatmin edici olmayan veya tedirgin eden durumların ortaya çıkmasını önleyebilmede, güvensizlik içinde bulunulduğunda duyulan tedirgin edici duygu.
üzüntü
is. Olması istenilmeyen olaylardan doğan ruh tedirginliği, teessür: "Sesinde bir üzüntü hatta bir sitem sezdim." -A. Gündüz.

"keder" için örnek kullanımlar

Gam, keder gibi anlamlara gelen İspanyol ismi Dolores ten türetilmiştir. Lola ayrıca şu anlamlara gelebilir: Lola Gaos , İspanyol sinema,
Kaynak: Lola
kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü, melankoli veya keder durumudur.
Kaynak: Majör depresif bozukluk
Sonunda nefret ve keder kaybolacak ve kalan lif ve lifthasirler mutlu bir şekilde yaşayacak. Kategori:Eskatoloji Kategori:İskandinav
Kaynak: Ragnarök
Erken dönemlerde güçlü bir figür olarak tasvir edilir ve gelişi acı ve keder getirirken; daha sonraki dönemlerde Elysium (cennet) fikri
Kaynak: Thanatos
Bu makam dinleyicide derin keder hissi uyandırır. Durak:Dügah perdesi, Güçlü:Neva Perdesi, Yeden: Rast perdesi, Seyir: İnici-çıkıcıdır.
Kaynak: Hümayun
yaşanılan keder ve benzeri tecrübelerin incelenmesi ve daha geniş bir şekilde ölüme karşı toplumun tavırlarının incelenip, tanımlanmasını içerir.
Kaynak: Tanatoloji
Tablo aynı zamanda yatağın ucunda keder içinde oturan Kriton'u ve Sokrates'in dizini kavrayan kişi olarak ise Platon 'u tasvir eder.
Kaynak: Sokrates'in Ölümü
Bir kaybı kabullenmek zor geldiğinde tecrübe edilen çözülmemiş keder hissi. Kendisini bir şeye ulaşmaktan alıkoyduğunu düşündüğü kişiye ya
Kaynak: İçerleme
Karı koca arasında, yoğun nefretin ardından paylaşılan bir keder vardır: Onları torun sahibi yapabilecek kızlarını kaybetmiş olmak.
Kaynak: Ay Işığı (oyun)
Bir tarafta yonetim ve guc anlamina gelirken diger tarafta aci, keder ve yas anlamina gelir. Siyah, pek cok insan icin kiyafet rengidir.
Kaynak: Renklerin anlamları
Birçok kaynakta Descartes 'in Düalizm 'e verdiği ilk örneklerin ying-yang, kadın-erkek, mutluluk-keder gibi bir sıralamada olması da bu
Kaynak: Hedonizm ve Schopenhauer

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.