Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kurtarımcılık ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

kurtarımcılık, -ğı anlamı
is. Dil, gelenek, görenek ve çeşitli kültür değerleri bakımından bir birlik gösterdiği hâlde ana yurt dışında kalmış halkın yaşadığı toprakları ana yurt sınırları içine almak düşüncesi, irredantizm.

kurtarımcılık eş anlamlısı

dil
(I) is. 1. Ağız boşluğunda, tatmaya, yutkunmaya, sesleri boğumlamaya yarayan etli, uzun, hareketli organ, tat alma organı: "Ağzımı dolduran kocaman dil, kelimelere yer bırakmıyor ki..." -Y. Z. Ortaç. 2. Birçok aletin uzun, yassı ve çoğu hareketli bölümleri: Terazi dili. 3. Büyükbaş hayvanların haşlanıp pişirildikten sonra yenebilen dili: "Birkaç dilim ekmek, ince bir iki dilim peynir veya dil, bazen de haşlanmış bir sebze yemeği." -S. F. Abasıyanık. 4. Ayakkabı bağlarının ayağı rahatsız etmemesini sağlayan ve bağ altına rastlayan saya parçası. 5. coğ. Kıstak. 6. den. Makaraların ve bastikaların içine yerleştirilmiş olan, üzerinden geçirilen halatı istenilen yöne çevirmeye yarayan, çevresi oluklu, küçük döner tekerlek: İki dilli makara. 7. müz. Bazı üflemeli çalgılarda titreşerek ses çıkaran ince metal yaprak. 8. hlk. Anahtar.
dil
(II) is. 1. İnsanların düşündüklerini ve duyduklarını bildirmek için kelimelerle veya işaretlerle yaptıkları anlaşma, lisan, zeban: "Dilinden Anadolulu olduğu ancak belli oluyordu." -S. F. Abasıyanık. 2. Bir çağa, bir gruba, bir yazara özgü söz dağarcığı ve söz dizimi: "Halk dilinin günebakan ismini verdiği bu çiçek, güneşe âşıktır." -H. S. Tanrıöver. 3. Belli mesleklere özgü dil: Hukuk dili. 4. Düşünce ve duyguları bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracı: Gözlerin dili. Çiçeklerin dili. Müzik dili. Yazı dili. "Hiçbir zaman onların arasına katılabilecek bir dil bulamadım." -R. Mağden. 5. tar. Sorguya çekilmek için yakalanan tutsak.
dil
(III) is. esk. Gönül, yürek.
gelenek
is. top. b. Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar, anane, tradisyon: "Şair yeni bir dil yaratabilir ama bunun için gereken gücü gelenekten alır." -N. Ataç.
irredantizm
is. Kurtarımcılık: "Geçmişin kaybettirdiklerinden, kolay bir irredantizm edebiyatı ile hisler avlamak için, yok yere kendisine, hükûmetine ve devletine sorun icat etmezdi." -F. R. Atay.

"kurtarımcılık" için örnek kullanımlar

sözkonusudur. Türk Dil Kurumu , bu kavrama Türkçe alternatif olarak "kurtarımcılık" şeklinde bir sözcük önermektedir Ulusal birleşme için 19.
Kaynak: İrredantizm
İrredantizm : kurtarımcılık. İrrite edici : kızdırıcı,sinirlendirici. İrrite etmek : kızdırmak,öfkelendirmek,sinirlendirmek. İzolasyon : yalıtma,
Kaynak: Türk diline geçmiş yabancı sözcükler
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.