Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

lümpen ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

lümpen anlamı
sf. 1. Sınıfsız. 2. is. Ayaktakımı: "Turist Ömer gülmeyi unutmamış, horlandıkça iyimserliği pekişmiş bir kesimin simgesidir, lümpenin çaresizliğidir." -S. İleri.

Türkçe - İngilizce

lümpen anlamı
lumpen

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

lümpen anlamı Alm.lumpen
1. Sınıfsız. 2. isim Ayaktakımı: § "…büyük şehirlerimizin çevresindeki geniş gecekondu kuşakları, ne işçi ne köylü ne de burjuva sayabileceğimiz, ne yazık ki ancak "lümpen" diyebileceğimiz insanlar tarafından doldurulmuştur." -Attila İlhan, Aydınlar Savaşı, 10.

lümpen eş anlamlısı

ayaktakımı
is. (aya'ktakımı) Görgüsüzlükleri veya bilgisizlikleri dolayısıyla toplum içinde aşağı durumda olan kişiler, lümpen, parya: "Dükkânlar karmakarışık, mallar bayat, kibar müşteriler birer birer çekiliyor, ayaktakımı her gün artıyor." -H. E. Adıvar.
sınıfsız
sf. 1. Sınıfı olmayan. 2. Marksçılık akımına göre toplumsal sınıf bilinci olmayan, lümpen. 3. Toplum içinde belli bir sınıfa girmeyen, lümpen.

"lümpen" için örnek kullanımlar

Bu lümpen ve asi karakterler tüm yerleşik değerlere karşı geliyorlar ama iyilerin ve ezilenlerin de yanında yer alıyorlardı.
Kaynak: Jean Gabin
Kitap Türkiye 'de bulunan bazı aydınların halkı küçümsemesi, köylüleri hakir ve küçük görmesi, lümpen tarzında davranmalarını konu alan,
Kaynak: Aydınlar Savaşı
Sancılı bir doğum gibi bu kez de Roma lümpen proletarya miti ortaya çıkıverdi.: Bu ilk iki-üç yılda tadı bambaşka bir dünyaya alıştım.
Kaynak: Pier Paolo Pasolini
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.