Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

maske ne demek?

 - 7 sözlük, 7 sonuç.

BSTS / Budunbilim Terimleri Sözlüğü

maske anlamı İng. mask Alm. Maske Fr. masque
Yüze takılan, kimi zaman da tüm gövdeyi kaplayan; ataları, tanrıları, doğaüstü yaratıkları, ölüleri, hayvanları canlandıran; ağaçtan, otlardan, kumaşlardan vb. yapılan, şaşırtıcı ve etkileyici yüz kalıbı.

BSTS / Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü

maske anlamı
bakınız» yapay yüz.

BSTS / Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü

maske anlamı İng. mask Alm. Maske, Fratzengesicht Fr.masque
(Heykel) Yüze takılan ve insanın yüzünün biçiminden abartma ile ayrılan, yalnız göz yerleri açık, şaşırtıcı etkili yüzkalıbı. a. bakınız» yüzkalıbı.

BSTS / Ruhbilim Terimleri Sözlüğü

maske anlamı İng. persona
Kişinin oynadığı rol ya da hem kendisine hem de çevresine karşı takındığı maske.

Güncel Türkçe Sözlük

maske anlamı
is. (ma'ske) 1. Boyalı karton, kumaş veya plastikten yapılan ve başkalarınca tanınmamak için yüze geçirilerek kullanılan yapma yüz. 2. Korunmak için özel olarak yapılıp yüze geçirilen şey: gaz maskesi. 3. Yüz ve boyun güzelliği için cilde sürülen krem, macun vb. şeyler. 4. mec. Gerçek duyguları veya bir şeyin gerçek görünüşünü gizleyen aldatıcı görünüş, davranış: Hayırseverlik maskesiyle kendi çıkarını yürütüyor. 5. ruh b. Kişinin oynadığı rol veya hem kendisine hem de çevresine karşı takındığı davranış.

Türkçe - İngilizce

maske anlamı
isim
1) mask
2) disguise
3) guise
4) veil
5) visor
6) color
7) vizor
8) shape
9) colour

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

maske anlamı Fr.masqué
1. Boyalı karton, kumaş, plastikten yapılmış olan ve başkalarınca tanınmamış olmak için yüze geçirilerek kullanılan yapma yüz: § "Herkes tuhaf elbiseler giyerek, yüzlerine maskeler takarak sokaklara dökülüyor." -Ziya Gökalp, Ziya Gökalp'ın Mektupları, 548. § "Bu bir maske, sakal. Sesi de maskeliydi: -Trenden şimdi indik!" -Peyami Safa, Bir Akşamdı, 8. § "Maskeli olsun ve maskesiz olsun gelinebileceğini vesaireyi âleme ilan ediyor." -Ahmet Midhat Efendi, Karnaval, 139. § "Saçları kızıl bir renge boyanmış ve yüzü kalın bir pudra tabakası ile âdeta kireçten bir maske hâlini almıştı." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 48. § "Maskeler aşağı!" -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 328. § "Koparın bu maskeyi ve altındakine bakın!" -Necip Fazıl Kısakürek, O ve Ben, 154. § "Açılışı maskeli kadın yapardı." -Elif Şafak, Mahrem, 66. § "Her şey kendine uygun bir ses ve maskeyle söylenebilir de, ninni için ille de gerçek şefkat ve sevecenlik…" -Buket Uzuner, Şairler Şehri, 95. § "Bu toprak ateş çanaklı heriflerin yüzlerinde korkunç maskeler var." -Nazım Hikmet Ran, Yeşil Elmalar, 150. 2. Korunmak için, özel olarak yapılmış, yüze geçirilmiş şey: § "Yüzümü maske ile örttüler." -Peyami Safa, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, 121. 3. Yüz ve boyun güzelliği için cilde sürülen krem, macun vb. 4. mec. Gerçek duyguları veya bir şeyin gerçek görünüşünü gizleyen aldatıcı görünüş, davranış: § "... size bu hürmet ve tevazu maskesi takmış acayip sözleri söyleten nedir biliyor musunuz?" -Reşat Nuri Güntekin, Tanrı Dağı Ziyafeti, 121. § "Ayşen, yüzüne yapay mutluluk çizgilerini taşıyan maskeyi oturtuyor." -Adalet Ağaoğlu, Bir Düğün Gecesi, 210. § "O maskenin yahut ödünç kişiliğin kendisi idi." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri ayarlama Enstitüsü, 40. § "Bunların başında hürriyet maskesi gelir." -Peyami Safa, Yalnızız, 207. § "Necip Fazıl'ın Malatya hadisesini duyduğu zaman hemen kaleme aldığı ve mahkeme kararı ile derhal toplatılan ‘Maskenizi Yırtıyorum' adlı kitabıdır." -Necip Fazıl Kısakürek, Cinnet Mustatili, 222. § "Bunlar halk maskesi altında halktan başka ne varsa hepsine birden tutkun…" -Necip Fazıl Kısakürek, Aynadaki Yalan, 116. § "Düdüklülü'süne, yalancı dolmalısı'na,perdahlı'sına, değil; sade'sine, maskesizine, gerçeğine…" -Nurullah Ataç, Dergilerde Deneme, 210. 5. ruh b. Kişinin oynadığı rol veya hem kendisine hem de çevresine karşı takındığı davranış.

maske eş anlamlısı

davranış
is. 1. Davranma işi, tutum, davranım, muamele, hareket: "Düşünceleri, davranışları bana ters gelen biriyle bir arada oturamam elbet!" -N. Cumalı. 2. fel. Dıştan gözlemlenebilecek tepkilerin toplamı. 3. ruh b. Organizmanın uyaranlar karşısındaki tepkilerinin bütünü.

"maske" için örnek kullanımlar

Halkın yarısı sokaklarda grip salgını nedeniyle maske ile dolaşıyordu.
Half the people in the streets were rife with the mask due to the flu epidemic.
Kaynak: blog.milliyet.com.tr
Gürcü basketbolcu daha sonra koruyucu maske ile takımdaki yerini alabilir.
Georgian basketball player, then the team may replace the protective mask.
Kaynak: tr.eurosport.com
Öte yandan olayı görüntülemek isteyen basın mensuplarına da maske verildi.
On the other hand, members of the press who want to display the event was given a mask.
Kaynak: adanamedya.com
Öğrencilerin maske taktığı ziyaret sırasında ambulans hizmetleri hakkında bilgi verildi.
Students are given information about ambulance services during a visit to wear the mask.
Kaynak: haberler.com
Eskimo maskeleri, hem Yupik hem de İnuit kolundan Eskimolar ın dans ya da şaman istik törenlerde kullandıkları maske lerdir.
Kaynak: Eskimo maskeleri
Venedik Maskesi İtalyan kültüründe, özellikle Venedik Festivalinde kullanılan bir maske çesididir. Rönesans Döneminde Commedia dell'arte
Kaynak: Venedik Maskesi
İri, yuvarlak gözlü ve uzun azı dişli bir maske takmış olarak betimlenen figürlerinin ilk örnekleri Milattan Sonra 3-8. yüzyıllar
Kaynak: Tlaloc
10.0.0.0 ile 10.255.255.255 arası adresler (yani maske olarak 255.0.0.0) 172.16.0.0 ile 172.31.255.255 arası adresler (yani maske olarak
Kaynak: Alt ağ maskesi
Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin batı ve güneybatısında yaşayan Yupikler in dansta ya da şaman istik törenlerde kullanılan maske leri.
Kaynak: Yupik maskeleri
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.