Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

müptela ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

müptela anlamı
sf. (müptela:, l ince okunur) 1. Kötü alışkanlıklara düşkün, meraklı: Kumara müptela. 2. Tutulmuş: Vereme müptela. 3. Âşık, vurgun.

müptela eş anlamlısı

aşık
is. anat. 1. Aşık kemiği. 2. mim. Aşırma.
âşık
is. (a:şık) 1. Bir kimseye veya bir şeye karşı aşırı sevgi ve bağlılık duyan, vurgun, tutkun kimse. 2. Sevişen bir çiftten kadına oranla genellikle erkeğe verilen ad. 3. Ozan: "Dinleyin âşıklar benim sözümü / Felek yaktı kül eyledi özümü" -Halk türküsü. 4. tkz. Dalgın, kalender kimse: Âşık yine geç kaldın. 5. ünl. tkz. "Ahbap, arkadaş" anlamında bir seslenme sözü: Âşık! Anlat bakalım, neler yaptın?
meraklı
sf. 1. Her şeyi anlamak ve bilmek isteyen, mütecessis: "Başımı kaldırınca Mustafa'nın meraklı gözleriyle karşılaşıyorum." -A. Ümit. 2. Bir şeye çok düşkün olan, sürekli onunla uğraşan: "Sedef ve gümüş kakmalı bıçaklara, revolverlere meraklıydı." -Y. K. Beyatlı. 3. Kendisini ilgilendirmeyen bir konuda bilgi sahibi olmaya çalışan (kimse). 4. hlk. Kaygılı: O meraklı bir kadındır, patırtı çekemez.
vurgun
is. 1. Kolayca ve haksız ele geçen kazanç. 2. Sıcak, soğuk, dolu vb. etkilerle ürünlerde görülen zarar: Dolu vurgunu elma. 3. Çok derinlerdeki suyun basıncı dolayısıyla iki akıntı arasında sıkışıp kalma, düzenli hava alıp verememe, birden su yüzüne çıkma vb. durumlarda dalgıcın uğradığı inme veya ölüm. 4. sf. Silahla yaralanmış olan. 5. sf. mec. Birine veya bir şeye vurulmuş, bağlanmış, sevmiş olan, sevdalı, âşık: "Onun da kendisine vurgun olduğuna gönülden inanmaktadır." -T. Buğra.

"müptela" için örnek kullanımlar

popüler Japon müzikleri ve diğer otaku lar (anime, manga, video oyunlarına müptela kimse) ile ilgili güncel haberler veren bir web sitesidir.
Kaynak: Anime News Network
benzer bir yol söz konusudur ancak fizyolojik etkisi farklıdır. Tütün mamulleri tüketimi tarihinde ilgi çekici yeri ve müptela ları vardır.
Kaynak: Enfiye
Dünyaya gelen çocuklar ise kansızlık ve solunum hastalıklara müptela oluyor. Zayıflatılmış uranyum da hayvanlar ve bitkiler alemi üzerinde
Kaynak: Deliberate Force Operasyonu

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.