Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

müşir ne demek?

 - 2 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

müşir anlamı
(I) is. (müşi:r) esk. Mareşal: "Sakarya zaferi ile gazi ve müşir Mustafa Kemal Paşa Tam otoritesini elde etmiştir." -F. R. Atay.
müşir anlamı
(II) sf. esk. 1. Yazı ile bildiren, haber veren. 2. is. tek. Taşıtlarda motorun ısı durumunu göstergeye yansıtan araç. 3. is. fiz. Gösterge.

Kişi Adları Sözlüğü

Müşir anlamı Köken: Ar.
Cinsiyet: Erkek
1. Haber veren, bildiren. 2. Emir ve işaret eden.

müşir eş anlamlısı

gösterge
is. 1. Bir şeyi belirtmeye yarayan şey, belirti, im, işaret: "Bu, yeterince cesur olamadığımın bir göstergesi olabilir." -İ. O. Anar. 2. Bir durumla ilgili çeşitli aşamaları gösteren liste, icmal. 3. ekon. Bir gelişimi gösteren nicelikler veya değerler arasındaki ilişki, endeks, indeks. 4. dil b. Anlamla biçimin, gösterenle gösterilenin kaynaşmasından oluşan dil birimi, belirtke. 5. fiz. Bir aracın işlemesiyle ilgili bazı ölçümlerin sonucunu kendiliğinden gösteren araç, müşir (II), indikatör: "Göstergesi gece gündüz İstanbul üzerinde duran hayli eski ama sağlam radyoyu açtı." -A. İlhan.
mareşal
is. ask. 1. En yüksek askerî rütbe: Mareşal Fevzi Çakmak. 2. Bu rütbede bulunan general, müşir.

"müşir" için örnek kullanımlar

Çoğu müşir (mareşal), bazıları ise vezir rütbesine sahip olan toplam 58 serasker Osmanlı Devleti'nin kabinesinde görev almışlardır.
Kaynak: Serasker
Ahmed Eyüb Paşa (1833-1893), müşir rütbesine ulaşmış Osmanlı askeri. Ahmed Fuad Paşa veya I. Fuad (1868-1936), İngiltere'den bağımsızlığını
Kaynak: Ahmet Paşa
1830 'da Ferik (tümgeneral), 1833 'te Viyana Büyükelçisi ve bir müddet sonra müşir (mareşal) oldu. Valilik ve Paris elçiliği yaptı.
Kaynak: Ahmet Fethi Paşa

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.