Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

namlı ne demek?

 - 3 sözlük, 10 sonuç.

BSTS / Zanaat Terimleri Sözlüğü

namlı anlamı
(I) 1. Bıçağın demir kısmı. (Başkışla *Karaman -Konya) 2. Sapsız bıçak. (*Senirkent -Isparta) 3. Bıçak yapılmak üzere ocaktan çıkarılan kızgın demir. (*Senirkent -Isparta)
namlı anlamı
(II) Savrulmuş ekin yığını. (Yeşilköy, Akdağ *Gelendost -Isparta; Kamanlar Afşar *Güdül, Yurtbeyi, Gölbaşı, Sarıdeğirmen *Haymana, Alcılı *Delice Ilıca -Ankara; Yenikent *Aksaray -Niğde)

Güncel Türkçe Sözlük

namlı anlamı
(I) sf. Ünlü: "Namlı müzelerin hepsi bazı evleri büyük bir önemle sunarlar." -B. R. Eyuboğlu.
namlı anlamı
(II) is. hlk. Samanından ayrılmış arpa, buğday yığını.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

namlı anlamı
1. Biçilmiş ekin, ot demetleri sırası. 2. Samanından ayrılmamış arpa, buğday yığınları. 3. Samanından ayrılmış ama elenmemiş arpa, buğday yığınları. 4. İyi temizlenmiş tohumluk buğday. 5. Harman yerinde tahıldan ayrılmış saman yığını. 6. Harman yerinde halka biçiminde yığılmış saman.
namlı anlamı
Bir tırpan genişliğindeki yer.

Ceylân *Lüleburgaz -Kırklareli

namlı anlamı
Yol kıyılarında ve yamaçlardaki kar birikintileri.

*Göksün -Maraş

namlı anlamı
1. Üvendirenin ucundaki sivri demir. 2. bakınız» namtı-1.
namlı anlamı
Sapsız bıçak, çakı, bıçağın maden kısmı.

-Kütahtya
Peşman *Daday -Kastamonu
Telin *Gürün, Maksutlu *Şarkışla -Sivas
*Bor -Niğde

namlı anlamı
Ot, ekin sıralanışı.

Kargılı, Sarıca, Gümülcine

namlı eş anlamlısı

ünlü
sf. 1. Ün salmış olan, şöhretli, meşhur, şanlı, namlı, namdar: "Kimsenin üzerinde durmadığı birkaç ünlü kişiden birisi de kesinlikle o idi." -T. Buğra. 2. is. db. Ses yolunda bir engele çarpmadan çıkabilen ses, vokal, sesli, sesli harf: a, e, ı, i, o, ö, u, ü.

"namlı" için örnek kullanımlar

Ağacın tepe dalında zor ulaşılan yerdeki başı kesilmiş horozu kapan ise en namlı düğün konuğu olur.
Difficult branch of the tree reached the hill where the beheaded rooster trap is the most notorious wedding guest.
Kaynak: birgun.net
Sien-Pi'lerin en namlı hükümdarları 2'nci yüzyılın ortalarından 181 yılına kadar tahtta kalmış Tan Şıhuay (檀石槐 tán shíhuái, 136 - 181
Kaynak: Siyen-piler
Efe'yi, ikinci sezonunda Milli Mücadele döneminde işgal altındaki bir Ege kasabasında yaratılan "Karapoşu" namlı bir kahramanı işlemektedir.
Kaynak: Kurşun Yarası
"True Roman" yani "Gerçek Romalı" deyimi milat tan öncesine kadar dayanır. Roma kültürünü ve disiplinini benimseyen namlı kişiler için
Kaynak: Flavius Aetius
ile birleşmek lüzumu hasıl olmuş ve özellikle Antalya yöresinden gelen Karadeveli namlı eşkıyadan korunmak için birlikte hareket edilmiştir.
Kaynak: Gevrekli, Seydişehir
Osmanlı döneminin namlı çetecilerinden aslen Filibe Çırpanlı olan Balçıklı Ethem 1895 te çetesini bu köyde kurmuş 1904 te adamları ve
Kaynak: Balçık, Gebze
Aralık 2001'de tutuklanan Nam Cam Çetesi'nin en namlı eylemi rakibi mafya anası Dung Ha'nın öldürülmesiydi. Cam'a hakaret amacıyla
Kaynak: Nam Cam
İkili zorbalardan şeytan krallardan ve kötü namlı imparatorlardan akıllı ve komik hilelerle dünyayı kurtarır. Hikayenin arkaplanında
Kaynak: İri ile Tıfıl
(Adalı Halil) Filiz Nurullah, Kara Ahmet, Kurtdereli Mehmet Pehlivan , Bursalı Koca Rüstem ve Katrancı Mehmet Pehlivan en namlı pehlivanlardandı.
Kaynak: Kırkpınar
Baskerville (Christopher Lee), 1700'lü yıllarda ataları olan kötü namlı Sir Hugo Baskerville (David Oxley)'in de aynı şekilde ölmüş olduğunu hatırlar.
Kaynak: Baskervillerin Köpeği (film, 1959)
Galler ülkesinden Lanstephan Lordu Maurice Fitz Gerald, Deheubarth Prensi Rhys ap Gruffydd, (Strongbow "güçlü yay" namlı) 2.
Kaynak: İrlanda'nın Normanlar tarafından işgali
cinayet ve ırza geçme suçundan yargılananan namlı bir haydut hakkında konuşmaya başlarlar ve olaylar geriye dönüşlerle (flashback) anlatılır.
Kaynak: Raşomon (film)
Kültür : Çevrenin namlı başpehlivanları vardı. Nerdeyse başka hiçbir eğlenceleri olmayan köylüler, bu pehlivanların güreşini baştan sona
Kaynak: Beyceli, Fatsa

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.