Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

nizâmnâme ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

BSTS / Medeni Hukuk Terimleri Sözlüğü

nizâmnâme anlamı
tüzük.

Güncel Türkçe Sözlük

nizamname anlamı
is. (nizamna:me) esk. Tüzük: "Olsa olsa, bu şirketin nizamnamesinde yazılı olacak." -N. Hikmet.

Türkçe - İngilizce

nizamname anlamı
isim
1) regulations
2) statute book

nizâmnâme eş anlamlısı

tüzük
is. Herhangi bir kurumun veya kuruluşun tutacağı yolu ve uygulayacağı hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin hepsi, nizamname, statü: "Bu, çok ucuz bir amatör ressam tüzüğüdür." -H. Taner.

"nizâmnâme" için örnek kullanımlar

Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi 8 Ekim 1864 yılında Abdülaziz tarafından kabul edilen nizamname. Nizamname uyarınca bütün eyaletler vilayet
Kaynak: Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi
İç tüzük, eskiden dâhilî nizamname. Meclis, dernek, ortaklık gibi kuruluşların ya da herhangi bir daire ya da kurumun iç işleyişini
Kaynak: İç tüzük
Bu nizamname ile idadi lerin öğrenim süresi beş yıl olarak kabul edilmiştir. 1876 yılına kadar taşrada bir, İstanbul'da dört veya beş
Kaynak: 1869 Maarif-i Umûmiye Nizamnâmesi
Bu vazifede iken saray memuriyetlerinin derecelerini tayin eden bir nizamname meydana getirdi ve bulunduğu silahtarlığı Enderun'un en
Kaynak: Ali Paşa (çorlulu, silahtar)
Zira Darülaceze'nin açıldığı gün olan 31 Ocak 1896 tarihinden birkaç gün sonra konuyla ilgili iki ayrı nizamname yayınlanmıştır:
Kaynak: Osmanlı İmparatorluğu'nda dilencilik
Okulun kuruluş amacını, programını ve yönetim esaslarını içeren bir nizamname Şura-yı Devlet tarafından Aralık ayında hazırlandı.
Kaynak: Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi
Avrupa'dakilere benzer ve özellikle Fransa 'daki gibi bir ticaret odası kurulması için 11 maddelik bir nizamname (tüzük) taslağı hazırladı.
Kaynak: İstanbul Ticaret Odası
değişik kanunnameler, fetvalar, buyrultular, nizamname ve talimatnameler çıkarılmıştır ve müdürlük bunlara göre görevini gerçekleştirmiştir.
Kaynak: Orman Genel Müdürlüğü
nin oluşturulmasına katkıda bulundu.1919-1920 öğretim yılında uygulanmaya başlayan nizamname gereği okutulan “Osmanlı tarihi” dersini üstlendi.
Kaynak: Ahmet Refik Altınay
Denizli Sancağı, Aydın Vilayetine bağlı sancak.1892'de çıkarılan nizamname (tüzük ) ile sancak halinde Aydın Vilayetine bağlandı.
Kaynak: Aydın Vilayeti

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.