Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

olguculuk ne demek?

 - 5 sözlük, 5 sonuç.

BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü

olguculuk anlamı İng. positivism Osm. ispatiye Fr.positivisme
Bilginin * Fr. phénomène, İng. phenomenon karşılığı Ruhbilim Terimleri Sözlüğü'nde görüngü terimi önerilmiştir. gözlenebilen olgularla sınırlı olduğunu, toplum ve felsefe sorunlarının olgulara dayanılarak ancak deneysel bilimlerin yardımıyle çözülebileceğini ileri süren öğreti.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

olguculuk anlamı İng. positivism Osm. ispatiye Alm. Positivismus Fr. positivisme
Araştırmalarını olgulara, gerçeklere dayayan, fizikötesi açıklamaları kuramsal olarak olanaksız, kılgılı olarak yararsız gören; deneyle denetlenmeyen soruları sözde soru olarak niteleyen felsefe doğrultusu. // Terim olarak, A. Comte'un felsefeye getirdiği bir kavramdır. Olguculuğun temel kavramı olan olgu olgucular arasında türlü anlamlarda kullanılagelmiştir; ancak hepsinin birleştiği, doğa bilimlerinin evren tasarımına ve yöntemlerine uyma zorunluluğudur. Olguculuğu dizge olarak kuran A. Comte'dur, ama Comte'dan önce D. Hume, d'Alembert ve Turgot da aynı doğrultudadırlar; başka temsilcileri: Mill, Spencer, Mach, Avenarius vb.

BSTS / Yazın Terimleri Sözlüğü

olguculuk anlamı Fr. positivisme
Auguste Comte'un öğretisini yazına uygulayan akım.

Güncel Türkçe Sözlük

olguculuk, -ğu anlamı
is. fel. 1. Araştırmalarını olgulara, deneylere, gerçeklere dayayan, fizik ötesi açıklamaları kuramsal olarak olanaksız ve yararsız gören Auguste Comte'un açtığı felsefe çığırı, pozitivizm. 2. ed. Bu çığırın gerçekçilik akımını doğuran edebî eserlerde uygulanmış biçimi.

Türkçe - İngilizce

olguculuk anlamı
isim
1) positivism

olguculuk eş anlamlısı

pozitivizm
is. fel. Olguculuk.

"olguculuk" için örnek kullanımlar

Pozitivizm, olguculuk iki felsefi düşünceye verilen addır. Her iki düşüncenin de teoloji ve metafizik içermeyen, sadece fiziksel veya
Kaynak: Pozitivizm
Mantıksal empirizm ya da mantıkçı olguculuk olarak bilinen bir felsefi konuma sahip olan Viyana Çevresi, belirli şekillerde deneycilik
Kaynak: Deneycilik
Wittgenstein'ın Tractatus Logico Philosophicus adlı eserinden hareketle bir olgusal felsefe, bir mantıksal olguculuk oluşturmaya çalışmıştır.
Kaynak: Gilbert Ryle

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.