Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

oranlamak ne demek?

 - 3 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

oranlamak anlamı
(-i) 1. Ölçmek, hesaplamak, hesap etmek. 2. Akıl yoluyla gerçeğe yakın olduğuna inanılarak hüküm vermek, tahmin etmek. 3. Karşılaştırmak, kıyaslamak. 4. (-i, -le) Eşit tutmak.

Türkçe - İngilizce

oranlamak anlamı
fiil
1) proportion

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

oranlamak anlamı
1. Bilgiçlik taslamak. 2. Yaklaşık olarak söylemek, değer biçmek.
oranlamak anlamı
Düşüncesizce davranmak.

*Ermenek -Konya

oranlamak eş anlamlısı

hesap etmek
1) bir işin kazancıyla giderini karşılaştırarak bir sonuca varmak; 2) düşünmek, tasarlamak.
hesaplamak
(-i) 1. Hesap işlemini yapmak, hesap etmek: "Emine göğsünün altından çıkardığı rutubetli bir meşin çantanın orta gözünü açtı, hesapladı, kırk para çıkışmıyordu." -R. H. Karay. 2. mec. Bir şeyi, bir durumu ayrıntılı bir biçimde düşünmek, hesap etmek: "Hasan, Zeyno ile ilgili her şeyi kafasında hesaplamış olduğu kanaatindeydi." -H. E. Adıvar.
karşılaştırmak
(-i, -le) 1. Karşılaştırma işini yaptırmak. 2. Kişi ve nesnelerin benzer veya ayrı yanlarını incelemek için kıyaslamak, mukayese etmek: "İlk önce ikisinin el yazısını elde edeceğiz, sonra bu mektupla karşılaştıracağız." -A. Gündüz. 3. Dikişte giysinin bir yanına yapılan işlemi, eşitlik sağlamak amacıyla öbür yanında uygulamak.
kıyaslamak
(-i, -le) Karşılaştırmak, oranlamak, örneksemek, mukayese etmek.
ölçmek
(-i) 1. En, boy, hacim, süre gibi nicelikleri kendi cinslerinden seçilmiş bir birimle karşılaştırıp kaç birim geldiklerini belirtmek: "Dükkânda arşınla kumaş ölçmekle ömür çürütemeyeceğimi söyledim." -N. Cumalı. 2. mec. Aşırı olmamasına dikkat etmek, kontrol etmek: "Behiç cesaretini ölçtüğü zaman kendisini oldukça kuvvetli buldu." -P. Safa.
tahmin etmek
1) yaklaşık olarak değerlendirmek, oranlamak; 2) kestirmek: "Herhangi bir milletten bir elçilik memuru görsem derhâl mesleğini tahmin ederim." -H. E. Adıvar.

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.