Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

ötümsüz ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

ötümsüz anlamı
sf. db. Ciğerlerden gelen havanın ağız boşluğundaki Tam kapalı veya yarı kapalı engellere çarpmasıyla oluşan (ünsüz), titreşimsiz, süreksiz, tonsuz, sedasız, sert.

ötümsüz eş anlamlısı

sedasız
sf. db. esk. Ötümsüz: "Görürsünüz ki cetlerimizin ağzından çıkmamış sedalı ve sedasız harfler bizim her an ağzımızdan çıkıyor." -Y. K. Beyatlı.
sert
sf. 1. Çizilmesi, kırılması, buruşması, kesilmesi veya çiğnenmesi güç olan, pek, katı, yumuşak karşıtı: Sert tahta. 2. Esnekliği az olan, kolayca eğilip bükülmeyen: "Tabakanın sert yaylı kapağını tak diye kapatıyor." -T. Buğra. 3. Kolay dayanılmayan, zor katlanılan, etkili, yumuşak karşıtı: Sert iklim. Sert hava. 4. Güçlü kuvvetli: "Kapıyı kapadı, döndü, sert adımlarla ilerledi." -M. Ş. Esendal. 5. Sarsıcı niteliği olan, çarpıcı, keskin, hafif karşıtı: Sert şarap. Sert tütün. 6. Bağışlaması, hoşgörüsü olmayan: "Birçokları beni dik ve sert olduğum için belki sevmiyorlardı." -M. Ş. Esendal. 7. Gönül kırıcı, katı, ters: "Hayatında kimseye sert muamele etmedi ve öfke yüzü göstermedi." -N. F. Kısakürek. 8. zf. Gönül kırıcı, katı, ters bir biçimde: "Ben de ona bile bile sert çıkıştım." -A. Kabaklı. 9. mec. Hırçın, öfkeli, hiddetli: Sert ses. "Zaten Atatürk'ün ne vakit öfkesine kapılarak herhangi bir kimseye karşı herhangi bir sert harekette bulunduğunu kim hatırlar?" -Y. K. Karaosmanoğlu. 10. mec. Titizlikle uygulanan, sıkı: Sert bir yönetim. 11. db. Ötümsüz.
süreksiz
sf. 1. Az süren, devamsız: Süreksiz bir mutluluk. 2. db. Ötümsüz.
titreşimsiz
sf. 1. Titreşim yapmayan veya titreşim oluşturmayan. 2. db. Ötümsüz.
tonsuz
sf. db. Ötümsüz.

"ötümsüz" için örnek kullanımlar

p p ötümsüz, patlamalı, çiftdudak ip ÈIp r r ötümlü, çokçarpmalı, dilucu-dişeti raf ÈrAf R ötümlü, tekçarpmalı, dilucu-dişeti ırmak 1RÈmAk
Kaynak: Sesbilim
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.