Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

özümleme ne demek?

 - 11 sözlük, 11 sonuç.

BSTS / Biyoloji Terimleri Sözlüğü

özümleme anlamı İng. assimilation Osm. temessül Lat.ad: ...ye, ...ya; similis: benzer Alm. Assimilation Fr. assimilation
1. Ototrof organizmalarda karbondioksit, azot, su gibi basit inorganik maddelerin çevreden alınarak organizmanın kompleks organik bileşiklerine katılması. 1. Heterotrof organizmalarda sindirilen besin maddelerinin kompleks biyomoleküllere dönüştürülmesi. Asimilâsyon.

BSTS / Dilbilim Terimleri Sözlüğü

özümleme anlamı Osm. temsil Fr.assimilation
Yanyana veya birbirine yakın bulunan başka başka iki sesin ortak vasıflar alması ( UYARLANMA, Accomodation ) veya aynileşmesi ( TÜM ÖZÜMLEME, As. totale ou Egalisation ) : Görür+idi = görürdü ve geçit + den = geçitten gibi. bakınız» ilerlek, gerilek, karşılıklı, bitişik, Uzaktan veya Uyumlu, Kipçe, Zamanca, yazıda özümleme, sözdizimi özümlemesi, açınıklar uyumu, ayartan'>ayartan, ayartık.

BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü

özümleme anlamı İng. assimilation Osm. temsil Fr.assimilation
1- Bir kimsenin öğrenmekte olduklarını kendi düşünce kalıbı içine sokması süreci. 2-Herbart'ın ruhbilim anlayışına göre yeni yaşantıların eski yaşantılarla birleştirilmesi süreci. 3- Yabancı kültür öğelerinin türdeş bir toplulukça benimsenmesi olayı.

BSTS / Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Terimleri Sözlüğü

özümleme anlamı İng. assimilation
Yoğaltım.

BSTS / Kimya Terimleri Sözlüğü

özümleme anlamı İng. assimilation Osm. asimilasyon Alm.assimilation Fr. assimilation
Bir özdeğin, içine aldığı bir başka özdek ya da etkinin özünü değiştirerek yapısına katması.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

özümleme anlamı Fr. assimilation
özümlenme (biyoloji, botanik, zooloji, kimya) temsîl, temessül

BSTS / Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü

özümleme anlamı İng. assimilation
Metabolizmanın doku yapımıyla ilgili bölümü, parçalanan gıda maddelerinin özümleme sonucu vücuda yarayışlı biçime sokularak dokuların yapısında yer alışı, bu amaca yönelik vücutta seyreden biyokimyasal olaylar dizisi, anabolizma, asimilasyon, yeniden sentez, anabolik reaksiyonlar.

BSTS / Yerbilim Terimleri Sözlüğü

özümleme anlamı İng. Assimilation Alm. Assimilation Fr. assimilation
Magmanın yer yüzeyine çıkması sırasında, rastladığı kayaçları ergime ile sindirmesi.

BSTS / Zooloji Terimleri Sözlüğü

özümleme anlamı İng. assimilation Osm. temessül Lat.ad, similis Alm. Assimilation Fr. assimilation
(karşılık: asimlasyon), (Lât. ad=yönelme gösteren ön ek, Lât. similis=benzer): Yutulmuş ve sindirilmiş besin maddelerinin protoplâzmaya değişmesi; anabolizm (bakınız»).

Güncel Türkçe Sözlük

özümleme anlamı
is. 1. biy. Özümlemek işi, yapım, temessül, temsil, asimilasyon, anabolizma, yadımlama karşıtı. 2. mec. Edinilmiş bilgileri kendi öz malı durumuna getirme.

Türkçe - İngilizce

özümleme anlamı
isim
1) assimilation

özümleme zıt anlamlısı

yadımlama
is. biy. Canlı protoplazmayı yapan büyük ve karmaşık yapılı moleküllerin enerji çıkararak yanması, yıkım, katabolizma, özümleme karşıtı.

"özümleme" için örnek kullanımlar

Metabolizma, yapım yıkım (ya da özümleme) canlıda yaşamın sürdürülmesi sırasında gerçekleşen tüm kimyasal tepkimelerdir. Her organizma,
Kaynak: Metabolizma
Biyolojide ; Asimilasyon (özümleme ya da anabolizma; yapım metabolizması) Psikolojide; Asimilasyon ; baskı altında hissetme.
Kaynak: Asimilasyon
Fotosentez bir özümleme faaliyetidir ve bu yüzden özümleme ya da asimilasyon gibi genel isimlerle de anılır. Yapraklar, bitkilerin besin
Kaynak: Fotosentez
İnce çeperli olan iletim parankiması, özümleme parankiması ndan iletim dokusuna kadar özümleme maddelerini çok sayıda dar hücre lerden az
Kaynak: İletim parankiması
boylarındaki ışıkları emerek bitkide fotosentez (özümleme) olayının meydana gelmesine sebep olan, yeşil renkli bir pigment (renk verici madde).
Kaynak: Klorofil
Sukkulent gövdeleri aynı zamanda özümleme görevini de yapar. Çölde yetişen Saguaro , en büyük kaktüslerden biridir. Yetişkinleri
Kaynak: Kaktüsgiller
Fransızca kökenli alıntı sözler: anabolizma | özümleme | anabolisme | anakronik | çağaşımlık | anachronique / αναχρονικό | anakronizm |
Kaynak: Türkçedeki yabancı kökenli sözcüklerin Türkçe karşılıkları
kontamplasyon yoluyla bilgiyi gözlemleme ve inceleme ve nihayet bunları yüksek şuurda özümleme şeklinde üç aşamalı bir spiritüel öğrenim söz konusudur.
Kaynak: Meditasyon
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.