Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

pala ne demek?

 - 5 sözlük, 18 sonuç.

BSTS / Zanaat Terimleri Sözlüğü

pala anlamı
(I) Testere. (*Aksaray -Niğde)
pala anlamı
(II) 1. Yatak. (Güzel, Boyalı, Akbaş *Güdül -Ankara) 2. Eski bezlerden yapılan kilim. (Göçmenler *Beypazarı -Ankara)

Güncel Türkçe Sözlük

pala anlamı
(I) is. 1. Kavisli, kısa, uç bölümü geniş, kabzasına doğru daralan bir tür kılıç: "Belindeki kısa palasıyla ve omuzunda gri tüfeğiyle masanın kenarına oturdu." -F. R. Atay. 2. Kürek vb. araçların, enli ve yassı bölümü. 3. Bir yere çaprazlama konulan yassı kiriş veya kereste.
pala anlamı
(II) is. hlk. 1. Bez parçalarından dokunan basit kilim, yaygı: "Kendi ürettiği kocaman sürünün yünlerinden Fadime nine ne güzel palalar dokumuş." -H. E. Adıvar. 2. Eski, kullanılmış eşya veya giysi.

Türkçe - İngilizce

pala anlamı
isim
1) machete
2) scimitar
3) sword
4) cutlass
5) paddle
6) broadsword
7) scimiter

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

pala anlamı İt..pala
1. Kavisli, kısa, uç bölümü geniş, kabzasına doğru daralan bir tür kılıç: § "Bu tüfeklerin patlamasını müteakip Rüstem Bey boynundaki palayı çıkarıp dereye doğru hücum için yerinden fırladı ise de Boçaris fistanından tutup..." -Ahmet Midhat Efendi, Arnavutlar Solyotlar, 97. § "… eski yatağanları, palaları, küflü el bombalarını ve her birinin üzerine bir arı etiket yapıştırılmış ufak demir parçalarını seyrediyordu." -Reşat Nuri Güntekin, Eski Hastalık, 74. § "…birkaç çerçeveli bez parçası için bağrını onların kılıçlarına, palalarına, yatağanlarına siper eder mi?" -Adalet Ağaoğlu, Bir Düğün Gecesi, 42. § "… Arnavut tabancaları, cellat palaları, Çerkez ve kazak zırhları…" -Elif Şafak, Pinhan, 145. 2. Kürek gibi bazı araçların, enli ve yassı bölümü. 3. Bir yere çaprazlama konulan yassı kiriş veya kereste. 4. Gür, uzun, yanaklara doğru kıvrık bıyık: § "Pala bıyıklar gibi başlarının iki yanından taşan sırma püsküllü başlıklarıyla zayıf, çevik, yaygaracı kayıkçılar vardı." -Ruşen Eşref Ünaydın, C. 13, 58.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

pala anlamı
Pınar, çeşme.

Karahisar -Kayseri

pala anlamı
Kuru ve taze fasulye.

Karakuş *Ünye -Ordu
*Şebinkarahisar -Giresun

pala anlamı
1. bakınız» pakla-1. 2. bakınız» pakla-2.
pala anlamı
1. Eski, kullanılmış (eşya, giysi). 2. Paçavra, bez parçası. 3. Kumaş kırpıntısı. 4. Çocuk bezi. 5. Beyaz yünden dokunmuş bir çeşit örtü. 6. Bez parçalarından dokunan adi kilim, yaygı.
pala anlamı
1. Yatak. 2. Yatak, yorgan.
pala anlamı
Çamaşır tokacı.

Fili *Biga -Çanakkale

pala anlamı
Balıkçı kayıklarındaki dümen.

Ereğli *Karamürsel -Kocaeli

pala anlamı
Mendil.

*Kuşadası -Aydın

pala anlamı
Yatak ve yorgan.

Çorum

pala anlamı
Kilim

Kırşehir

pala anlamı
Fasulye

Ordu

pâla anlamı
(< Ar. bakla) Bakla

"pala" için örnek kullanımlar

Aydınlar, dava dilekçesinde Pala'yı "saygınlığını ve itibarını zedelemekle" suçladı. Pala'nın, "İçimizden.
Intellectuals, litigation petition Pala 't "dignity and reputation zedelemekle" accused. Pala' s, "of us.
Kaynak: fotomac.com.tr
'Kurtlar Vadisi'nin ünlü 'Pala'sı Yüksel Arıcı da, Gürses'le aynı filmde oynadıklarını anlatırken ' O bambaşka bir insandı' diyordu.
'Valley of the Wolves famous' Pala' Beekeepers Yuksel were also playing in the same film tells Gürses'le 'He was a man of very different' he said.
Kaynak: gunes.com
Pala '' Dinimizde de israf önemli bir yer tutmakta ve 'Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz' ayetiyle de Müslüman alemine uyarıda bulunmaktadır.
'' Religion in Pala also holds an important place in waste and 'Eat, Drink, do not waste your' verse warns the Muslim world.
Kaynak: emirdag.gen.tr
Pala aşağıdaki anlamlara gelebilir: Pala , Ağzı enli, ortası geniş, uca doğru daralan kalın, kısa ve ağır kılıç. Palabıyık , şekli pala
Kaynak: Pala
, Bir Osmanlı kılıcı , efelerin belindeki uzun bıçak, manisanın yuntdağ köylerinde yılan bıçağı denen cobanların kullandığı uzun eğri pala.
Kaynak: Yatağan
Pala kısmının etrafında bulunan zincir kesmeyi sağlar. Ağaç kesme, tomruklama, budama gibi işlemlerde kullanılır. dizayn edilen pala ve
Kaynak: Hızar
6136 sayılı kanun ; kama , hançer , saldırma , şişli baston , sustalı çakı , pala , kılıç , kasatura , süngü , sivri uçlu ve oluklu
Kaynak: Yasak ateşsiz silahlar
Bayrağın tam ortasında bulunan ve sosyalist devrimi simgeleyen yarım dişli işçi sınıfını ifade ederken, pala çiftçi sınıfını, beş köşeli
Kaynak: Angola bayrağı

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.