Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

patron ne demek?

 - 4 sözlük, 5 sonuç.

BSTS / İktisat Terimleri Sözlüğü

patron anlamı
bakınız» işveren

Güncel Türkçe Sözlük

patron anlamı
(I) is. 1. Bir ticaret veya sanayi kurumunun sahibi, başı, işvereni: "Bizim gazetecilerin çoğu patronu hesabına suç yüklenir." -B. Felek. 2. mec. Bir kuruluşta, bir iş yerinde makam bakımından yetkili kimse. 3. mec. Sözü geçen paralı kimse.
patron anlamı
(II) is. Kumaşın biçilmesine yarayan, bir giysi örneğindeki parçaların biçimine göre kesilmiş kâğıt, kalıp.

İngilizce - Türkçe

patron anlamı
isim
1) patron
2) koruyucu
3) müşteri
4) veli
5) sürekli müşteri
6) müdavim

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

patron anlamı Fr.patron
1. Bir ticaret veya sanayi kurumunun sahibi, başı, işvereni: § "Sonra patronunun ihtarı üzerine kalkıp gitmeye mecbur olmuşlar." -Peyami Safa, Din, İnkılap, İrtica, 96. § "Patrondan yana mı patrona karşı mı duracaklarını; kendi iç dünyalarında ne için yanıp tutuşacaklarını yalnızca malzemeye bakarak bütünlüğü ile kavrayacağız." -Adalet Ağaoğlu, Geçerken, 19. § "Patronu durumunda bulunduğum "İkdam" gazetesinde Yahya Kemal'i buna benzer bir zorla çalışma azabına sokuşumu hatırlıyorum." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Gençlik ve Edebiyat Hatıraları, 120. § "Üç gün evvel, gazetede patron Şeref Bey'le asabiyeci Nevzat Bey buluştular." -Necip Fazıl Kısakürek, Bir Adam Yaratmak, 92. § "… sayarlar patronun avucuna…" -Elif Şafak, Mahrem, 11. § "… patron elmayı istiyordu." -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 18. § "Değil gazete patronlarına, sanatçıları el üstünde tutan dergi sahiplerine bile kolay kolay yanaşamayanlardayım." -Nurullah Ataç, Dergilerde Deneme, 64. § "Elbet ‘Filin Cilveleri'nden, onun da, ‘sevimli' patronu Colby'nin de önemli rolleri var…-Attila İlhan, Batının Deli Gömleği, 38. 2. mec. Bir kuruluşta, bir iş yerinde makam bakımından yetkili kimse: § "Ama Murat da, patron tavrını ömründe ilk kez-ve son kez-o anda takınmıştı…" -Adalet Ağaoğlu, Üç Beş Kişi, 48. § "Tanrı hatun Atenea, her cihetten Atina şehrinin patronudur. Çünkü, bunun vücuduyla o beldenin mimarisi, usulce birbirine uygundur." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 180. § "Bu onun doğrudan doğruya bir patrondan aldığı ilk haftalıktı." -Nazım Hikmet Ran, Kan Konuşmaz, 137. 3. mec. Sözü geçen paralı kimse.

patron eş anlamlısı

kalıp
is. 1. Bir şeye biçim vermeye veya eski biçimini korumaya yarayan araç: "İstenilen kalıplarda ve istenilen nüanslarda heykeller yapılabilir." -P. Safa. 2. Biçki modeli, patron. 3. sf. Genellikle küp biçiminde yapılan: Bir kalıp peynir. İki kalıp sabun. 4. mec. Gösterişli görünüş: Kalıbına bakarsan aslan gibi. 5. mec. Biçim, durum: "Muayyen bir kalıba girecek insana benzemiyordu." -H. E. Adıvar.

"patron" için örnek kullanımlar

En zengin isim 73 milyar dolarla yine Meksikalı patron Carlos Slim oldu.
The boss of the richest Mexican Carlos Slim name was still 73 billion dollars.
Kaynak: ekonomi.milliyet.com.tr
Korumaların eşlik ettiği patron, 'Kimseye pabuç bırakmayız' dedi.
Accompanied by bodyguards boss' shoes do not leave anybody, "he said.
Kaynak: takvim.com.tr
Maç sonrası teknik patron Uğur Tütüneker açıklamalarda bulundu.
Tütüneker Ugur spoke to technical boss after the match.
Kaynak: merhabahaber.com
Hangi patron özel teknesinde yabancı fonlarla görüşme yapıyor?
Foreign funds, private boat, which has met the boss?
Kaynak: ekoayrinti.com
Bu durumda insanlar patron'a bağlı olduğundan patron patron olarak, çalışanlarda hizmetçi olarak görülebilir. geri satamazsa patron batacaktır.
Kaynak: Özel sermaye
Takımın kapanmasını önlemek isteyen patron Minardi, takım hisselerini Avustralyalı işadamı Paul Stoddart 'a devretmiş ve takım bu ad
Kaynak: Minardi
Şu anki patron Hulk Hogan 'dır. TNA, NWA 'in üyesiydi ve bu yüzden adı NWA-TNA'di. Ama TNA, 2007 Mayıs'ta NWA'den ayrıldı. WWE'nin tek
Kaynak: Total Nonstop Action Wrestling
Patron kovulmamak için bir şeyler bulmaya çalışır ve sonra Bay Baldwin bir iş ister ve patron kabul eder. Sonra Bea, arkadaşlarıyla
Kaynak: Bea Yetişkin Bir Balık Oluyor (Balık Oltası)
Pazarda işçi ve patron, özgür bireyler olarak karşılaşırlar ve bu karşılaşmanın sonucunda biri emek gücünü satar öteki de satın alır.
Kaynak: Emek gücü

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.