Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

pireler ne demek?

 - 6 sözlük, 6 sonuç.

BSTS / Asalakbilim Terimleri Sözlüğü

pireler anlamı İng. fleas Osm. mass-ı adîm-ül-cenahiye Lat.Aphaniptera Alm. Flöhe Fr. puces
Tambaşkalaşma gösteren ve insanlarla çeşitli hayvanların dışasalağı olarak yaşayan, ağız yapıları sokup emmeğe elverişli, sıçrayıcı böcekler takımı.

BSTS / Biyoloji Terimleri Sözlüğü

pireler anlamı İng. fleas Lat.Siphonaptera Alm. Flöhe Fr. puces
(Yun. siphon: tüp; pteryx: kanat) Eklem bacaklı hayvanlardan, böcekler (Insecta) sınıfının, kanatlılar (Pterygota) alt sınıfından, vücutları yandan yassı, ağız parçaları delip emmeye elverişli, gelişmelerinde tüm başkalaşım görülen, kuşların ve memeli hayvanların kanlarını emen, çoğu dış asalak, kanatlarını ikincil olarak kaybetmiş, insan piresi (Pulex irritons), kuş piresi (Ceratophyllus avium), sıçan piresi (Xenopsylla cheopis), köpek piresi (Ctenocephalus canis) türleri iyi bilinen bir takım.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

pireler anlamı Osm. mass-ı adîm-ül-cehâhiye Fr. siphonaptères, aphaniptères Siphonaptera
(zooloji)

BSTS / Parazitoloji Terimleri Sözlüğü

pireler anlamı İng. fleas, flea, siphonapteras
Siphonaptera takımında bulunan paraziter kan emen kanatsız böcekler. Yaklaşık olarak 2500 tür pireden % 94'ü memelilerden, geri kalan kısmı ise kuşlardan kan emmektedir. Pireler sürekli olarak farklı konaklardan kan emme alışkanlıkları nedeniyle birçok hastalığı taşırlar. Ancak temel olarak vebanın vektörü olarak bilinmektedirler. medikal önemi bulunan türler Cediopsylla, Ceratophyllus, Ctenocephalides, Ctenophthalmus, Diamanus, Echidnophaga, Hoplopsyllus, Leptopsylla, Monopsyllus, Neopsylla, Nosopsyllus, Oropsylla, Pulex, Rhopalopsyllus, Tunga, ve Xenopsylla cinsleri içerisinde bulunmaktadır.

BSTS / Zooloji Terimleri Sözlüğü

pireler anlamı İng. fleas Alm. Flöhe Fr. puces siphon,pterypx
(Siphonaptera), (Yun. siphon = tüp, Yun. pterypx-kanat), Eklembacaklı hayvanlardan böcekler (İnsecta) sınıfının kanatlılar (Pterygota) alt-sınıfına (bakınız») biren bir takımı. Kanatlarını ikincil olarak kaybetmişlerdir. Vücutları yandan yassıdır. Ağız parçaları delip emmeye elverişlidir. Gelişmelerinde tüm-başkalaşma vardır. Kuşların ve memeli hayvanların kanlarını emerler. Çoğu diş-asılaktır. İnsan piresi (Pulex irritons), kuş piresi (Ceratophyllus avium), sıçan piresi (XenopsylIa cheopis), köpek piresi (Ctenocephalus canis) türleri iyi bilinir (bakınız»).

Güncel Türkçe Sözlük

pireler anlamı
ç. is. hay. b. İnsanlarla hayvanlarda dış asalağı olarak yaşayan, ağız yapıları kan emmeye elverişli, birçok familyaya ayrılan kanatlılar takımı.

"pireler" için örnek kullanımlar

pire lerle derde girmiş, bir kirpi de onu pirelerden kurtarsın mı diye sormuş, tilki, 'hayır, bu pireler doydu, artık fazla kan emmiyorlar.
Kaynak: Ezop
Hastalığı:Trypanosomiasis Trypanosoma lewisi(Ratlarda) Xenopsylla cinsi pireler ile bulaşır. Hastalığı:Trypanosomiasis. Bu tip hastalıklar
Kaynak: Trypanosoma
1330'lu yıllarda Çin'de ortaya çıkan, kemirgenlerden pireler yoluyla insanlara bulaşan aşırı bulaşıcı olan bir veba ortaya çıkmıştır.
Kaynak: İpek Yolu
Gerçek serbest puplar (pupa libera): En çok bulunan formdur. Kın kanatlılar (Coleoptera), pireler (Siphonaptera) ve zar kanatlılar da
Kaynak: Böcek
Ancak o uyuduktan sonra motele giren bir köpek, yemek bulma umuduyla pire kutusunu açacak ve tüm pireler etrafa dağılacaktır.
Kaynak: The Professor (film, 1919)
Sinekler (Diptera), Strepsiptera (yelpaze kanatlılar ), Mecoptera (akrep sinekleri ) ve Siphonaptera (pireler ) takımlarıyla birlikte
Kaynak: Sinek
başlarındaki araştırmacılar Kara Ölüm'ün Yersinia pestis adlı bakteri nin yol açtığı, sıçan (Rattus rattus ) yardımıyla ve pireler
Kaynak: Büyük Veba Salgını
durumda olmayan köhne evleri, hastalığı insanlara bulaştıran başlıca etmenler olan fare ve pireler ile birlikte yok etmesi olarak gösterilir.
Kaynak: Büyük Londra Yangını

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.