Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

poşu ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / Zanaat Terimleri Sözlüğü

poşu anlamı
1. [bakınız» poçu-1]. 2. [bakınız» poçu-2]

Güncel Türkçe Sözlük

poşu anlamı
is. hlk. Kenarları saçaklı ipek, pamuk, yün vb.nden yapılmış bir tür baş örtüsü, dolama: "Ege köylülerinin güneşe karşı başlarına sardıkları renkli iki poşu, bir dizi de deve çanı almıştı." -N. Cumalı.

Tarama Sözlüğü

poşu anlamı
Vaktiyle omuzlara atılan, başa sarılan kenarları saçaklı ipek örtü.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

poşu anlamı
Başa sarılan ipekten dokunmuş parlak kumaş

Kırşehir

poşu eş anlamlısı

dolama
is. 1. Dolamak işi. 2. Giysilerin üstüne giyilen, önü açık bir tür üstlük. 3. Poşu: "Başıma bir dolama sarıp vardım hocanın durağına." -T. Oflazoğlu. 4. mim. Çeşitli eserlerdeki barok ve rokoko üslubunda iç içe süsleme motifi. 5. tıp Tırnak yöresindeki yumuşak bölümlerin, bazen de kemiğin iltihaplanmasından ileri gelen ağrılı şiş.
pamuk
is. 1. bit. b. Ebegümecigillerden, koza biçimindeki meyvesi üç, dört, beş dilimli olan, sıcak bölgelerde yetişen tarım bitkisi (Gossypium). 2. Bu bitkinin tohumlarının çevresinde oluşmuş ince, yumuşak tellerin adı. 3. Bu tellerin işlenmiş biçimi: Yaraya pamuk koydu. 4. sf. Bu bitkinin işlenmiş biçiminden yapılmış: Pamuk iplik. Pamuk bez. 5. Yere serili halı, kilim vb. yaygıların üzerinde oluşan, uçuşabilen toz kümecikleri, hav.

"poşu" için örnek kullanımlar

Burada amaçlanan üstte küçük bir mide poşu ve altta midenin geri kalanından oluşan kum saati şeklinde bir mide oluşturulmasıdır.
Kaynak: Mide kelepçesi
Kadınlar daha sonra ketenin üzerine poşu adı verilen renkli tülbent dolarlar. Poşu alına dolanır. Rengi siyah, kırmızı veya yeşil olabilir
Kaynak: Yeşilalan, Yıldızeli
Gömlek olarak kırmızı renk mintan, baş ve boyunda poşu, ayaklarda ise yumuşak mes vardır. Gelenek ve göreneklerimiz Doğum Âdetleri ve
Kaynak: Eyüpözü, Atkaracalar
Kadınlar daha sonra ketenin üzerine poşu adı verilen renkli tülbent dolarlar. Poşu alına dolanır. Rengi siyah, kırmızı veya yeşil olabilir
Kaynak: Davulalan, Yıldızeli
Kültür: Budaklı bir kütük üzerine poşu bağlanır. İçerisine para konulur, evin bacasından tekerlemeler söylenerek içeri atılır.
Kaynak: Işıklar, Yeşilova
Kadınlarda fes, poşu, üç etek giyenler olduğu gibi alınlarına dövme yaptıranlar da görülür. Bu kıyafetler gençlerde görülmez.
Kaynak: Kuzgun, Çekerek

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.