Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

sezgi ne demek?

 - 8 sözlük, 8 sonuç.

BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü

sezgi anlamı İng. intuition Osm. tehaddüs Fr. intuition
1- Açık bir kanıt olmaksızın, olmuş ya da olacak bir şeyi kestirme anıklığı. 2- Deney yapmadan ya da usavurmadan bir kavramı, bir genellemeyi doğrudan doğruya anlayıverme.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

sezgi anlamı İng. intuition Osm. tehaddüs, hads Lat.intuitio-intuitus, in-tueri Alm. Anschauung Fr.intuition
(Lat. intuitio-intuitus < in-tueri = içini görme) : 1- Bir şeyin birden açılması. 2- Bir bağlantının birden, doğrudan doğruya, aracısız bulunması (keşfedilmesi), yakalanması. 3- ->Gidimli düşünmenin usavurmanın tersine, bir bütünün bir bakışta dolaysız kavranması; varlıkları bize kendilerinde olduğu gibi açan bilgi; dolaysız kavrama; bir anda yakalama; sezme, sezip keşfetme. Bergson'da: Gerçeği kavrama yetisi; bir anda yakalama, kavrama, sezme, sezip keşfetme. Sezgi, içgüdü ve anlağın bir bireşimidir, gerçeği birden kavramada içgüdüden yararlanır, anlak da içgüdüde uyku halinde olan bilinci uyandırır ve onu tutkularından kurtarır; öyleyse sezgi, kendi bilincine varmış içgüdüdür.

BSTS / Ruhbilim Terimleri Sözlüğü

sezgi anlamı İng. intuition Osm. hads
Yargılama ya da düzenli bir düşünce söz konusu olmadan kişinin edindiği bir düşünü ya da yargı.

BSTS / Toplumbilim Terimleri

sezgi anlamı İng. intuition Osm. tahaddüs, entüisyon Fr. intuition
Bir araca, mantıksal bir önhazırlığa gerek kalmadan, doğruyu dolaysız olarak kavrama yetisi.

BSTS / Yöntembilim Terimleri Sözlüğü

sezgi anlamı İng. intuition Osm. hads
Bir bilgi sağlama sürecinde örtük anlatımları ve açıkça dile getirilmeyen konuları kavrama ya da görünüşlerin derinliğine inme yolu, yetisi.

Güncel Türkçe Sözlük

sezgi anlamı
is. 1. Sezme yeteneği, feraset: "Ama sezgi dünyamın büsbütün de yitirişlere yol açmadığını biliyorum." -A. Ağaoğlu. 2. fel. Gerçeğin deneye veya akla vurmadan doğrudan doğruya kavranması.

Kişi Adları Sözlüğü

Sezgi anlamı Köken: T.
Cinsiyet: Erkek
Sezme, anlama yeteneği, seziş.
Cinsiyet: Kız
Sezme, anlama yeteneği, seziş.

Türkçe - İngilizce

sezgi anlamı
isim
1) intuition
2) perception
3) feeling
4) discernment
5) instinct
6) sentience
7) flair
8) feel
9) acumen

sezgi eş anlamlısı

feraset
is. (fera:set) ruh b. esk. 1. Anlayış, seziş, sezgi: "Diplomatça bir ferasetle söylemek istediğini anlayıveriyordum." -A. Gündüz. 2. Zekâ.

"sezgi" için örnek kullanımlar

Çünkü sanat, hakikatin işaretini beşere göstermenin, beşer tarafından görmek için vesile olmanın en estetik hali ve sezgi, duygu ve fikir dünyasının gıdasıdır.
Because of art, showing mortal sign of truth, by five of the aesthetic state of being conducive to see and intuition, feelings and food for the world of ideas.
Kaynak: haber7.com
O yüzden Plzen'in kendi alanından çıkış hızına karşılık, ilk tedbir orta alanda alınmıştı, ardından kademeli savunma. Sezgi ve müdahale gücü en yüksek adam olarak Yobo öne çıktı.
That's why I own Plzeň area corresponds to the output speed of the first measures taken in the central area, and then the defense segment. Intuition and the highest man intervention force Yobo came to the fore.
Kaynak: fotomac.com.tr
Pilotluk gibi bilgi, beceri, karar verme yeteneği, sezgi ve sürekli eğitimi zorunlu kılan bir mesleğin adeta sıradan bir iş konumuna getirilmeye çalışıldığını üzülerek gözlemlemekteyiz.
Such as piloting skills, knowledge, decision-making ability, intuition and a profession which requires continuing education are trying to serialize an ordinary regret that we observe a business trip.
Kaynak: haberturk.com
Sezgi; felsefe de, mistisizm de, ezoterizm de ve farklı öğreti sistemlerinde farklı anlamlarda kullanılan bir terim . aranışı sezgi
Kaynak: Sezgi
Sezgicilik ya da Entüisyonizm, felsefi bir kavram olarak sezgi ye akıl , zihin ve soyut düşünme karşısında hem öncelik, hem de üstünlük
Kaynak: Sezgicilik
Lider ya da Önder, mensup olduğu halk ın toplum una yarar sağlayan değişimi yönetmek için, sorumluluğu ; sezgi , zekâ ve bilgi ye dayalı
Kaynak: Liderlik
Prajñā (Sanskritçe : प्रज्ञा) paññā (Pali ) bilgelik, anlayış, sezgi, ya da kavrama berraklığı olarak çevrilebilir. Kimi Budist okullarda
Kaynak: Prajna
Gnostik terimi "sezgi veya tefekkür yoluyla edinilebilen bilgi" anlamındaki gnosis sözcüğünden türetilmiştir; isim olarak kullanıldığında
Kaynak: Gnostik
Hakikat Kapısı, Alevîlik 'te hakikat demek doğrudan Tanrı vergisi olarak kalbe, gönülde doğan anlam, sezgi ve bilgi demektir.
Kaynak: Hakikat Kapısı
Orakl sözlüklerde “antik çağda Anadolu ve Yunan topraklarında yaşamış medyumnik yetenekleri bulunan kahinelere ve bunların sezgi (vahiy,
Kaynak: Orakl
1 Ancak günümüzde mistisizm sözcüğü Eleusis gizemlerinden daha çok Neoplatoncu manevi gerçek veya Tanrı ile doğrudan deneyim, sezgi veya
Kaynak: Mistisizm
eden, ona rüya lar, sezgi ler ve olaylar yoluyla mesajlar vererek yardımlarda bulunan, görünmez koruyucu varlığa Spiritüalizm 'de verilen addır.
Kaynak: Hami varlık
fa sūfīgarī), İslam inancında insanın akıl yoluyla erişemediği ilahî hakikatlere ve Gayb âlemine ait hakikatlere sezgi yle ulaşma yoludur.
Kaynak: Tasavvuf
Yargı kabiliyeti bozulur ve sezgi kaybolur. Sonuçta kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir. Ayrıca nevrasteni, depresyon görülebilir.
Kaynak: Karbonmonoksit
Sembolistler, dile getirilmesi güç sezgi ve izlenimleri canlandırmaya, şairin ruhsal durumunu ve gerçekliğin belirsiz ve karmaşık
Kaynak: Sembolizm (sanat)

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.