Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

söylem ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

BSTS / Dilbilim Terimleri Sözlüğü

söylem anlamı Osm. ifade Fr. enoncé
Bir şey bildirirken konuşanın ağzından çıkan sözlerin bütünü.

Güncel Türkçe Sözlük

söylem anlamı
is. 1. Söyleyiş, söyleniş, sesletim, telaffuz. 2. Kalıplaşmış, klişeleşmiş söz, ifade. 3. Bir veya birçok cümleden oluşan, başı ve sonu olan bildiri, tez.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

söylem anlamı
Şive.

-İzmir
*Mudanya -Bursa
Hacıilyas *Koyulhisar -Sivas

söylem eş anlamlısı

ifade
is. (ifa:de) 1. Anlatım: Güzel bir ifade. 2. Deyiş, söyleyiş: "Not ettiklerimi bir ağzın ifadesi şekline sokarak size okutacağım." -S. M. Alus. 3. Bir duyguyu yüz aracılığıyla anlatan belirtilerin bütünü: "Sakalı yeni çıkmış yüzünde çocukça ifadeler uçuyordu." -S. F. Abasıyanık. 4. huk. Tanık ve sanıkların olay hakkında yargı organlarına yaptıkları sözlü açıklama: "Onun ifadesini henüz dosyada görmedim." -A. İlhan. 5. fel. Dışa vurum.
sesletim
is. dil b. Söyleyiş.
söyleniş
is. 1. Söylenme işi. 2. Söyleyiş, telaffuz.
söyleyiş
is. 1. Söyleme işi. 2. dil b. Bir kelimenin ses, hece, ton ve vurgu bakımından söylenme biçimi, söyleniş, sesletim, telaffuz.
telaffuz
is. (l ince okunur) dil b. 1. Söyleyiş: "Bir, bebek telaffuzunu taklit etmediğiniz eksik." -R. N. Güntekin. 2. Boğumlanma.
tez
(I) sf. 1. Çabuk olan, süratli. 2. zf. Süratli bir biçimde.
tez
(II) is. 1. man. Sav. 2. Üniversitelerde öğrencilerin veya öğretim üyelerinin hazırlayıp bazen bir sınav kurulu önünde savundukları bilimsel eser: "Tezini mitolojiden hazırlayan gözlüklü bir delikanlı." -H. Taner.

"söylem" için örnek kullanımlar

Fenerbahçe Avrupa'da bir başka oynuyor diye bir söylem çıkardılar.
Liverpool are playing in Europe, such a discourse to another was released.
Kaynak: blog.milliyet.com.tr
Şu anda 13 tane maçımız var, herkesin ona göre söylem yapması gerekiyor.
Currently, 13 units have a game that everyone needs to do in his discourse.
Kaynak: ajansspor.com
Bu KKTC yaşatılacak denilen söylemlerle doğru orantılı bir söylem değildir.
This is the so-called TRNC yaşatılacak rhetoric is not proportional to the discourse.
Kaynak: kibrispostasi.com
Fenerbahçe'nin lobisi olmaması gibi bir söylem var deniyor.
Fenerbahçe's lobby has a discourse, such as the lack of trying.
Kaynak: hurriyet.com.tr
Kamusal alan, modern toplum kuramlarında, toplumun ortak yararını belirlemeye ve gerçekleştirmeye yönelik düşünce, söylem ve eylemlerin
Kaynak: Kamusal alan
yüzyılda Roma 'da doğan bir söylem türüdür. Anlatımda basit, yalın , açık ve konuşmayı andırır bir yolda ilerlerler. Attisizm ismi Attika
Kaynak: Attisizm
Edimsel gönderge (Fransızca : référence actuelle), belli bir bağlam içerisinde ve bir söylem durumunda göndermeyi belirtir. Örneğin “Benim
Kaynak: Edimsel gönderge
Bu bağlamda Post-Marksizm, başka bir deyişle söylem kuramsal yaklaşım ya da Essex Ekolü 'lu olarak da bilinen kuramsal ve felsefi
Kaynak: Post-Marksizm
etkisinden çıkarılıp halk ın yararına ve toplum olarak gelişmesi için kullanılması gerektiğini söyleyen siyasî bir felsefe veya söylem biçimidir.
Kaynak: Popülizm
ilgilenir, bunun yanı sıra dil sosyolojisi ya da söylem çözümlemesi gibi uygulamalı dilbilimin alt alanlarından söylem çözümlemesi olarak çalışır.
Kaynak: Dilbilim
Günümüzde, "metin" kelimesinin karşılığı olarak "söylem" kelimesi de kullanılmaktadır. "metin" ve "söylem"i farklı manalarda kullanmaktadır.
Kaynak: Metin bilgisi
etmek amaçlı uygun bir argo söylem daha doğrusu modern bir deyim olmasıdır Presley'in sahip olduğu en büyük avantajlardan biri ise sesiydi .
Kaynak: Elvis Presley
Aziz Çalışlar'a göre Shepard bu anatemayı, natüralist ve kitsch öğelerle birleştirerek, özgün bir avantgard söylem yaratmıştır.
Kaynak: Aç Sınıfın Laneti
(politeist) dinlerden farklı bir söylem ve organizasyonel yapıyla ortaya çıkan hareketler bütününe din sosyolojisi nde verilen üst başlık.
Kaynak: Yeni dini hareketler
Geliştirdiği yöntemi, çevresinde oluşturduğu araştırma topluluğuyla birlikte, yazınsal söylem, sözlü yazın, görüntü, müzik, masal,
Kaynak: Göstergebilim
başlayan melez ideoloji lerin bir örneği. İslami paradigma içinde dile getirilen feminist söylem ve uygulamalar bütününe verilen adlandırma.
Kaynak: İslamcı feminizm
Whorf, aynı zamanda bir kimyacıydı ve bu dilsel bilgilerini didaktik söylem tarzıyla da birleştirdi. Bu tez, 1950'lerde tanındı ve Whorf'un
Kaynak: Sapir-Whorf hipotezi
Özellikle asker i terminoloji de bu söylem, herhangi bir insan kontrolü olmaksızın otonom seyir yeteneğine sahip araçlar için kullanılır
Kaynak: Güdüm sistemi
Kısaca kişinin yargılarını oluşturan değerler bütünlüğüne karşı bir söylem getirmektedir. Ön yargılı kişinin kullandığı (sayısından
Kaynak: Ön yargı

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.