Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

taksîm ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / Medeni Hukuk Terimleri Sözlüğü

taksîm anlamı
bölüm, bölüşme, bölüştürme.

Güncel Türkçe Sözlük

taksim anlamı
is. 1. Parçalara bölme, bölüştürme: "Bu antlaşmalar, Osmanlı Devleti'nin taksimini öngörüyordu." -A. İlhan. 2. mat. esk. Bölme. 3. müz. Klasik Türk müziğinde faslın başında ve ortasında çalgıcının içinden geldiği biçimde yaptığı müzik: "Davullar çalarken, kemanlar taksim yapıyor, kanunlar derin bir ezgi ile titreşirken bando coşuyor." -A. Gündüz.

Türkçe - İngilizce

taksim anlamı
isim
1) shareout

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

taksim anlamı
Taksim, bölme

Doğu Trakya

taksîm eş anlamlısı

bölme
is. 1. Bölmek işi, ayırma, parçalama, taksim. 2. Salon, oda, sofa vb. büyük bir yerden ayrılmış daha küçük yer: "Sedirin olduğu bölmeyi basma bir perdeyle odadan ayırdı." -L. Tekin. 3. Büyük bir yeri, alanı küçük oda veya kısımlara ayıran ince duvar veya tahta perde: "Ortadan ayrılan bir bölmeyle de diğer nısfında Bora Reis yatıyordu." -N. Hikmet. 4. hlk. Kalın ağaç gövdesinden odun veya tekne yapmak için ayrılan tomruk. 5. den. Gemilerin içinde, su baskını, yangın vb. durumlarda, ara kapılar kapandığında arızanın veya hasarın yayılmasını önlemek için kullanılan birbirlerinden ayrılmış yerler. 6. man. Cins kavramlarını tür, alt tür kavramlarına ayırma işi. 7. mat. Dört işlemden biri, taksim.

"taksîm" için örnek kullanımlar

Plaklarında okuduğu eserler : Gülîzar taksîm (Tanburla) (Parlfon) Hac'Osman'ın gelinleri çift oynar (Parlfon) İki de durnam gelir (Odeon)
Kaynak: Sâdi Yâver Ataman
taksîm olunan tereke-i müteveffâ-yı mezbûrdur ki bervech-i âtî zikr u beyân olunur. Fi'l-yevmi'l-hâdî ‘aşara min Cemâziye'l-âhir sene semâne
Kaynak: Davulga, Emirdağ

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.