Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tantanalı ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

tantanalı anlamı
sf. 1. Görkemli, gösterişli, şaşaalı: "Kılavuz, birdenbire, bir tarikat rehberinin tantanalı vakarını takınmıştı." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Gürültülü, patırtılı.

Türkçe - İngilizce

tantanalı anlamı
sıfat
1) pompous
2) grandiose
3) sounding
4) puffy
5) showy
6) rotund
7) orotund
8) sonorous

tantanalı eş anlamlısı

görkemli
sf. 1. Büyüklüğü, görünüşü ve güzelliğiyle görenleri etkileyen, gösterişli, göz alıcı, haşmetli, muhteşem, anıtsal. 2. İri yapılı, iyice serpilmiş.
gösterişli
sf. Görkemli: Gösterişli bir at.
şaşaalı
sf. 1. Görkemli, gösterişli: "Doksanına yakın bir ömür, şiirinden daha şaşaalı bir görünüş." -N. F. Kısakürek. 2. esk. Parıltılı: "Bazen mehtap bu yalının üstüne vurarak onu şaşaalı manalarla öyle pırıl pırıl parlatırdı ki..." -A. Ş. Hisar.

"tantanalı" için örnek kullanımlar

Genellikle kornetler için melodik müziksel pasajlar hazırlanmıştır ve trompetler ise tantanalı çalgiların hep bir arada çalındıkları
Kaynak: Kornet
yiyen lerin muggle'ları terörize ettiği ve Voldemort'un kara işaretinin yapıldığı tantanalı bir gecenin ardından Harry Hogwarts'a geri döner.
Kaynak: Harry Potter ve Ateş Kadehi
ve beyler tutuklanmış, Kaçar Ailesi'nin reisleri de bu tantanalı dönemde kayıplar vermiş, maddi varlıklarının büyük oranını kaybetmişlerdir.
Kaynak: Gündoğdu, Dicle
Konstantinopolis'e Roma'dan resmi bir elçi geldi ve Justinyanos'un başkanlığında bir Bizans heyeti tarafından çok tantanalı bir törenle karşılandı.
Kaynak: I. Justin
mavi gözleri olan bir kişiydi. İmparatorluk sarayında şatafatlı ve tantanalı törenlerden hiç hoşlanmazdı. Sarayda ve şehirde imparatorluk
Kaynak: II. Basileios
Bu tesirler altında kalan Konya Selçuk sultanları da ayni duygu ve hisler içerisinde İranın tantanalı hükümdar adları ile kendi
Kaynak: Alevilik

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.