Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tip ne demek?

 - 10 sözlük, 10 sonuç.

BSTS / Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü

tip anlamı İng. type Alm. Typ Fr. type
Kişileştirme işleminde genel olarak ele alınan oyun kişisi. Seyirci tarafından özellikleri bilinen ve kavramları getiren derinliği olmayan oyun kişisi. Hiçbir ruhsal gelişimi yoktur. Davranışlarıyla anlaşılır ve her oyunda aynı yolda hareket eder. Örnek : Kavuklu, Pişekâr, Pantalone, Arlekino, vb.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

tip anlamı Osm. nümûne Lat.Typus Fr. type, caractère
(zooloji)

BSTS / Ruhbilim Terimleri Sözlüğü

tip anlamı İng. type
Benzerlerinin ana özelliklerini kendinde topladığı için örnek olarak ele alınan birey.

BSTS / Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü

tip anlamı İng. type Alm. Typ Fr. type
Sinem./TV. Bir topluluktaki belirli özellikleri taşıyan bir kimseyi, bilinen kalıplar içinde yansıtan oyun kişisi.

BSTS / Tiyatro Terimleri Sözlüğü

tip anlamı İng. type Alm. typ Fr. Type
İnsanları genellemesine yansıtan, kendine özgü kişiliği olmayan, daha çok bilinen kalıplardaki insanları gösteren oyun kişisi.

BSTS / Zooloji Terimleri Sözlüğü

tip anlamı İng. type Lat.typus Alm. Typen Fr. caractère
(Lât. typus = desen) Sınıflandırmada bir temel olarak kullanılan ve geniş sayıda bireyleri kapsayan karakterler topluluğu; yeni bir cins ya da tür olarak tanımlanan esas birey.

Güncel Türkçe Sözlük

tip anlamı
is. 1. Aynı cinsten bütün varlıkların veya nesnelerin temel özelliklerini büyük ölçüde kendinde toplayan örnek: "Aynı yaşta, aynı tipte, aynı kuvvette iki güreşçi." -B. Felek. 2. Tür, çeşit. 3. sf. mec. İlgi çekici, değişik (kimse): Ne tip adam. 4. ed. Hikâye, roman, tiyatro gibi uzun anlatıma dayalı edebî eserlerde kişi kadrosu içinde yer alan ve belli bir düşüncenin, topluluğun zihniyetini ve ideolojinin temsilciliğini yüklenen kişi: Batılılaşmanın yanlış anlaşılmasını sergileyen tip: Bihruz Bey. 5. tiy. Kendine özgü kişiliği olmayan, genellikle bilinen kalıplardaki insanları gösteren oyun kişisi.

İngilizce - Türkçe

tip anlamı
isim
1) bahşiş
2) uç
3) tip
4) tavsiye
5) öneri
6) burun
7) tepe
8) tiyo
9) püf noktası
10) hafif vuruş
11) taktik
12) filtre
13) hafifçe dokunma
14) eğim
15) eğilme
16) yatırma
17) eğme
fiil
1) bahşiş vermek
2) dökmek
3) boşaltmak
4) uyarmak
5) tiyo vermek
6) hafifçe vurmak
7) devirmek
8) eğilmek
9) ucuna bir şey takmak
10) uç takmak
11) yana yatmak
12) devrilmek
13) dokunmak

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

tip anlamı Fr.type
1. Aynı cinsten bütün varlıkların veya nesnelerin temel özelliklerini büyük ölçüde kendinde toplayan örnek: § "Fakat Mefharet gibi galeyanlı tiplerde bu daha açıktır." -Peyami Safa, Yalnızız, 173. § "… ruhlarının dışlarına aksi hâlinde iki tip.." -Necip Fazıl Kısakürek, Aynadaki Yalan, 108. 2. İlgi çekici, değişik (kimse): § "Ben de kız olsaydım böyle bir tip karşısında başım dönerdi." -Peyami Safa, Yalnızız, 124. 3. Tür, çeşit: § "Eski Türkler göçebeydiler; fakat aynı zamanda toplumsal yaşam bakımından yüksek bir tipe bağlıdırlar." -Ziya Gökalp, Türk Uygarlığı Tarihi, 10. § "E, sende bir başka tipsin vallahi… Kırk yıl düşünsem aklıma böyle bir tedbir gelmez." -Adalet Ağaoğlu, Toplu Oyunlar (Evcilik Oyunu, Tombala, Çatıdaki Çatlak), 113. 4. Kendine özgü kişiliği olmayan, daha çok bilinen kalıplardaki insanları gösteren oyun kişisi: § "Piyesin kahramanı, babası intihar etmiş bir tip." -Necip Fazıl Kısakürek, Bir Adam Yaratmak, 6. § "Onun hiçbir hikâyesinde muayyen vaka tip ..." -Peyami Safa, Yazarlar-Sanatçılar-Meşhurlar, 38. § "Taklitlerinde ve tiplerinde biraz meddahın aldığı itibarî conventionel sesler vardı." -Ruşen Eşref Ünaydın, Bütün Eserleri, 31. 5. Hikâye, roman, tiyatro gibi uzun anlatıma dayalı edebî eserlerde şahıs kadrosu içinde yer alan ve belli bir düşüncenin topluluğun, zihniyetini ve ideolojinin temsilciliğini yüklenen kişi. 6. Görüntü, sima: § "Fakat tipini sevmedim..." -Reşat Nuri Güntekin, Sönmüş Yıldızlar, 34.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

tip anlamı
1.Pancar. 2.Turp.

tip eş anlamlısı

çeşit
is. 1. Aynı türden olan şeylerin bazı özelliklerle ayrılan öbeklerinden her biri, tür, nev: "Güçlüğün hiçbir çeşidinden yılmamak, dil arıtıcısı olmanın vazgeçilmez bir koşuludur." -N. Uygur. 2. Canlıların bölümlenmesinde, bireylerden oluşan, türden daha küçük birlik. 3. sf. Türlü: "Bu camilerin her biri başka planda başka çeşittir." -Y. K. Beyatlı.
tür
is. 1. Çeşit, cins: Yazı türleri. 2. biy. Ortak özellikleri olan bireylerin tamamı, cinslerin ayrıldığı bölüm, janr: Aslan ve insan türleri. 3. fel. Kendi içinde bir birim olan ve üzerinde cins kavramının bulunduğu mantıksal kavram: Parça bütünün, cins türün yerine geçti mi daralma olur. Hayvan canlı varlık karşısında türdür, aslan karşısında cinstir. 4. sf. Türlü: Bu tür davranışlar.

"tip" için örnek kullanımlar

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan Bu tip hilelere, oyunlara gerek yok.
BDP Diyarbakır deputy Altan Tan, this type of manipulation, the games do not have to.
Kaynak: hurriyet.com.tr
Ligde haftalar daralırken, bu tip olaylara maruz kalmaya başladık.
League weeks decreased, started to be subject to such events.
Kaynak: boluolay.com
Efes de özellikle bu tip ortamları çok seven yıldızına döndü.
Returned to star in Ephesus who love this type of environment.
Kaynak: spor.gazetevatan.com
Özellikle savunma bloğu bu tip takımlara karşı büyük hatalar yapabiliyor.
Big mistakes, especially against teams of this type of defense is able to block.
Kaynak: hurriyet.com.tr
Sıralı tip motor, silindirlerin krank mili üzerinde bir çizgi üzerinde sıralandığı motor tipidir. Günümüzde otomobil lerde kullanılan en
Kaynak: Sıralı tip motor
1.tip süperiletkenlere göre daha yüksek akımlar taşıyabiliyorlardı. Meissner etkisi bazı bölgelerde aktiflik gösteriyordu. Kaynakça
Kaynak: II. tip süperiletkenler
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.