Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

bağışlamak ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

bağışlamak anlamı
(-i, -e) 1. Bir mal veya hakkı karşılık beklemeden birine vermek, teberru etmek: Bütün malını Kızılay'a bağışladı. 2. Herhangi bir kötü davranış için ceza vermekten vazgeçmek, affetmek: "Çocuk elindeki çiçek demetini kumandanın ayağı Altına atarak: -Babamı bağışlayınız diyordu." -F. R. Atay. 3. Görevden çekmek, almak. 4. Deyimlerde "Tanrı esirgesin, ayırmasın" anlamlarında kullanılan bir söz: Allah sahibine bağışlasın. Allah anasına babasına bağışlasın.

Türkçe - İngilizce

bağışlamak anlamı
fiil
1) donate
2) forgive
3) endow
4) pardon
5) excuse
6) bestow
7) grant
8) give away
9) remit
10) give to charity
11) have mercy
12) save
13) absolve
14) dispense
15) hand out
16) hand over
17) instate
18) kick in

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

bağışlamak anlamı
Bağışta bulunmak

Uşak

bağışlamak eş anlamlısı

affetmek
(-i) (a'ffetmek) 1. Bağışlamak: "Açgözlülüğü içeride de dışarıda da affetmeyen gözü tok insanlarız." -A. N. Asya. 2. Hoşgörü ile karşılamak, mazur görmek: Beni affedin, gelemeyeceğim. 3. (-den) Görev veya işten çıkarmak.
almak
(-i) 1. Bir şeyi elle veya başka bir araçla tutarak bulunduğu yerden ayırmak, kaldırmak: "Sağ elinin çevik bir hareketiyle başındaki tülbendi çekip aldı." -N. Cumalı. 2. (-i, -den) Bir şeyi veya kimseyi bulunduğu yerden ayırmak: Çocuğu okuldan aldı. 3. Birlikte götürmek. 4. (nsz) Satın almak: "Biz bir ya da iki parti alır, çekiliriz piyasadan." -N. Cumalı. 5. (nsz) Ele geçirmek, fethetmek: "Fakat aldıkları yerlerin ahalisini Türkleştiremediklerinden bu büyüklük onların zayıf düşmelerine sebep olmuş." -Ö. Seyfettin. 6. (nsz) İçine sığmak: Bu kavanoz iki kilo bal alır. Bu salon bin kişi alır. 7. (-e, nsz) Kabul etmek: Evine kiracı almak. 8. (nsz) Kendine ulaştırılmak, iletilmek: Mektup almak. Haber almak. 9. (nsz) İçeri sızmak, içine çekmek: Gemi su alıyor. Fotoğraf makinesi ışık almış, film yanmış. 10. (nsz) Erkek, kadınla evlenmek: "O sırada aldığı kadının babasının birçok yardımını görmüştü." -M. Ş. Esendal. 11. (-i, nsz) Sürükleyip götürmek: Öküzü sel aldı, harmanı yel aldı. 12. (nsz) Kazanmak, elde etmek. 13. (nsz) Zararlı, tehlikeli bir şeye uğramak: Soğuk almak. Ceza almak. 14. (-i, nsz) Bürümek, sarmak, kaplamak: Burayı kötü bir koku aldı, durulamaz hâle geldi. 15. (-den) Kısaltmak, eksiltmek: Ceketin boyundan almak. 16. (nsz) Yolmak, koparmak: Kaş almak. 17. Yerini değiştirmek, çekmek. 18. Temizlemek: Karyolanın altını süpürge ile al. Örümcekleri al. 19. (-i, -e) İçeri girmesini sağlamak: "Sevdiği delikanlıyı gece evine almış." -N. Cumalı. 20. (nsz) Tat veya koku duymak: Sigaradan hiç tat alamaz oldum. Burnu iyi koku alır. 21. (-i, -e) Örtmek, koymak: Paltosunu sırtına aldı. 22. (-i, -e) ... gibi anlamak: Bir sözü şakaya almak. 23. (-i, -de) Yol gitmek, mesafe katetmek: O yolu bir saatte alırsınız. 24. (-i, -den) Çalmak: Cebimden saatimi almışlar. 25. Soldurmak: Güneş perdelerin rengini aldı. 26. Vücuttaki hasta bir organı ameliyatla çıkarmak: Dalağını aldılar. 27. (nsz) Motor çalışması için gerekli olan elektrik veya yakıttan yararlanır duruma gelmek: "Savcı yardımcısı gaza bastı, motor almadı. Bir daha bastı, yine almadı." -H. Taner. 28. (nsz) Göreve, işe başlatmak: Yeni bir kapıcı aldı. 29. (-den) Görevden, işten çekmek. 30. (nsz) Başlamak: "Üsküdar'a gider iken aldı da bir yağmur" -Halk türküsü. 31. (-den) Davranış veya makam değiştirmek: Aşağıdan almak. Tizden almak. 32. (nsz) İçecek veya sigara içmek: Tadına bakmak için bir yudum aldım. 33. (nsz) Yutmak, kullanmak: İlaç almak. 34. (-den, nsz) Kazanç sağlamak: Bir pantolondan beş yüz lira alıyorlar. 35. Gidermek, yok etmek: İçine biraz su koy, tuzunu alır.
teberru etmek
bağışlamak.

"bağışlamak" için örnek kullanımlar

İlla da böyle bir şeyi kendimize ve ona bağışlamak zorunda mıyız?
Such a thing necessarily to ourselves and do we have to forgive him?
Kaynak: evrensel.net
Soru: Gayrimenkullerimi çocuklarıma sağlığımda bağışlamak istiyorum.
Question: I would like to donate Gayrimenkullerimi, being kids.
Kaynak: posta.com.tr
Zaten yasal yoldan organ bağışlamak belli kurallarla sınırlı.
To donate organs is already legally limited to certain rules.
Kaynak: gunes.com
Hastanede kan bağışlamak için bekleyen karanlık adam Buke'den 3500 lira ister.
Man in the dark waiting for the hospital to donate blood Buke'den like 3500 pounds.
Kaynak: gazetea24.com
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.