Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tüze ne demek?

 - 8 sözlük, 8 sonuç.

BSTS / Ceza Yargılama Yöntemi Yasası Terimleri

tüze anlamı İng. justice Osm. adalet Alm. Gerechtigkeit Fr. justice
Yaygın ve geniş anlamı ile herkesin yasalarla tanınmış olan türesini yerine getirme, verme, başkalarının türesine uyma, saygı gösterme.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

tüze anlamı İng. justice Osm. adalet Lat.Justitia Alm. Gerechtigkeit Fr. justice dikaiosyne
Doğrunun, hakkın korunması; doğru olmanın özbelirtisi. 1- Platon ve Aristoteles'ten beri, herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme demek olan bir anaerdem. 2- (Daha dar, biçimsel anlamda) Doğru olarak kabul edilmiş olanda uzlaşma. Herkesin hakkının yasalarla tanınmış olması. 3- (En dar anlamda) Yargıcın niteliği olarak, yürürlükte olan hukuk yasalarının kesin bir uygulanması. Ancak bu uygulama, insan yaşamındaki durumların ve ilişkilerin sonsuz çeşitlililiği ve karmaşıklığı içinde, çok kesin ve en yüksek tüze olarak görülmek istenirse, en büyük bir tüzesizliği de dönüşebilir; bu yüzden ölçülü bir sağduyuyla Tamamlanmak zorundadır.

BSTS / Halkbilim Terimleri Sözlüğü

tüze anlamı İng. laws Osm. hukuk Alm. Recht Fr. droit
Gerektiğinde yetkili kişilerce zor kullanılarak yürütülen toplumsal ilişkiler, bakınız» halk tüzesi.

BSTS / Medeni Hukuk Terimleri Sözlüğü

tüze anlamı
adâlet.~ Bakanlığı: Adliyye Vekâleti.

BSTS / Toplumbilim Terimleri

tüze anlamı İng. law Osm.hukuk Fr. droit
Siyasal örgütü bulunan toplumlarda herhangi bir zamanda siyasal erkin uyulmasını yaptırıma bağladığı, çoğunlukla yazılı buyruklar ve yasaklamalar, biçimindeki davranış kurallarının tümü.

Güncel Türkçe Sözlük

tüze anlamı
is. Hukuk.

Kişi Adları Sözlüğü

Tüze anlamı Köken: T.
Cinsiyet: Erkek
Adalet, hukuk.
Cinsiyet: Kız
Adalet, hukuk.

Türkçe - İngilizce

tüze anlamı
jurisprudence

tüze eş anlamlısı

hukuk
ç. is. (huku:ku) 1. Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünü, tüze: "Hukuk daima âdetlerin peşinden gider, önüne geçmez." -P. Safa. 2. Bu yasaları konu alan bilim: "Kaldı ki böyle bir hareket, milletlerarası hukuka taban tabana zıttı." -Y. K. Karaosmanoğlu. 3. Yasaların ceza ile ilgili olmayıp alacak verecek vb. davaları ilgilendiren bölümü: Hukuk davası. Hukuk mahkemesi. 4. Haklar: Hukukumdan vazgeçmem. 5. mec. Ahbaplık, dostluk.

"tüze" için örnek kullanımlar

ol tözün er esröki adıntı usınta uduntı birök başın yokarı kötürüp körti supurgan icre yatukın koyınta ölüg yatur irin kan tökülür tüze
Kaynak: Türk mitolojisi
Başka dilden geçen sözcüklerin yenisiyle değiştirilme dizelgeleri Arapça kökenli alıntı sözler: hukuk | hukuk | tüze tüzük |
Kaynak: Türkçedeki yabancı kökenli sözcüklerin Türkçe karşılıkları
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.