Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

üstünlük derecesi ne demek?

 - 5 sözlük, 5 sonuç.

BSTS / Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü

üstünlük derecesi anlamı İng. superlative Osm.derece-i tafdil, mübalağa Alm. Superlativ, Meiststufe Fr. superlatif
En, pek belirteçleriyle, sıfat veya başka belirteçlerin kavram bakımından üstün dereceye ulaştırılması: Hayatta en hakikî mürşit ilimdir; En güzel çocuk sendin; Çocuklarca en çok sevilen hayvan, kedi veya köpekmiş; Bu konuda söylenecek pek çok söz var vb.

BSTS / Dilbilim Terimleri Sözlüğü

üstünlük derecesi anlamı
bakınız» anlam dereceleri.

BSTS / Gramer Terimleri Sözlüğü

üstünlük derecesi anlamı İng. superlative Osm.tafdil derecesi, derece-i tafdîl Alm. Superlativ, Meiststufe Fr. superlatif
Sıfatlardaki niteliğin bir şahıs veya nesnede en üst derecede bulunduğunu göstermek üzere başvurulan ve sıfat Tamlaması önüne en, pek gibi zarfların getirilmesi ile kurulan karşılaştırma derecesi: Bilmezsiniz, uykuları ne kadar hafiftir; en küçük bir çıtırtı bile onları uyandırır (A. H. Tanpınar, Abdullah Efendinin Rüyaları s. 93). Ormanın bu en boş, en kuytu parçasında dünyayı hatırlatan insanı ölüme yaklaştıran, gönlüne üzüntüler veren bir hâl, bir tesir vardı (R. H. Karay, Memleket Hikâyeleri s. 88). Fakat beni mazur gör. Ben kendimi ilâhların en merhametlisine vakfettim (Y. K. Karaosmanoğlu, Erenlerin Bağından, s. 39). Pek yakında size müjdeli bir haber getireceğimi unutmayın vb.

Güncel Türkçe Sözlük

üstünlük derecesi anlamı
is. db. En, çok zarflarıyla sıfat veya başka zarfların nitelik ve nicelik bakımından kazandıkları en üstün anlam: En güzel çocuk sendin. Bu konuda söylenecek çok söz var.

Türkçe - İngilizce

üstünlük derecesi anlamı
isim
1) superlative degree
2) comparative degree

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.