Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

vazîfe ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

BSTS / Medeni Hukuk Terimleri Sözlüğü

vazîfe anlamı
1) ödev. 2) görev.

Güncel Türkçe Sözlük

vazife anlamı
is. (vazi:fe) 1. Ödev: "Şimdi artık vazife bitmiş, gülüp eğlenmeye sıra gelmiştir." -R. N. Güntekin. 2. Görev: "Nedim bugün vazifesine geç geldi." -A. Gündüz. 3. esk. Günlük ücret, yevmiye.

Türkçe - İngilizce

vazife anlamı
isim
1) mission
2) commission
3) incumbency

vazîfe eş anlamlısı

görev
is. 1. Bir nesne veya bir kimsenin yaptığı iş. 2. İşlev. 3. Resmî iş, vazife: "Cavit Bey, görevi ona verdiği gün, Abdi Bey çok sevinmişti." -A. İlhan. 4. Bir kimseye veya bir kurula verilen özel amaçlı görev, misyon. 5. db. Bir cümlede bir dil biriminin öbür birimlerle ilişkisi aracılığıyla yerine getirdiği iş. 6. fizy. Bir organ veya hücrenin yaptığı iş. 7. mat. Bir değerin başka değerlerle olan ilişkisi.
ödev
is. 1. Yapılması, yerine getirilmesi, insanlık duygusu, töre ve yasa bakımından gerekli olan iş veya davranış, vazife, vecibe: "Şimdiye kadar ihmal ettiğim için kendimi suçlu saydığım bir ödevi yerine getirdim." -N. Hikmet. 2. Öğretmenin öğrencilere okul dışında yapmaları için verdiği çalışma: "Öğretmenleri ödev vermiş, ders çalışıyorlar." -A. Ümit.
yevmiye
is. 1. Bir günlük çalışma karşılığı verilen ücret, gündelik. 2. zf. Her gün: Yevmiye şu kadar su harcanıyor.

"vazîfe" için örnek kullanımlar

İzmit ve Bursa sancak beyliklerinde maiyyetinde bulunan Lala Şâhin, Rumeli'de fetihlerin başlaması üzerine Süleymân Paşanın emrinde vazîfe aldı.
Kaynak: Lala Şahin Paşa
Başka dilden geçen sözcüklerin yenisiyle değiştirilme dizelgeleri Arapça kökenli alıntı sözler: وضيفه vazîfe | vazife | görev |
Kaynak: Türkçedeki yabancı kökenli sözcüklerin Türkçe karşılıkları
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.