Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

vecih ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

vecih, -çhi anlamı
is. Yüz, çehre.

Kişi Adları Sözlüğü

Vecih anlamı Köken: Ar.
Cinsiyet: Erkek
l. Bir kavmin büyüğü, başkanı, şefi. 2. Güzel, hoş.

vecih eş anlamlısı

çehre
is. 1. Yüz (II): "Ben şimdi o güzel çehreden başka / Ne bir yüz düşünür ne hatırlarım" -N. H. Onan. 2. mec. Görünüş. 3. mec. Kimlik: "Şehrin etnik çehresi de bizim için az çok meçhuldür." -A. H. Tanpınar. 4. mec. Somurtkanlık.
yüz
(I) is. 1. Doksan dokuzdan sonra gelen sayının adı. 2. Bu sayıyı gösteren 100 ve C rakamlarının adı. 3. sf. On kere on, doksan dokuzdan bir artık. 4. Kere, kat vb. kelimeler ile birlikte kullanılarak yapılan işin çokluğunu abartılı bir biçimde anlatan söz: "Hikmet Bey'in kurum ve edası, her zamankinden belki yüz kat üstündü." -S. M. Alus.
yüz
(II) is. 1. Başta, alın, göz, burun, ağız, yanak ve çenenin bulunduğu ön bölüm, sima, çehre, surat: "Bir güzel çocuk yüzüyle gülümsüyor." -S. F. Abasıyanık. 2. Yüzey: Suyun yüzünde. 3. Kesici araçlarda ağız: Bıçağın keskin yüzü. 4. Bir kumaşın dikiş sırasında dışa getirilen gösterişli bölümü. 5. Yorgana ve yastığa geçirilen kılıf. 6. Bir şeyin görünen bölümünde kullanılan kumaş: Yorgan yüzü. Kanepenin yüzü. 7. Birinin görülegelen veya umulan hoşgörürlüğüne güvenilerek gösterilen cüret: Ne yüzle? Yüzü olmamak. 8. Nedeniyle, sebebiyle: "Bu yüzden Fuat Köprülü ile çatışmaya başlamışlardı gazetelerde." -Y. Z. Ortaç. 9. Yan, taraf. 10. Bir yapının dışa bakan düşey yüzeylerinin her biri: Ön yüz. Yan yüz. Arka yüz. 11. mec. Utanma: Adamda yüz yok ki!

"vecih" için örnek kullanımlar

Musarunileyh hizmet ettiğimiz vüzeranın mekârimi ahlâk ile mevsuf ve âkal ve ekremi ve vecih ve vakur, sahib tedbir ve şuur bir vezir-i
Kaynak: Silahdar Mehmed Paşa
Hacınnoları: yukarıda anlatıldığı vecih ile (Öztürk, Genç) Yazıcı oğulları: Büyükhara'dan(Yolüstü köyü/Arsin) gelme. (Yazıcı) Cemileliler ve
Kaynak: Yeniköy, Arsin

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.