Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

yaka ne demek?

 - 8 sözlük, 15 sonuç.

BSTS / Biyoloji Terimleri Sözlüğü

yaka anlamı İng. collar Alm.Kragen Fr. collier
1. Yaka şekline benzer yapılar. 2. Yarım kordalılarda üç kısımdan oluşan vücudun orta bölgesi.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

yaka anlamı Osm. sâhil (nehir veya gölde) Fr. rive
(coğrafya)

BSTS / Zanaat Terimleri Sözlüğü

yaka anlamı
1. Kayığın kenar ağacı. (Gençali *Senirkent -Isparta) 2. Kağnı boyunduruğunda, boyunduruğun öküzlerin ense kısımlarına gelen kısımları. (*İspir -Erzurum)

Divanü Lügati't-Türk

yaka anlamı
yaka, elbise yakası

Güncel Türkçe Sözlük

yaka anlamı
is. 1. Giysilerin boyna gelen, boynu çeviren bölümü: "Paltosunun yakasını kaldırıp tenha caddeyi tutturdu." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Giysilerin boyna gelen bölümüne eklenen ve türlü biçimlerde olan parçası. 3. Kıyı, kenar, taraf: "Sokağın karşı yakasına geçtiler." -M. Ş. Esendal. 4. Eğik yerey. 5. Yapıların saçaklarında, suyun içeriye sızmasını önlemek için kiremidin altıyla oluk arasına konulan metal levha. 6. Semt: "Hele bir işimizi bitirip karşı yakaya geçelim de onu sonra düşünürüz." -A. Gündüz. 7. den. Sahil. 8. den. Yelkenlerin kenar ve köşeleri.

Türkçe - İngilizce

yaka anlamı
isim
1) collar
2) neck
3) flange
4) collarette
5) collaret
6) dickey
7) dicky

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

yaka anlamı
1. Yan, yön. 2. Semt. 3. Sırt, bayır. 4. Kıyı.
yaka anlamı
Kadın memesi.

*Mut ve köyleri -İçel

yaka anlamı
Çeşitli otlardan, nesnelerden yapılarak, ağrıyan, hasta organ üstüne konulan bir em.

Sofular *Eğridir -Isparta

yaka anlamı
1. Kıyı. 2. Yön, yan.
yaka anlamı
Taraf, yan

Uşak

yaka anlamı
Yaka, boğaz

Uşak

Yerleşim Birimleri Sözlüğü

Yaka anlamı
Afyon ili, Başmakçı ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Yaka anlamı
İstanbul ili, Teke bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Yaka anlamı
KasTamonu ili, Akkaya bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

yaka eş anlamlısı

kenar
is. 1. Bir şeyin, bir yerin bitiş kısmı veya yakını, kıyı, yaka: "O sırada karşı taraçadaki kadın elinde pirinç tası olduğu hâlde taraçanın kenarına kadar geldi." -O. V. Kanık. 2. Bir şeyi çevreleyen çizgi. 3. Pervaz, çizgi, antika, baskı vb. çevre süsleri: Bu mendilin kenarı ötekinden daha sade. 4. Merkezden uzak olan, kuytu, ıssız, sapa, tenha yer: "Ağır, ihtiyar misafirler kenarda bir odadan çıktılar." -M. Ş. Esendal. 5. Yan. 6. mat. Bir biçimi sınırlayan çizgilerden her biri: Bir üçgenin kenarları.
kıyı
is. 1. Kara ile suyun birleştiği yer: "Kandilli akıntısını geçiyoruz. İşte Küçüksu kasrı, kıyıda bembeyaz gülüyor." -Y. Z. Ortaç. 2. Kenar, periferi. 3. den. Sahil: "Karşıki kıyıda yün denkleri çıkaran gemiye haykırdık, işaretler ettik." -R. H. Karay. 4. mec. Issız, tenha yer.
sahil
is. (sa:hil) Karanın deniz, göl, ırmak boyunca uzanan bölümü, kıyı, yaka, yalı: "Bir gün, adanın sahilinde, bir soğan yüklü kayık gelip demirledi." -S. F. Abasıyanık.
semt
is. 1. Şehirde yerleşim bölgesi, yaka: "Şehri dolaşıyorum: Üç ayrı semte gittim." -R. H. Karay. 2. Yan, taraf, cihet, yön.
taraf
is. 1. Ön, arka, sağ, sol, üst, alt vb. yanların her biri: "Apartmanın temizliğine azami dikkat edilecek, her taraf pırıl pırıl olacak." -E. Şafak. 2. Yön, yan, doğrultu: "Deniz tarafındaki çayırdan bir sürü koyun geçiyor." -M. Ş. Esendal. 3. Yöre, yer: "Üsküdar tarafındaki evlerin camları kor gibi parlıyordu." -H. Taner. 4. İstekleri, düşünceleri karşıt olan iki kişiden veya iki topluluktan her biri: Karşı tarafın adamları. 5. Bir kişinin soyundan gelenlerin hepsi: Baba tarafı zengin. 6. Bir şeyin belli bölümü, kısmı: Tiyatronun ön tarafı konuklara ayrıldı.

"yaka" için örnek kullanımlar

Yıllarca bu disiplinle yaşadı, alkol kullandığı dönemden yaka silkti hep.
For many years lived in this discipline, I always shrugged collar using alcohol period.
Kaynak: ensonhaber.com
Öğrenciler korumalar tarafından yaka paça salonunun dışına çıkartıldı.
Students are removed out of the hall by security guards chuck.
Kaynak: habergazete.com
Eylemcilerden 19'u yaka paça gözaltına alındı.
Chuck and 19 activists were detained.
Kaynak: haberaj.com
Çıtçıt, iki kumaş türü yaka nın geçici olarak birleştirilmesine yarayan bağlantı türü. Türkçedeki adını açılıp kapanırken çıkan "çıt"
Kaynak: Çıtçıt
Yaka yapısına göre balıkçı yaka, boğazlı, bisiklet yaka, V yaka kazak tipleri mevcuttur. Kategori:Tekstil terimleri Kategori:Moda tarihi
Kaynak: Kazak (giysi)
Akçakaya köyü, E25 karayoluna 9 km uzaklıkta, yaka adı verilen Yörede kurulmuştur. Kuzeyinde Kemaliye ve Hüseyinli, doğusunda Hüseyinli ve
Kaynak: Akçakaya, Pamukova
Triceratops, iri, dört ayaklı bedeni; büyük, kemikli bir yaka ve üç boynuz taşıyan başı; günümüz gergedanlarına olan benzerlikleri ile en
Kaynak: Triceratops
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.