Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

yozlaşmak ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

yozlaşmak anlamı
(nsz) 1. Özündeki iyi nitelikleri birtakım dış etkenlerle zamanla yitirmek, soysuzlaşmak, özünden uzaklaşmak, bozulmak, dejenere olmak, tereddi etmek: "Kendisine büyük hizmeti dokunmuş insanları unutmak bir toplumun yozlaştığını belgeler." -H. Taner. 2. Dönüşen: "Giderek soğuk bir su serpintisine yozlaşan yağmur, ortalığa garip bir kış serinliği getirmişti." -A. İlhan. 3. Bir şey, manevi anlamda değer yargılarını, özelliklerini ve niteliklerini yitirmek, bozulmak, dejenere olmak, özünden uzaklaşmak: "Toplumun yozlaştığı anlarda bazı kesimler bu yozlaşmanın da tadını çıkarırlar." -H. Taner.

Türkçe - İngilizce

yozlaşmak anlamı
fiil
1) retrogress
2) degenerate
3) bastardize

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

yozlaşmak anlamı
Huyu suyu bozulmak, yabanıllaşmak.

*Bor -Niğde

yozlaşmak eş anlamlısı

bozulmak
(nsz) 1. Bozma işine konu olmak: "Pazarlık bozulur, nişan bozulur, makine bozulur, mal bozulur." -B. Felek. 2. Yiyecek kokmak, yenilemeyecek duruma gelmek, ekşimek: Et bozulmuş. 3. Dağılmak, bozguna uğramak: "Hudutta bozulan ordu iki günden beri Serez'den geçiyordu." -Ö. Seyfettin. 4. Taşıt arızalanmak. 5. mec. İyi ve değerli niteliğini yitirmek. 6. mec. Bir şeye kızmak, içerlemek: "Karısının bu ikinci ihtarı ile biraz bozulan adam salıncaktan atladı." -O. C. Kaygılı. 7. mec. Sağlığını yitirip zayıflamak.
dejenere olmak
1) soysuzlaşmak; 2) yozlaşmak.
soysuzlaşmak
(nsz) 1. Biyolojik, toplumsal, doğal bozulmaya, dağılmaya uğramak, tefessüh etmek. 2. Yaşama biçimi ve görevlerinde gerilemek, bozulmak, yozlaşmak, tefessüh etmek.
tereddi etmek
soysuzlaşmak, yozlaşmak.
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.