Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

bekinmek ne demek?

 - 3 sözlük, 5 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

bekinmek anlamı
(nsz) hlk. 1. İnat etmek, direnmek. 2. Kapanmak, tıkanmak: gaz ocağının deliği bekinmiş, açılmıyor.

Tarama Sözlüğü

bekinmek anlamı
Kapatılmak.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

bekinmek anlamı
Tıkanmak, sıkışmak: gaz ocağının deliği bekinmiş ,açılmıyor.

-Kastamonu

bekinmek anlamı
1. İnat etmek, direnmek. 2. Çekinmek.
bekinmek anlamı
İyice yerleşmek.

Ziyere -Amasya

bekinmek eş anlamlısı

direnmek
(nsz) Herhangi bir düşüncede, bir istekte veya bir durumda ayak diremek, inat etmek, ısrar etmek, taannüt etmek: "Çantayı almak isterlerse sakın direnme, ver." -T. Buğra.
inat etmek
direnmek, diretmek, ayak diremek: "Bizim sevgili, akıllı küçük kardeşimiz çişini söylememekte inat ediyordu." -A. Kutlu.
kapanmak
(nsz) 1. Kapalı duruma gelmek: "Son basamağı aştığım zaman, babanın kapısı hızla yüzüme kapandı." -Y. Z. Ortaç. 2. (-e) Dışarı ile ilişiğini kesmek: "Rahatça çalışmak istediğim zamanlar buraya kapanırım ve kimse girmesin diye bazen içeriden de kapıyı kilitlerim." -Y. K. Karaosmanoğlu. 3. Çalışamaz, etkinliğini sürdüremez duruma getirilmek: "Manzumem çıkmadı ve Rübap kapandı." -Y. Z. Ortaç. 4. Son verilmek, kesilmek: "Arif sustu. Hacı Bey de üstelemedi. Söz de burada kapanmış oldu." -M. Ş. Esendal. 5. (-e) Yüzü, gövdesi bir yere gelecek biçimde eğilmek: "Secdeye hamt için değil, güya utandıklarından kapandılar." -R. E. Ünaydın. 6. Tatile girmek: Okullar kapandı. 7. Yara iyileşmek. 8. Göz kör olmak: Kazadan sonra bir gözü kapandı. 9. Hava bulutlanmak.

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.