Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

bilmece ne demek?

 - 6 sözlük, 7 sonuç.

BSTS / Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü

bilmece anlamı Osm. Lügaz Fr. Devinette
Kapalı bir şekilde söylenerek ve ondan ne kastedildiği sorularak yapılan söz oyunu.

BSTS / Halkbilim Terimleri Sözlüğü

bilmece anlamı İng. riddle Alm. Rätsel Fr. devinnette
Toplantılarda, bireylerin bir eğitim, öğretim, eğlence ve ussal gelişim aracı olarak, geleneksel yöntemler uyarınca, birbirlerine sorarak yanıt istedikleri nesne, canlı ya da doğaüstü varlıklarla ilgili evrensel soru tipine verilen ad. (Uzun bir evrimin izlerini taşıyan bilmecelerin temeli çözümlenebilir bir yapıya dayanmaktadır. Bu nedenle bilmecelerde sorular; betimsel bir düzey içinde abartılarak, tersine çevrilerek, değiştirilerek açıklanmaktadır.) bakınız» Oedipus bilmecesi, kutsal kitap bilmecesi, yapma bilmece, koşuklu bilmece, gerçek bilmece.

BSTS / Yazın Terimleri Sözlüğü

bilmece anlamı Osm. muamma Fr.devinette
1- Adları, kavramları, değişik söyleyişler, anlatışlar içinde gizleyen, divan çağı söz oyunu. Ör. IV. Murat'ın bilmecesi / Bir kal'a-ı muallaka içinde oldu derya / Ol kal'anın içinde bir balık eylemiş ca / Tutar ağzında balık bir gevher-i yegane / Durdukta gevher anda balığı eyler ifna / Attı (Murat) bu nazmı meydan-ı şairana / Her kim dilerse mansıp fethede buna rana. / Çözümü şöyle olmuş; (Kandil) kal'a şahım (rugan) içinde derya / Balık (fitil) oluptur içinde eylemiş ca / Oldu (alev) ağızda bir gevher-i yegane / Durup yanında her şep balığı eyler ifna / Va'd eylemişsin ey şah kâşiflere inayet / Çavuşluk ve zeamet ister (CİHADİ) saha / 2- Ortak halk yazını türlerinden biri olup, bir nesnenin adını anmadan niteliklerini üstü kapalı söyleyerek o nesnenin ne olduğunu, dinleyene bırakan bir söz dizini; küçük ve hafif muamma (uyaklı ve düzyazı biçimleri vardır). Ör. / Bir tas yoğurdum var; yarısı ak yarısı kara. (Göz) / Sarı tavuk dalda yatar, dal kırılır yerde yatar. (Ayva)

Güncel Türkçe Sözlük

bilmece anlamı
is. 1. Bir şeyin adını anmadan niteliklerini üstü kapalı söyleyerek o şeyin ne olduğunu bulmayı dinleyene veya okuyana bırakan oyun, muamma. 2. mec. Bilinmeyen şey, muamma: "Basit cümleleri bile anlamak güç olurken istihza bir bilmeceye döner." -A. Ş. Hisar.

Türkçe - İngilizce

bilmece anlamı
isim
1) enigma
2) riddle
3) puzzle
4) conundrum

Yerleşim Birimleri Sözlüğü

Bilmece anlamı
Diyarbakır ili, Çınar ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Bilmece anlamı
Samsun ili, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

bilmece eş anlamlısı

muamma
is. (muamma:) 1. Bilmece: "Eski kadınlar, çocukların zihinlerini bilmek için muammalara başvururlardı." -A. Rasim. 2. ed. Âşıklık geleneğinde manzum bilmece. 3. mec. Anlaşılmayan, bilinmeyen şey: "Ruhu uykuda farz ettiğim kadın bana pek yaman bir muamma gibi geldi." -H. E. Adıvar. 4. sf. Anlaşılmayan, bilinmeyen: "Bırak muamma konuşmayı / Çıkar ağzından baklayı / Bahtımız aydınlanıversin" -C. S. Tarancı.

"bilmece" için örnek kullanımlar

Ta o yıllardan aklımda kalan iki bilmece var, ikisi de karınca ile ilgili.
Ta riddle that has two years left on my mind, both of them related to ants.
Kaynak: yenimesaj.com.tr
Papa'nın istifasının ardından Vatikan'da kıtalararası bilmece başladı.
After the resignation of the Pope began to riddle the Vatican intercontinental.
Kaynak: haberturk.com
Oldukça zengin bilmece dağarcığımıza bir yenisini eklemek değil amacım.
My aim is not to add a new riddle dağarcığımıza very rich.
Kaynak: haber.sol.org.tr
Bu bilmece, abonelerin cep telefonlarına yapılan bir arama çağrısıyla başlıyor.
This enigma, a call to the subscribers mobile phones are starting a search.
Kaynak: hurriyet.com.tr
Lugaz (Lügaz), herhangi bir nesne nin ya da varlığın özellikleri anlatılarak yazılan manzum bilmece lere denir. Daha çok divan edebiyatı
Kaynak: Lugaz
Grubun yaptığı birkaç İngilizce parça TRT 'de bilmece parçası olarak yayınlandı. Gelen cevaplarda Crosby, Stills yanıtları bile olmuştu.
Kaynak: Galip Boransu
Halk edebiyatının bilmece, destan, masal, efsane, hikâye, atasözü, fıkra, menkıbe, deyim, oyun biçimleri vardır. Tekke edebiyatının nefes
Kaynak: Türk edebiyatı
Düğün, bayram, cenaze, kandil geceleri, doğum, isim koyma, bazı batıl inanışlar, türkü, masal, ninni halk hikâyeleri, menkibe, bilmece,
Kaynak: Budunbilim
Az heceli, yani 2'liden 6'lıya kadar kalıplar tekerleme, atasözü, bilmece gibi ürünlerin şiirsel parçalarında uyum öğesi olarak yer alır.
Kaynak: Hece ölçüsü
gelen, masal , hikâye , bilmece , halk tiyatrosu gibi bazı edebi türler içinde veya bağımsız olarak söylenen ölçülü ve kafiye li sözlerdir.
Kaynak: Tekerleme
Asıl adı Mehmettir. 1649 yılında doğmuştur 1724 yılında ölmüştür, Gazel leri, lugaz ları (manzum, bilmece) ve yalın bir dille yazılmış
Kaynak: Kami
romanı da; meraklısına, bir bilmece çözer gibi tarihin derinliklerine sürükleyerek, hermetik, gnostik ve hıristiyanlık inançlarını sorgulatıyor.
Kaynak: Beşinci İncil
Yalnız muammaların bazen lügaz, hatta âşık edebiyatında bir çeşit bilmece (âşkı -muamma) karşılığı olarak da kullanıldığı görülür.
Kaynak: Muamma

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.