Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

CAM ne demek?

 - 7 sözlük, 14 sonuç.

BSTS / Biyokimya Terimleri Sözlüğü

CAM anlamı İng. calmodulin
Kalmodulin.

BSTS / Biyoloji Terimleri Sözlüğü

CAM anlamı
bakınız» hücre yapışma molekülleri, kalmodulin
CaM anlamı
bakınız» kalmodulin

BSTS / Kimya Terimleri Sözlüğü

cam anlamı İng. glass Alm. Glas Fr. verre
Alkali metallerle, toprak alkali ya da ağır metallerin silikatlarının eritilmiş karışımından pluşan, sert, biçimsiz, kırılgan ve genellikle saydam nesne. (Katkı özdekleriyle, ayrı amaçlarda kullanılacak türleri yapılır.)

Güncel Türkçe Sözlük

cam anlamı
is. 1. Soda veya potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle yapılan sert, saydam ve çabuk kırılır cisim. 2. sf. Tümü veya bir bölümü bu maddeden yapılmış, sırça: "Tıraşa başlarken biri büyük, biri küçük iki örtü alırdı, cam dolabından." -N. Cumalı. 3. Pencere: "Camın önündeki masaların hemen arkasındaki yere oturup kalıyorum." -S. F. Abasıyanık. 4. esk. Kadeh, içki.

İngilizce - Türkçe

cam anlamı
isim
1) kam
2) tırnak
3) mil dirseği

Kimya Terimleri Sözlüğü

cam anlamı İng. glass Alm. Glas Fr. verre
Alkali, toprak alkali ya da ağır metallerin silikatlarından oluşan amorf yapıda, sert, kırılgan ve genellikle saydam malzeme. Kullanım alanlarına göre çeşitli türleri vardır. Bohemya camı (Bohemian glass): Potaslı (potasyum karbonatlı) cam. Boraks cam (borax glass): Düşük genleşme katsayılı ve boraks içeren cam. Borosilikat camı (borosilicate glass): En az %5 borik asit içeren sıcaklığa dayanıklı silikat camı. Şişe camı (bottle glass): Bir kalıba üfleyerek şekil verilen cam. Kimyasal cam (chemical glass): kimyasal cihazlar için üretilen, asit ve alkalilere dayanıklı cam. Krom camı (chromium glass): Krom bileşikleri katılarak elde edilen sarı renkli cam. Saat camı (clock glass): Beher ve benzeri kapların üstünü örtmede kullanılan saat camı şeklinde bombeli cam kapak. Kobalt camı (cobalt glass): kobalt bileşikleri katılarak üretilen mavi-eflatun renkli cam, ışık süzgeci. İletken cam (conductive glass): Kalay klorürle etkileştirilerek ve bir kalay oksit tabakası oluşturmak için ısıtılarak belirli derecede elektrik iletkenlik kazandırılan cam. Bakır camı (copper glass): bakır bileşikleriyle mavi veya kırmızı renk verilmiş cam. Kristal cam (crystal glas, flint glasss): Kum, potas ve kurşunoksitten üretilen yumuşak optik cam. Buzlu cam (frosted glass): Jena'da yapılan sıcaklığa dayanıklı optik cam. Süt camı (milk glass): Kriyolitle süt beyazı renk verilmiş cam. Güvenlik camı (safety glass, laminated glass): İnce cam levhaları bir plastikle, 90-130 °C sıcaklık ve 1,7-2,4 Mpa basınçta yapıştırılarak üretilen cam, güvenlik camı kırılabilir fakat parçalanıp dağılmaz.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

cam anlamı
Tencere.

Meryem *Çıldır -Kars

cam anlamı
1. Lâmba şişesi. 2. Lamba haznesi.
cam anlamı
Saç demeti.

Anaraş *Sürmene -Trabzon

cam anlamı
(< Far. câm) cam
cam anlamı
Cam. || cam evi: çerçeve; camın takıldığı kısım || cami cam ewüni yendirmek: herşeyi kırıp Dökmek

Erzurum

cam anlamı
Pencere

Kars

cam anlamı
1. Cam. 2. Pencere

Artvin Yusufeli Uşhum köyü

CAM eş anlamlısı

sırça
is. 1. Cam: "Mermere düşen sırça gibi tuz buz oldu." -A. Gündüz. 2. sf. Camdan yapılmış: "Kadınlar kollarında birçok sırça bilezikler taşırlardı." -Y. K. Beyatlı.

"CAM" için örnek kullanımlar

Cam kemik hastası 25 yaşındaki Zekeriya ve annesi herkese örnek oldu.
25-year-old Zechariah brittle bone disease, and his mother was an example for everyone.
Kaynak: takvim.com.tr
Trakya'da cam işçileri düzenledikleri dayanışma yemeğinde bir araya geldi.
Dinner organized solidarity with the workers met in Thrace glass.
Kaynak: evrensel.net
Gaziantep'te açılan yurdun tek cam müzesi ilgilisini bekliyor.
Waiting for the country concerned only glass museum opened in Gaziantep.
Kaynak: evrensel.net
Ondan sonra adam geldi bir tane cam var onun tahtası geriliydi.
Then a man came there one glass geriliydi his board.
Kaynak: iha.com.tr
Cam elyafı (fiberglas), çok ince cam telciklerinden üretilen bir maddedir. Yalıtım ile dokuma ürünlerinde yaygın olarak kullanılır.
Kaynak: Cam elyafı
Şişecam (Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş), Türkiye 'nin cam ihtiyacını karşılamak amacıyla İstanbul 'un Paşabahçe semtinde 4 Temmuz
Kaynak: Şişecam
Cam özelliklerinin hesaplanması (cam modellemesi), belirli koşullar altındaki cam davranışlarını veya cam özelliklerini deneysel araştırma
Kaynak: Cam özelliklerinin hesaplanması

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.