Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

CAN ne demek?

 - 7 sözlük, 8 sonuç.

BSTS / Halkbilim Terimleri Sözlüğü

can anlamı İng. soul Osm. ruh Alm. Seele Fr. âme
Evrensel bir halk inanışına göre, tenden Tam anlamıyla bağımsız olan ve ona can vererek yaşamını sağlayan; bireyden geçici bir süre için ayrıldığında bayılma, uyuma, düş görme, sayıklama ya da tutarık tutmasına, dönmemek üzere ayrıldığında ise ölümüne yol açan ölümsüz güç.

BSTS / Ruhbilim Terimleri Sözlüğü

can anlamı İng. soul
Yaşamı oluşturan ve kimi kişilerce beden ve anlağın dışında ölmez bir bütünlük olarak tanımlanan güç.

Güncel Türkçe Sözlük

can anlamı
is. 1. İnsan ve hayvanlarda yaşamayı sağlayan ve ölümle vücuttan ayrılan madde dışı varlık. 2. Yaşama, hayat: "Bir kedi yavrusunu kurtarmak için ipe sarılıp kuyuya iner, canımı tehlikeye koyardım." -R. N. Güntekin. 3. Güç, dirilik: "Her şeyde bu mevsime mahsus bir can, bir dirilik kendini gösteriyordu." -M. Ş. Esendal. 4. Kişi, birey: "Benimle beraber dört canız ." -F. R. Atay. 5. İnsanın kendi varlığı, özü: "Sağa sola kaçıştık da, canımızı dar kurtardık." -N. Hikmet. 6. Gönül: "Çirkin bana kurban, ben de güzele / Can sever güzeli, maldan ziyade" -Karacaoğlan. 7. Bektaşilik ve Mevlevilikte tarikat kardeşi. 8. sf. Çok içten, sevimli, sevilen, şirin: "Alphonse Daudet ilk gençliğimin can yazarlarından biri idi." -T. Buğra. 9. ünl. Yakınlık duygusu belirten bir seslenme sözü: "Canlar! Açık olsun bahtınız." -E. B. Koryürek.

İngilizce - Türkçe

can anlamı
isim
1) kutu
2) teneke kutu
3) konserve kutusu
4) hapishane
5) hela
6) kaba et
7) kodes
8) teneke kutudaki içecek
9) popo
10) kıç
fiil
1) yapabilmek
2) edebilmek
3) olabilmek
4) kovmak
5) konservesini yapmak
6) konservelemek
7) kasede kaydetmek
8) kayıt yapmak
9) uzaklaştırmak
10) -ebilmek

Kişi Adları Sözlüğü

Can anlamı Köken: Far.
Cinsiyet: Kız
1. Ruh. 2. Güç, dirilik, 3. İnsanın kendi varlığı, özü, 4. Gönül. 5. Çok içten, sevimli, şirin kimse.
Cinsiyet: Erkek
1. Ruh. 2. Güç, dirilik. 3. İnsanın kendi varlığı, özü. 4. Gönül. 5. Çok içten, sevimli, şirin kimse.

Tarama Sözlüğü

can anlamı
1. Sevimli, sevgili. 2. Muhip, tarikat âşıkı

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

can anlamı
(< Far. cân) can
can anlamı
< Far. cân: can; sevgi ve samimiyyet ifade etmek için bazı çağırma sözlerine de getirilir. || bey can: bey kardeşim || cuma can: Cuma'cığım || canım çıha/çıhsın: çok yazık; nekadar üzüldüm!

CAN eş anlamlısı

birey
is. 1. Kendine özgü nitelikleri yitirmeden bölünemeyen tek varlık, fert. 2. Doğa bilgisinde türü oluşturan tek varlıklardan her biri. 3. man. Bir türün kapsamı içine giren somut varlık. 4. ruh b. İnsan topluluklarını oluşturan, insanların benzer yanlarını kendinde taşımakla birlikte, kendine özgü ayırıcı özellikleri de bulunan tek can, fert. 5. top. b. Toplumları oluşturan ve düşünsel, duygusal, iradeyle ilgili nitelikleri toplum içinde belirlenen insanların her biri, fert.
gönül
is. 1. Sevgi, istek, düşünüş, anma, hatır vb. kalpte oluşan duyguların kaynağı: "Gönüllerin birbirine kaynaştığı o günler millî bayramlarımızdan biriydi." -O. S. Orhon. 2. mec. İstek, arzu: Okumaya gönlün var mı?
güç
(I) sf. 1. Ağır ve yorucu emekle yapılan, çetin, müşkül, efor, kolay karşıtı: Eski yazıyı öğrenmek güç bir işti. 2. zf. Zorlukla: "Kendini yatağa güç atmış ve sızıp kalmıştı." -Y. K. Karaosmanoğlu.
güç
(II) is. 1. Fizik, düşünce ve ahlak yönünden bir etki yapabilme veya bir etkiye direnebilme yeteneği, kuvvet: Zihin gücü. Yaşama gücü. 2. Bir olaya yol açan her türlü hareket, kuvvet, takat. 3. Sınırsız, mutlak nitelik: Tanrı'nın gücü. 4. Büyük etkinliği ve önemi olan nitelik: Paranın gücü. 5. Bir cihazın, bir mekanizmanın iş yapabilme niteliği: Motorun gücü. 6. Siyasi, ekonomik, askerî vb. bakımlardan etki ve önemi büyük olan devlet, devletler toluluğu: Güçler dengesi. 7. Bir ulus, bir ordu vb.nin ekonomik, endüstriyel ve askerî potansiyeli: İnsan gücü. 8. Bir toprağın verimlilik yeteneği. 9. mec. Yeterliliğini ve güvenilirliğini kanıtlamış kimse. 10. coğ. Bir akarsuyun aşındırma ve taşıma yeteneği. 11. fiz. Birim zamanda yapılan iş.
hayat
(I) is. (haya:tı) 1. Canlı, sağ olma durumu. 2. Yaşam: "Hayat sahnesinde yetmiş üç yaşın basamaklarındayım." -H. F. Ozansoy. 3. Hayat biçimi, içinde yaşanılan şartların bütünü, yaşantı: Köy hayatı. Gece hayatı. 4. Meslek: "Uzun dualardan sonra bana denizcilik hayatını anlatmaya başladı." -R. N. Güntekin. 5. Geçim şartlarının bütünü: "Hayatımı yazılarımla kazanırım." -H. E. Adıvar. 6. Canlılığı gösteren hareket, kaynaşma: Bu köyde hiç hayat yok. 7. din b. Yazgı: Hayat onları bir türlü birleştirmedi. 8. Yaşamayı sağlayan şartların bütünü: Ayda hayat yok. 9. Bir kimsenin tarihsel biyografisi, hayat öyküsü, hayat hikâyesi: Atatürk'ün hayatı.
hayat
(II) is. hlk. 1. Genellikle köy ve kasaba evlerinde, üstü kapalı, bir veya birkaç yanı açık sofa. 2. Avlu. 3. Balkon. 4. Sundurma.
kişi
is. 1. Kadın veya erkeğe verilen genel ad, şahıs, zat, nefer: "Sınıfta, sürekli olarak numarası yaramazlar listesinin başına yazılan kişi bendim." -A. Kutlu. 2. db. Çekimli fiillerde ve zamirlerde konuşan, dinleyen, sözü edilen varlık, şahıs: Ben (tekil kişi), sen (tekil kişi), o (tekil kişi); biz (çoğul kişi.) siz (çoğul kişi), onlar (çoğul kişi). 3. ed. Oyun, roman, hikâye vb.nde yer alan kimse. 4. hlk. Eş, koca. 5. esk. Erkek.
sevimli
sf. Hoşa gitme özelliği olan, hoşa giden, şirin, sempatik: "O zaman hayat sevimli ve kolaydı." -N. F. Kısakürek.

"CAN" için örnek kullanımlar

Lig'de mücadele eden Tarsus İdmanyurdu'nda sakatlıklar can sıkıyor.
League of Tarsus who are fighting injuries can İdmanyurdu'nda tight.
Kaynak: trtspor.com.tr
AKP ile PKK'nın aynı bedende can oldukları ortaya çıkmıştır.
Can the AKP and the PKK has been revealed that the same body.
Kaynak: radikal.com.tr
Yangında 3 çocuğuyla birlikte can veren Nina Asher'ın ise 4.
Nina Asher three children who died in the fire along with the 4th
Kaynak: olay.com.tr
14 can alan Cilvegözü Sınır kapısı'ndaki patlamayla ilgili 5 kişi yakalandı.
Cilvegözü Border Gate with 14 lives 5 ​​people caught in the explosion.
Kaynak: odatv.com
Üzüt – Türk ve Altay halk inanışında can . Özüt veya Öz (Ös) de denir. Tanım ve Anlam: Sözcüğün yaygın olarak kullanılan ve birbiriyle
Kaynak: Üzüt
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.