Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

çürümek ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

çürümek anlamı
(nsz) 1. Genellikle mikroorganizmaların etkisiyle, kimyasal değişikliğe uğrayarak bozulup dağılmak: "Sen toprakta çürürsün canım kardeşim / Ben ayakta" -B. R. Eyuboğlu. 2. Sağlamlığını, dayanıklılığını yitirmek: "Onun gelişine kadar da kağşamış, çürümüş, küflenmiş yapı ayakta kalamazdı." -T. Buğra. 3. Vurulma veya sıkışma yüzünden vücutta lekeler oluşmak. 4. mec. İnsan yıpranmak, çökmek. 5. mec. Bir düşünce temelsiz ve kanıtsız kalmak.

Türkçe - İngilizce

çürümek anlamı
fiil
1) decay
2) rot
3) languish
4) perish
5) putrefy
6) fester
7) ret
8) spoil
9) canker
10) molder
11) go bad
12) become unsound
13) decompose
14) decline
15) go off
16) moulder
17) sphacelate

çürümek eş anlamlısı

çökmek
(nsz) 1. Bulunduğu düzeyden aşağı inmek, çukurlaşmak: Toprak çökmek. Yol çökmek. 2. Üzerinde bulunduğu yere yıkılmak: Tavan çökmek. Döşeme çökmek. Ev çökmek. 3. (-e) Çömelmek: "Suyun başına çöküp ellerini, yüzünü yıkamaya koyuldu." -H. F. Ozansoy. 4. (-e) Oturmak, birdenbire oturmak: "Soluk soluğa yere çöktü." -F. R. Atay. 5. Deve, sığır vb. olduğu yere oturmak: "Boz renkli bir kaya, tıpkı çökmüş bir hecin sırtını andırıyordu." -Y. K. Karaosmanoğlu. 6. Şakak, avurt vb. içeri doğru girmek, çukurlaşmak: "Kadının yanakları daha fazla çöktü." -H. E. Adıvar. 7. Basmak, yayılmak: "Geceleri bazen öyle bir sessizlik çöküyor ki muharebenin bu yerlerde olduğuna insanın inanamayacağı geliyor." -N. F. Kısakürek. 8. Sis, duman vb. inerek kaplamak: "Alaca karanlıklar çökerken köşk bahçesinin parmaklıklarında görünmektedir." -S. Birsel. 9. mec. Sarsılıp dinçliğini yitirmek: "Şayet iradesiz bir adamsanız az zamanda çürüyüp çökmeniz pek mümkündür." -R. H. Karay. 10. Tortu dibe inmek. 11. mec. Son bulmak, yıkılıp dağılmak: Bizans İmparatorluğu 1453'te çöktü. "Bir gün vatan çöktü ve millî mabetler istila edildi." -A. Gündüz. 12. (-e) mec. Yoğun bir biçimde duymak: "Mustafa Kemal'in içine ilk defa bu lisede vatan kaygısı çöktü." -F. R. Atay.

"çürümek" için örnek kullanımlar

Ceza alıp cezaevinde çürümek istemiyorum.
I do not want to take the penalty to languish in prison.
Kaynak: haber7.com
İnsan ölüp gider, toprak olur eti kemiği,Çökmek ve çürümek herkesin alınyazısı,Ama okurlar var oldukça yazanlar yaşar sonsuz.”
Kaynak: Eski Mısır'da sanat
BAZIKELİMELER : göönemek: içi çürümek veya aşırı ballanmış. göö: mavi. çıtlo: kaburga. gaybet: gıybet. ecük: azıcık. anşa: ayşe. issiin: hüseyin.
Kaynak: Yeşiltepe, Kaynaşlı
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.