Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

deyi ne demek?

 - 4 sözlük, 6 sonuç.

BSTS / Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü

deyi anlamı Osm. İfâde Fr. Expression
Fikrin anlatılması.

Güncel Türkçe Sözlük

deyi anlamı
is. dil b. 1. Dil, söz, işaret, mimik vb. anlatım araçlarının bütünü, logos. 2. fel. Hristiyan felsefesinde Tanrı kelamını insanlara ulaştıran oğul, logos.

Tarama Sözlüğü

deyi anlamı
bakınız» deyü

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

deyi anlamı
Diye anlamında kullanılır.

-Gaziantep

deyi anlamı
Değil (bakınız» deyil, dîl)
deyi anlamı
Diye, bakınız» deyin

deyi eş anlamlısı

dil
(I) is. 1. Ağız boşluğunda, tatmaya, yutkunmaya, sesleri boğumlamaya yarayan etli, uzun, hareketli organ, tat alma organı: "Ağzımı dolduran kocaman dil, kelimelere yer bırakmıyor ki..." -Y. Z. Ortaç. 2. Birçok aletin uzun, yassı ve çoğu hareketli bölümleri: Terazi dili. 3. Büyükbaş hayvanların haşlanıp pişirildikten sonra yenebilen dili: "Birkaç dilim ekmek, ince bir iki dilim peynir veya dil, bazen de haşlanmış bir sebze yemeği." -S. F. Abasıyanık. 4. Ayakkabı bağlarının ayağı rahatsız etmemesini sağlayan ve bağ altına rastlayan saya parçası. 5. coğ. Kıstak. 6. den. Makaraların ve bastikaların içine yerleştirilmiş olan, üzerinden geçirilen halatı istenilen yöne çevirmeye yarayan, çevresi oluklu, küçük döner tekerlek: İki dilli makara. 7. müz. Bazı üflemeli çalgılarda titreşerek ses çıkaran ince metal yaprak. 8. hlk. Anahtar.
dil
(II) is. 1. İnsanların düşündüklerini ve duyduklarını bildirmek için kelimelerle veya işaretlerle yaptıkları anlaşma, lisan, zeban: "Dilinden Anadolulu olduğu ancak belli oluyordu." -S. F. Abasıyanık. 2. Bir çağa, bir gruba, bir yazara özgü söz dağarcığı ve söz dizimi: "Halk dilinin günebakan ismini verdiği bu çiçek, güneşe âşıktır." -H. S. Tanrıöver. 3. Belli mesleklere özgü dil: Hukuk dili. 4. Düşünce ve duyguları bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracı: Gözlerin dili. Çiçeklerin dili. Müzik dili. Yazı dili. "Hiçbir zaman onların arasına katılabilecek bir dil bulamadım." -R. Mağden. 5. tar. Sorguya çekilmek için yakalanan tutsak.
dil
(III) is. esk. Gönül, yürek.
işaret
is. (işa:ret) 1. Anlam yükletilen şey, anlamlı iz, im: Noktalama işaretleri. 2. Belirti, gösterge, alamet. 3. El, yüz hareketleriyle gösterme: "Artık işaretleri bırakmış, konuşuyor, bir taraftan da saçlarını düzeltiyor." -R. H. Karay.
logos
is. (l ince okunur) dil b. ve fel. Deyi.
söz
is. 1. Bir düşünceyi eksiksiz olarak anlatan kelime dizisi, lakırtı, kelam, laf, kavil. 2. Bir veya birkaç heceden oluşan ve anlamı olan ses birliği, kelime, sözcük. 3. Bir konuyu yazılı veya sözlü olarak açıklamaya yarayan kelime dizisi: "Yer yer birçok türküde rastladığımız beylik sözler de vardı içinde." -B. R. Eyuboğlu. 4. Kesinlik kazanmayan haber, söylenti: Ortalıkta bir söz dolaşıyor. 5. Bir işi yapacağını kesin olarak vadetme: O, sözünde duran bir adamdır. 6. Müzik parçalarının yazılı metni, güfte: Şarkının sözleri çok anlamlı.

"deyi" için örnek kullanımlar

İbo gendine getiriceg deyi beklerken, curkada yudmuş keklii.
Igbo gendine deyi getiriceg waiting Partridge curkada yudmuş.
Kaynak: yenialanya.com
Amma velâkin 11 ay beklenen ve ayların sultanı Ramazan ayında doğunca ailem Ramazan deyi yazdırıvermiş nüfusa beni.
Sultan velâkin months 11 months is expected to Amma and my family during Ramadan Ramadan deyi yazdırıvermiş population at birth to me.
Kaynak: yenimesaj.com.tr
Anam deyi ki bağa "O le fikra anlatiysun. Ama cehennemde yanacaksun;" dedum "Ana insanlari güldürmenin ne kadar sevap olduğunu biliy misun?"
My mother say, tortoiseshell "He anlatiysun le paragraph. Yanacaksun But hell," Dedu "Misu biliy main people laugh is how much reward?"
Kaynak: haberler.com
Dalaydım da yar seni deyi bulaydım. Balıhçılar aldılar benim sesimi. Bağırdım da şitmedin mi sesimi. Betim hutarırdım o benim ğarip janımı
Kaynak: Urumca
Ek halindeki redifler: Yâr mektup göndermiş yadigâr deyi: Gözünün yaşını sil deyi yazmış. Yukarıdaki dörtlükte, sözcüklerin kökleri:"
Kaynak: Redif
Guş burnuyu budarlar İlvanlım ilvanlım ilvanlım aman aman Işkın sürmesin deyi de al fistanlım gaytanlım. sevmesin deyi de al fistanlım gaytanlım
Kaynak: Çelebibağ, Alaca
dilinden söyleşir gider Bizim beylerimiz düştüler yola Ala gözlerine ben olam köle Abasi beşiği, maafe bile Atlarda çöl deyi sızlaşır gider
Kaynak: Bıyıkaydın, Balışeyh
Hatalarım varsa beraber düzeltelim 542 743 17 83 deyi ilginize teşekürler. Kültür: Köyümüzde gelenek olarak düğünlerimiz hala OSMANLIYI andıran
Kaynak: Salarıalaca, Ortaköy
Tarihsel ön-deyi için temel görevi yapacak herhangi bir bilimsel tarihsel gelişme teorisi olamaz. 5. Bundan dolayı tarihselci metodların
Kaynak: Karl Popper
Edebiyatta: Dünya benim deyi zapta geçirse : Karun kadar malın olsa ne fayda. Karun Hazinesi isimli eserler Uşak Arkeoloji Müzesi nde
Kaynak: Kârûn

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.