Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

dokunum ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

dokunum anlamı Osm. lems Fr. tact
(biyoloji)

Güncel Türkçe Sözlük

dokunum anlamı
is. biy. Çevremizdeki nesnelerin sıcaklık, soğukluk, sertlik, yumuşaklık vb. niteliklerini derimiz aracılığıyla bildiren duyarlık yeteneği, lamise.

dokunum eş anlamlısı

lamise
is. (la:mise, l ince okunur) biy. esk. 1. Dokunum. 2. hay. b. Duyarga.
sertlik
is. 1. Sert, katı olma durumu: Derinin altında bir sertlik hissettim. 2. mec. Sert, kırıcı, katı davranış, şiddet, husumet: "Bir zamanlar, sertliğinden, karşında nefes alamazdık." -N. F. Kısakürek. 3. jeol. Minerallerin çizilmeye karşı gösterdikleri direnç.
soğukluk
is. 1. Soğuk olma durumu, soğuk bir etki yapan şeyin özelliği, bürudet: "Yatağımın içinde bu takır takır tahtaların soğukluğunu, sertliğini duyar gibi olurdum." -A. Ş. Hisar. 2. Yemeğin sonunda yenen meyve, hoşaf, komposto vb. şeyler. 3. Hamamlarda yıkanılan yerle giyinilen yer arasındaki az ısıtılan yer: "Öğle namazını hamamın soğukluğunda kıldı." -H. R. Gürpınar. 4. mec. Soğuk, sevimsiz ve ilgisiz davranış, ilgisizlik: "Delikanlı, soğukluğu iliklere işleyen soğuk bir sesle evet efendim, dedi." -M. Ş. Esendal. 5. Sevimsiz olma durumu, antipati. 6. mec. Kırgınlığa, dargınlığa yol açabilen sevgi azalması. 7. mec. Cinsel istek duymama durumu.

"dokunum" için örnek kullanımlar

Batolitin oluşumu sırasında, çevre kayalarda da kıvrımlanma, kırılma ve değme-dokunum(kontakt) başkalaşımı olayları gelişir.
Kaynak: Batolit
Pedipalp: Ayrıca dokunum organı görevi de görürler. Pedipalplerin üzerinde havadaki titreşimleri algılayan ve trichobothrium olarak
Kaynak: Akrep
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.