Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

endeks ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / İktisat Terimleri Sözlüğü

endeks anlamı
bakınız» dizin

Güncel Türkçe Sözlük

endeks anlamı
is. 1. Dizin. 2. ekon. Gösterge.

Türkçe - İngilizce

endeks anlamı
index

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

endeks anlamı Fr.index
1. İndeks:§ "Onun eserleri yalnız tercüme ve tefsir edilmekle kalmamış, her eserin ayrı ayrı manalarını ve meyillerini anlamaya hazırlayan şerhler, girişler, endeksler ve sınıflandırma çizelgeleri de yapılmış, ...." -Peyami Safa, Din, İnkılap, İrtica, 41. 2. mec. Bağlı, bağımlı: § "Doğuya ‘endeksli' vapurlar istiyorum" -Adalet Ağaoğlu, Başka Karşılaşmalar, 76.

endeks eş anlamlısı

dizin
is. 1. Bir kitabın veya derginin kişi, konu, yer adı vb. bakımından içindekileri yer numarasıyla belirten ve eserin arkasında yer alan alfabetik liste, endeks, indeks, fihrist. 2. Belli bir konuda çıkan kitap ve dergideki yazılarla ilişkiyi sağlayan ve ayrı bir kitap veya süreli yayın biçiminde çıkan eser. 3. Kitaplık, belge vb. için düzenlenen belli bir bilginin veya belgenin bulunduğu yeri gösteren düzenli liste.
gösterge
is. 1. Bir şeyi belirtmeye yarayan şey, belirti, im, işaret: "Bu, yeterince cesur olamadığımın bir göstergesi olabilir." -İ. O. Anar. 2. Bir durumla ilgili çeşitli aşamaları gösteren liste, icmal. 3. ekon. Bir gelişimi gösteren nicelikler veya değerler arasındaki ilişki, endeks, indeks. 4. dil b. Anlamla biçimin, gösterenle gösterilenin kaynaşmasından oluşan dil birimi, belirtke. 5. fiz. Bir aracın işlemesiyle ilgili bazı ölçümlerin sonucunu kendiliğinden gösteren araç, müşir (II), indikatör: "Göstergesi gece gündüz İstanbul üzerinde duran hayli eski ama sağlam radyoyu açtı." -A. İlhan.

"endeks" için örnek kullanımlar

Ocak ayında endeks, aylık bazda %11,6 oranında düşüş kaydetti.
In January, the index fell by 11.6% on a monthly basis.
Kaynak: steelorbis.com.tr
En yüksek düzeydeki endeks, 9.61 sent ile Banka Endeksi.
The highest level index, 9.61 cents, and the Bank Index.
Kaynak: haberturk.com
Endeks bu hafta şu ana kadar yüzde 0.2 yükselerek Şubat ayı ilerlemesini yüzde 1.6'ya taşıdı.
The index rose 0.2 percent so far this week, the progress of February, 1.6 percent, or moved.
Kaynak: bloomberght.com
Yeni güne yükselişle 83,340 puandan başlayan endeks, saat 11:47'de % 0.65 yukarda 83 657 puan seviyesinde.
83.340 points, the index began rising to a new day, at 11:47 at 0.65% above the level of 83 657 points.
Kaynak: bloomberght.com
Fiyat endeks sayıları belirli bir istatistiksel olaya ait değerlerin, bu halde belirli tek bir mal veya hizmet veya belirli bir grup mal/
Kaynak: Fiyat endeks sayıları
Miktar endeks sayıları tek bir mal veya hizmet veya belirli bir grup veya hizmet için miktarların zaman içinde değişmelerini incelemek
Kaynak: Miktar endeks sayıları
Tartılı bileşik endeks, birden fazla maddenin fiyatlarındaki veya miktarlarındaki oransal değişimi maddelerin önem derecelerini de(tartı)
Kaynak: Tartılı bileşik endeks
Merval, Buenos Aires Borsası 'nın en önemli endeks i Merval'in temeli 30 Haziran 1986 günü 0.01 Arjantin pezosu olarak fikse edildi.
Kaynak: Merval
enlemlerinden itibaren görülen basınç anomalilerini prensip alan bir endeks çeşididir Kutuplarda açısı daralan güneş ışınlarından dolayı
Kaynak: Arktik salınım
üretim aşamasındaki fiyat değişimlerini ölçen daha anlamlı bir endeks oluşturmak amacıyla Üretici Fiyatları Endeksi hesaplamasına geçilmiştir.
Kaynak: Üretici Fiyat Endeksi
31) Exchange traded funds veya Borsa Yatırım Fonları (BYF'ler), bir endeks veya sektörün performansını takip eden yatırım araçlarıdır.
Kaynak: Borsa yatırım fonu
İlk yayını 26 Mayıs 1896 da yapıldı, endeks 40,94de sayıma başladı. Dow-Jones-Hisse Senedleri: Endeks 30 Kuruluştan oluşmaktadır:!
Kaynak: Dow Jones Industrial Average
New York Menkul Kıymetler Borsası 12 Aralık 1914'te yeniden açıldığında endeks 74,56 puanla kapanmıştı ve aynı yılın 30 Temmuzunda 71,42'
Kaynak: New York Menkul Kıymetler Borsası
Burada Einstein toplam uzlaşımı notasyonu kullanılır, yani ,ds^2 dx^mu dx_mu simgesinde tekrar eden endeks ,mu yöney elemanlarının "
Kaynak: QFT notasyon
formülünü endeks olarak alırsak dalga boyu ile frekans ters orantı lıdır. O halde: E frac hcdot clambda, Burada. c,: ışık hızı , metre
Kaynak: Planck formülü

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.