Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

dizin ne demek?

 - 9 sözlük, 11 sonuç.

BSTS / Bilişim Terimleri Sözlüğü

dizin anlamı İng. index Osm. fihrist Fr.index
(I) Bir belgenin ya da bir kütüğün içindeki bilgilerin bulundukları yerlere yollama yapan ya da bunun için anahtar niteliği taşıyan göstergeler listesi.
dizin anlamı İng. subscript Fr. indice
(II) Bir dizi'nin belirli bir öğesini göstermek üzere, tüm dizi öğeleri için verilmiş ortak adla birlikte kullanılan ve dizideki boyutlara uygun sayıda bir ya da birkaç sıra sayısından oluşan gösterge.

BSTS / Gramer Terimleri Sözlüğü

dizin anlamı İng. index Alm. Index Fr. indeks
Bir kitap içinde geçen kişi adları, yer adları, kavramlar, terimler vb. ile bir dergi cildinin yazar ve konularını eser sonunda veya müstakil bir kitap hâlinde, sınıflandırılmış olarak ve geçtiği sayfaları belirterek gösteren alfabetik liste. Türk Dili Dizini, Türk Kültürü (Dergisi) Dizini gibi. Metin hâlinde yayımlanan bir eserde, o metinde geçen kelimelerin anlamlarını ve metinde geçtiği yerleri belirten alfabetik sözlük. Divanü Lûgat'it-Türk Dizini, Tarama Sözlüğü Dizini, Türk Turfan Metinleri Dizini (İndex der Türkischen Turfan Texte) gibi.

BSTS / İktisat Terimleri Sözlüğü

dizin anlamı İng. index, indice
1. Belli bir olaya ilişkin sayısal değerlerin zaman ve uzam açısından gösterdiği göreli değişmelerin ölçüsü. 2. Bir olgunun nicelik, boyut ve değer bakımından belli bir zamanda eriştiği düzeyin, o değişkenin temel alınan dönemdeki değerine göre ifade edilmesi.

BSTS / Kitaplıkbilim Terimleri Sözlüğü

dizin anlamı İng. index Osm. fihrist, indeks
1- Bir kitabın ya da derginin içindekileri (kişi, konu, yer adı vb.) yer numarasıyle belirten ve kitabın ya da dergi cildinin arkasında yer alan abecesel liste. 2- Belli bir konuda çıkan kitap ve dergilerdeki yazılara ulaşımı sağlayan ve ayrı bir kitap ya da süreli yayın biçiminde çıkan yapıt. 3- Kitaplıkbilim ve belgebilim alanında belli bir bilginin ya da belgenin nerede olduğunu belirleyen düzenli liste.

BSTS / Yazın Terimleri Sözlüğü

dizin anlamı Fr. index
Betiklerin sonunda belirli bir istek ve görüşe göre sözcük, terim ya da özel ad sıralaması.

BSTS / Yöntembilim Terimleri Sözlüğü

dizin anlamı İng. index Osm. indeks
Belli bir ölçüt ya da sıra düzenine göre ayrıç yazıl ve altbölümlerin ya da birimlerin oluşturduğu dizelge.

Güncel Türkçe Sözlük

dizin anlamı
is. 1. Bir kitabın veya derginin kişi, konu, yer adı vb. bakımından içindekileri yer numarasıyla belirten ve eserin arkasında yer alan alfabetik liste, endeks, indeks, fihrist. 2. Belli bir konuda çıkan kitap ve dergideki yazılarla ilişkiyi sağlayan ve ayrı bir kitap veya süreli yayın biçiminde çıkan eser. 3. Kitaplık, belge vb. için düzenlenen belli bir bilginin veya belgenin bulunduğu yeri gösteren düzenli liste.

Türkçe - İngilizce

dizin anlamı
isim
1) concordance

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

dizin anlamı
İpliğe dizilen şeyler: Bir dizim boncuk aldım.

-Samsun

dizin anlamı
1. Üzüm sucuğu. 2. İpliğe dizili sebze ya da meyve kurusu.

dizin eş anlamlısı

endeks
is. 1. Dizin. 2. ekon. Gösterge.
fihrist
is. 1. İçindekiler. 2. Alfabetik sıralamalar için kullanılan, kenarında bütün harflerin yer aldığı not defteri. 3. esk. Katalog.
indeks
is. 1. Dizin. 2. ekon. Gösterge: Fiyat indeksi. Geçim indeksi.
konu
is. 1. Konuşmada, yazıda, eserde ele alınan düşünce, olay veya durum, mevzu, süje: "Öğretmenimizin verdiği konuları manzum yazardım." -Y. Z. Ortaç. 2. Üzerinde konuşulan şey, bahis: "Daha fazla tafsilata girmeyi bugün zararlı gördüğüm için bu konuda susacağım." -B. Felek.

"dizin" için örnek kullanımlar

Daha sonra kremayı pişen hamurun içine sıkın, servis tabağına dizin.
Then tighten into the dough cooked in cream, serving dish directory.
Kaynak: yemek-tarifi.bugun.com.tr
Bu karışımdan fırın tepsisine kaşıkla top top aralıklı dizin.
Top top of this mixture with a spoon baking sheet spacing index.
Kaynak: yemek-tarifi.bugun.com.tr
Yapılışı: Rezeneleri yıkayıp ikiye bölün ve tencereye dizin.
Preparation: Wash the fennel pot divided into two and directory.
Kaynak: yemek-tarifi.bugun.com.tr
Yapılışı: Ayıklanmış enginarları limonlu suda yıkayıp tencereye dizin.
Preparation: Wash the cleaned artichokes with lemon water pot directory.
Kaynak: yemek-tarifi.bugun.com.tr
Kök dizin, bilgisayar dosya dizgelerinde hiyerarşideki en üstteki veya ilk gelen dizine denir. Bir ağacın kökü gibi düşünülebilir.
Kaynak: Kök dizin
Lightweight Directory Access Protocol veya kısaca LDAP (Türkçe : Basit Dizin Erişim Protokolü) TCP/IP üzerinde çalışan dizin servislerini
Kaynak: LDAP
Active Directory, Microsoft ağlarında kullanılan dizin hizmetidir. Bu veritabanı , kullanıcılar, bigisayarlar, mekanlar, yazıcılar gibi
Kaynak: Active Directory
Çizme, ayağı ve baldır ı saran, kimi kez koncu dizin üstüne çıkan deri ya da kauçuk tan yapılmış ayakkabı . Çeşitleri : Avcı çizmesi; ava
Kaynak: Çizme
mkdir (make directory) yeni bir dizin oluşturmak için Unix , DOS , OS/2 ve Microsoft Windows işletim sistem lerinde kulanılan bir
Kaynak: Mkdir
Jartiyer, çorap ları dizin altında veya üstünde tutmaya yarayan lastikli bağ. Türkçeye, Fransızcadaki jarretière kelimesinden geçmiştir.
Kaynak: Jartiyer
Grafiksel arayüzlerde bir dosyayı , dizin i veya uygulamayı temsil eden simge, resim , görüntü. İkon kelimesi Yunanca da (εικων şeklinde
Kaynak: İkon (bilgisayar)
cd/usr/port/net dizin inde bulunur. ntop'un kendi web sunucusu bulunmaktadır. C 'de yazılmıştır. Kategori:Unix yazılımları.
Kaynak: Ntop
Bu dizin, Güneş Sistemi 'nden uzaklığına göre sıralanmış olan açık yıldız kümelerinin bir listesidir. Açık küme, aynı dev moleküler bulut
Kaynak: Açık kümeler dizini
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.