Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

fiyaka ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

fiyaka anlamı
is. (fiya'ka) Gösteriş, çalım, afi, caka: "Küçük çocuklar da tütüne alışırken fiyakası için başlarlar." -S. F. Abasıyanık.

Türkçe - İngilizce

fiyaka anlamı
isim
1) airs
2) blazon
3) air
4) blazonry
5) gimmickry
6) splash
7) spruceness
8) swank
9) showing-off
10) show-off

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

fiyaka anlamı İt..fiacco
Gösteriş, çalım, afi, caka:§ "Fiyakalı argodur...." -Peyami Safa, Osmanlıca Türkçe Uydurmaca, 25. § "Bu iş şakaya, fiyakaya gelmez." -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 305. § "… büyükbabadan toruna uzanan kurdelaya fiyakalı bir fiyonk atıp…" -Elif Şafak, Şehrin Aynaları, 174. § "… Türk seçmenine yıllardır solculuk fiyakası yapan…" -Attila İlhan, Batının Deli Gömleği, 329.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

fiyaka anlamı
(< İt. fiacco) fiyaka, gösteriş

fiyaka eş anlamlısı

afi
is. argo Gösteriş, çalım, caka: "Bir manevra, bir afi, bir dalavere olacak diyordum." -Ö. Seyfettin.
caka
is. argo Gösteriş, çalım, kabadayılık, fiyaka: "Onların dördünde de bir kral havası, bir padişah cakası vardır." -H. Taner.
çalım
is. 1. Karşıdakini etkilemek amacıyla yapılan abartılı davranış, kurum, caka: "Sözlerini tartarak konuşuyorlarsa çalımlarından değil bu." -N. Uygur. 2. Kılıcın keskin yanı. 3. Menzil, erim: Kurşun çalımı. Göz çalımı. 4. Biraz benzeme, andırma. 5. den. Geminin su kesiminden aşağı bölümünün baş ve kıç bodoslamasına doğru darlaşması. 6. sp. Bir oyuncunun topu elinden veya ayağından kaçırmadan karşısındaki oyuncuları kıvrak hareketlerle geçmesi.
gösteriş
is. 1. Gösterme işi. 2. Başkalarını aldatmak, şaşırtmak, korkutmak veya kendini beğendirmek için birinin yaptığı yapay davranış, çalım, kurum: "Eski hayat baştan başa bir nümayiş ve gösteriş hayatı idi." -A. Haşim. 3. Göze çarpıcı nitelik, göz alıcılık: Bu yapının hiç gösterişi yok. 4. Görkem.

"fiyaka" için örnek kullanımlar

Fiyaka için onu bunu zengin etmeye niyetimiz yok.
I do not intend it to airs to the rich.
Kaynak: haberler.com
Logo iki müzik video programları, NewNowNext Müzik ve tıklayın Listesi: Top 10 Videolar tabanlı fiyaka. VH1 Soul : Klasik ve neo-dün ve
Kaynak: VH1
Bir gün, sevgilisine fiyaka yapmak isteyen bir zengin çocuğu arabasının kontrolünü kaybedince gecekondunun yıkılmasına neden olur.
Kaynak: Vatandaş Rıza
G :: Gösteriş, caka, fiyaka.: Gözer: Büyük elek.: Grep: Başörtüsü.: Guli: Erkek hindi.: Gurk. Kuluçka.: Gülüm: kendinden küçük olana hitab
Kaynak: Adasarhanlı, Meriç

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.