Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

işve ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

işve anlamı
is. Kadınların ilgi çekmek, gönül çelmek için takındıkları hoş, aldatıcı tavır, kırıtma, naz, cilve, eda: "Yelpaze çevrilir gibi birden dönüşleri, işveyle devriliş, saçılış, örtünüşleri..." -Y. K. Beyatlı.

Türkçe - İngilizce

işve anlamı
isim
1) coquetry
2) coquettishness

işve eş anlamlısı

cilve
is. 1. Hoşa gitmek için yapılan davranış, kırıtma, naz: "Romantik devirlerde bu nevi cilvelere aşk mâni olurdu, şimdi de kültür." -P. Safa. 2. mec. Görünme, ortaya çıkma, tecelli: "Denizin çok cilvelerini tattık, diyordu." -R. N. Güntekin.
eda
(I) is. (eda:) 1. Davranış, tavır: "Küçük kız, bir tanıdık edasıyla konuşan bu esrarlı adamı yadırgamadı." -R. H. Karay. 2. Naz, işve: "Giyimi kuşamı tepeden tırnağa Paris modası ya, nazı edası hiç aşağı kalmıyor ki!" -A. İlhan. 3. Anlatış biçimi, tarzı: "Sonra birdenbire sözlerinin konferans edasını değiştirerek bana sordu." -Ö. Seyfettin.
eda
(II) is. (eda:) Verme, ödeme, yerine getirme.
kırıtma
is. Kırıtmak işi, cilve, işve: "O kuruntularımız, o tafralarımız, o Ermeni gelini gibi kırıtmalarımız pek boşuna demektir." -S. Birsel.
naz
is. 1. Kendini beğendirmek amacıyla yapılan davranış, cilve, eda. 2. İsteksiz gibi görünerek yalvartmak amacıyla yapılan davranış: Çok naz âşık usandırır. 3. Şımarıkça davranış.

"işve" için örnek kullanımlar

Egemenlik anlamı vardır, işve cilve, naz çeriğine de sahiptir. Ayrıca ayartma anlamı da taşır. Bazı lehçelerde arzu, istek manalarına
Kaynak: Erke Hanım
dinmedi Semai Buselik–Aşîran Şarkı Buselik–Aşîran Beste O nihal–i bağ–ı işve sana da eder temayül Devr–i Kebir Dügah Şarkı Bin ömre değer
Kaynak: Rakım Elkutlu
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.