Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

Mevla ne demek?

 - 2 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

Mevla anlamı
öz. is. (mevla:, l ince okunur) din b. Tanrı: "Bakalım Mevla'm neler eyler, ne eylerse güzel eyler." -R. H. Karay.
mevla anlamı
is. (mevla:, l ince okunur) esk. Efendi, sahip, malik.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

Mevlâ anlamı
Mevlâ, Allah

Diyarbakır

Mevla eş anlamlısı

efendi
is. 1. Günümüzde bey unvanından farklı olarak özel adlardan sonra kullanılan ikinci derecede bir unvan: "Yeni ev, Rüstem Efendi'ye kiraya verildi." -Y. Z. Ortaç. 2. Buyruğu yürüyen, sözü geçen kimse: "Köylü memleketin efendisidir." -Atatürk. 3. Koca: "Bizim efendi artık geceleri de eve gelmiyor." -C. Uçuk. 4. ünl. (efe'ndi) Hizmetlilere seslenilirken kullanılan bir söz. 5. ünl. (efe'ndi) Erkekler için kullanılan bir seslenme sözü: "Efendi! Allah'ın emriyle kızını bana ver." -S. F. Abasıyanık. 6. mec. Görgülü, nazik, kibar. 7. esk. Eğitim görmüş kişiler için özel adlardan sonra kullanılan unvan.
malik
is. (ma:lik) Sahip, iye: "Yersiz yurtsuz bir aile görünce sekiz kat apartmanlara malik iratçıyı hatırlayınız." -H. R. Gürpınar.
sahip
is. (sa:hip) 1. Herhangi bir şey üstünde mülkiyeti olan, onu yasaya uygun bir biçimde dilediği gibi kullanabilen kimse, iye, malik. 2. Herhangi bir niteliği olan kimse, ehil: Bilgi sahibi. Zevk sahibi. 3. Bir iş yapmış, üstlenmiş veya bir eser ortaya koymuş kimse. 4. mec. Koruyan, arka çıkan, gözeten kimse.
Tanrı
öz. is. din b. Kâinatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, Yaradan, Allah, Rab, İlah, Mevla, Halik, Hüda, Hu, Oğan.
tanrı
is. din b. Çok tanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri, ilah.

"Mevla" için örnek kullanımlar

Mevla Muhammed bin Abdullah, Somali li müslüman lider. Yaşadığı dönemde Somali İtalyan ve İngiliz kuvvetlerinin işgali içerisindeydi.
Kaynak: Mevla Muhammed bin Abdullah
veya kendine has özel lâkâbı veya unvanı olarak anlaşılır. wikt:mevla | Mevla sözcüğünden türemiş olan bu sözcük, "Mevlâmız" veya "
Kaynak: Mevlânâ (unvan)
başında şahin yuvalar Öter garip bülbülleri sılanın Bitmedik işlere Mevla ulaşa Daha neler gelir sağ olan başa Geçerse bu yaz da kalırsak
Kaynak: Üç Anadolu Efsanesi
Albümleri : Aşkı Mevla 3 İlahi Terapi. Sufi Mehter. Kategori:1969 doğumlular Kategori:Yahyalı doğumlular Kategori:Marmara Üniversitesi mezunları
Kaynak: Mustafa Demirci
Kültür: Mevla Rahmet eylesin. (Yazan:Korabbas oğlu Hasan oğlu F.S) Coğrafya: Tokat iline 75 km, Sulusaray ilçesine 12 km uzaklıktadır.
Kaynak: Alanyurt, Sulusaray
Elazığ :: Mevla her derde Kerim. Urfa :: Soluk gül,: Soluk bahar, soluk gül: Ağlattın beni her gün,: Demedin bi soluk gül. Kars :: Şirazdır,:
Kaynak: Hoyrat
Evliya Çelebi, Nasreddin Hoca hakkında şöyle der;Akşehir'de büyük din adamı ve değerli zat "El-Mevla Hazret Şeyh Hoca Nasreddin"'in kabri
Kaynak: Nasreddin Hoca
Selimli Köyü Şiiri : Mevla bilir selimli denmesinin nedir ki aslı. Bir rivayete göre Yavuz Selim'den gelirmiş ismi. Bir de Çavuş Selim varmış ama
Kaynak: Selimli, Sarıkaya
En ünlü kitabı olan Ser-Deva'i Mevla isimli eseri ABD'nin Boston şehrindeki tıp akademisi müzesindedir. Hamit Yalçın'ın 500 sayfadan az
Kaynak: Palandöken, Tutak

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.