Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

nev ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

nev anlamı
is. Çeşit, cins, tür: "Bu kadının hastalığı, isterinin çok şiddetli bir nevidir." -P. Safa.

nev eş anlamlısı

cins
is. 1. Tür, çeşit: Portakal, turunç cinsinden bir meyvedir. 2. Soy, kök, asıl: "Ben bir Türküm, dinim, cinsim uludur." -M. E. Yurdakul. 3. sf. argo Garip, tuhaf. 4. Pek çok ortak özellikleri bulunan türler topluluğu. 5. sf. Diğerlerine göre üstün nitelikleri olan: "Derler ki cins kediler bu çirkinliği gizlemek için tenha yerlerde ölmeye giderlermiş." -P. Safa.
çeşit
is. 1. Aynı türden olan şeylerin bazı özelliklerle ayrılan öbeklerinden her biri, tür, nev: "Güçlüğün hiçbir çeşidinden yılmamak, dil arıtıcısı olmanın vazgeçilmez bir koşuludur." -N. Uygur. 2. Canlıların bölümlenmesinde, bireylerden oluşan, türden daha küçük birlik. 3. sf. Türlü: "Bu camilerin her biri başka planda başka çeşittir." -Y. K. Beyatlı.
tür
is. 1. Çeşit, cins: Yazı türleri. 2. biy. Ortak özellikleri olan bireylerin tamamı, cinslerin ayrıldığı bölüm, janr: Aslan ve insan türleri. 3. fel. Kendi içinde bir birim olan ve üzerinde cins kavramının bulunduğu mantıksal kavram: Parça bütünün, cins türün yerine geçti mi daralma olur. Hayvan canlı varlık karşısında türdür, aslan karşısında cinstir. 4. sf. Türlü: Bu tür davranışlar.
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.