Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

nişane ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

nişane anlamı
is. (nişa:ne) 1. Ateşli silahlarda hedefin uzaklığına ve bulunduğu yerin yüksekliğine göre namluya gereken yükseliş açısını veren, silahı bu hedefe doğrultmaya yarayan alet. 2. Hedef. 3. Eser, iz, belirti: "Toprak üzerinden nişaneleri kaldırmak ilim karşısında maziyi unutturmaz." -Y. K. Beyatlı.

nişane eş anlamlısı

belirti
is. 1. Bir olayın veya durumun anlaşılmasına yardım eden şey, alamet, nişan, nişane: "Tuhaf! Çocukların yüzünde zerre kadar utanma belirtisi yok." -A. Ümit. 2. tıp Vücuttaki işlevsel bir bozukluğun, hastalığın göstergesi olan durum veya görüntü, araz, semptom, sendrom.
eser
is. 1. Emek sonucu ortaya konan ürün, yapıt: "Boğaziçi doğrudan doğruya Türklerin eseridir." -Y. K. Beyatlı. 2. Yayın, kitap, yapıt: "Bütün özlediğim eserlerle bir kütüphane yapabilsem artık yapılacak bir iş kalmayacak." -H. Z. Uşaklıgil. 3. İz, işaret, im: "Yüzünde biraz önceki elemden, kızgınlıktan, çaresizlikten eser yoktu." -A. Kulin. 4. Soyut kavramlarda belirti: "Acaba, bir yolunu bulup bir talih eseri olarak gidemez miydik?" -A. Erhat.
hedef
is. 1. Nişan alınacak yer, nişangâh. 2. mec. Amaç, gaye, maksat: "Asıl önemlisi devlet büyük hedefler dikmişti; milletin benimsediği, övündüğü hedeflerdi bunlar." -T. Buğra. 3. mec. Varılacak yer, ulaşılacak son nokta: "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" -Atatürk.
iz
is. 1. Bir şeyin geçtiği veya önce bulunduğu yerde bıraktığı belirti, nişan, alamet, emare: "Nihayet bir dönemeçte izlerin sahibini gördüm." -S. F. Abasıyanık. 2. Bir şeyin dokunmasıyla geride kalan belirti: "Yüzünde birtakım diş ve tırnak izleri vardı." -Y. K. Karaosmanoğlu. 3. Bir olay veya bir durumdan geride kalan belirti, ipucu, emare: Cinayet izleri. 4. Bir olay, bir durum veya yaşayıştan geride kalan belirti, eser: O çağ uygarlığından iz kalmadı. 5. mat. Bir düzlemin başka bir düzlemle veya bir doğru ile kesişmesinden doğan ara kesit.

"nişane" için örnek kullanımlar

Spikan Aşireti Osmanlı döneminde birçok nişane almıştır. Bunlardan bazıları; Osmanlı nişanesi, Menciye nişanesi, Mir, Emiri-ül Ömera
Kaynak: Ilıgöze, Tekman
Kaynaklar bölgesine gelen ilk erenler bir nişane olarak şimdiki çınar ağacını dikerler. Erenlerin duası ile dikilen ve günümüze kadar ulaşan
Kaynak: Kaynaklar, Buca
Bunlardan en ünlülerden biri olan "Palazzo Matezarro"'nun bu dönemdeki düşüşü bu şehrin geçirdiği krize bir nişane olarak ele alınabilir.
Kaynak: Torre del Greco
Ne yazıktır ki Basilieos'un dönemi eserlerinden şu anda İstanbul'da hiç nişane kalmamıştır. Basilieos'un dinsel sahada politik stratejisi
Kaynak: I. Basileios

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.